07/12/18, Συνεργασία Δημάρχου με την Πρόξενο της Ελλάδας στη Μπολόνια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αφιέρωμα στην Κρήτη και τη διατροφή των Κρητικών από τη Μινωϊκη εποχή ως σήμερα ετοιμάζει η ιταλική κρατική τηλεόραση RAI το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιτελείου της, θα προβληθεί μετά από περίπου 2 μήνες από το τηλεοπτικό δίκτυο της στην RAI 3.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αφιερώματος, το οποίο υλοποιείται με πρωτοβουλία και προτροπή της Προξένου της Ελλάδας στη Μπολόνια κας Γεωργίας Λαμπράκη, επιτελείο δημοσιογράφων και τεχνικών λήψης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη και έχει προγραμματισμένες επαφές με θεσμικούς φορείς αλλά και επαγγελματίες με ξεχωριστή παρουσία και δράση στον τομέα της ανάδειξης της διατροφικής παράδοσης του Ρεθύμνου.

Σήμερα, η κα Λαμπράκη επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη μαζί με τους δημοσιογράφους κ. Ginetto Campanini και κα Livia Campanini, την Εικαστικό κα Λίλιαν Μανωλακάκη και οπερατέρ της RAI, προκειμένου το αφιέρωμα στην Κρήτη να περιλαμβάνει και τις απόψεις του Δημάρχου Ρεθύμνου. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στον πλούτο της κρητικής διατροφής και τις ευεργετικές της επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητές της και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνή αναγνώρισή της. Ο Δήμαρχος επικεντρώθηκε στο αγνό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, στις πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ για την προστασία και προώθησή του στις ελληνική και την παγκόσμια αγορά και τη στοχευμένη διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα που επιχειρεί ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με το ΣΕΔΗΚ και άλλους Δήμους του νησιού με΄σα από πρωτοβουλίες και καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις που έχουν αποκτήσει χαρακτήρα θεσμού όπως είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από το Δήμαρχο πληροφορίες γενικότερου ενδιαφέροντος και φάνηκαν εντυπωσιασμένοι από τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει ο Δήμος Ρεθύμνης σε σημαντικούς αναπτυξιακούς τομείς, για την ανακήρυξη του Ρεθύμνου, ως πρώτη ελληνική πόλη, «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Κρασιού» στο πλαίσιο του RECEVIN, για τη συνεργασία του Δήμου με το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta κ.α Στο περιθώριο της συνέντευξης δόθηκε η ευκαιρία μιας γόνιμης συνεργασίας του Δημάρχου με την Πρόξενο κα Λαμπράκη και τους συμμετέχοντες στη δημοσιογραφική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς που συνδέουν την Κρήτη και το Ρέθυμνο με την Ιταλία από την εποχή της παρουσίας των Ενετών μέχρι σήμερα που χιλιάδες φοιτητές από την Κρήτη και την Ελλάδα επιλέγουν την Ιταλία για τις σπουδές τους. Μίλησαν για το μνημειακό πλούτο του Ρεθύμνου, το σεβασμό που επιδεικνύει ο Δήμος και η ρεθυμιώτικη κοινωνία, τη συντήρηση και την ένταξη του στις λειτουργίες της πόλης και συμφώνησαν για τη διατήρηση κι εμπλουτισμό των σχέσεων μεταξύ Ρεθύμνου και Μπολόνιας. Εξάλλου, όπως επεσήμανε η κα Λαμπράκη, η προβολή της Κρήτης, της ιστορίας και του πολιτισμού της, απολαμβάνει το σταθερό ενδιαφέρον του Ελληνικού Προξενείου στη Μπολόνια και αυτό τον προσανατολισμό υπηρετεί και το συγκεκριμένο αφιέρωμα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο, η Πρόξενος και οι συνεργάτες της RAI επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αρκαδίου όπου ξεναγήθηκαν από τον Ηγούμενο, πατέρα Πορφύριο, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία της Μονής και για τη μοναστηριακή διατροφή, επισκέφθηκαν τα μνημεία της Παλιάς Πόλης στην οποία τους ξενάγησε η Αρχαιολόγος του Γρ. Παλιάς Πόλης κ. Μ Αρβανίτη και ο υπεύθυνος Τμ. Τουρισμού κ. Β. Αρχοντάκης και είχαν επαφές με επαγγελματίες παραδοσιακών μουσικών οργάνων καθώς και του εργαστηρίου παρασκευής χειροποίητου φύλλου κρούστας. Επιπλέον, με τη συνδρομή της κα Κ.Ξεκάλου ετοίμασαν ειδική αναφορά στο RECEVIN καθώς και για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι με την ενημέρωση που τους παρείχε ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής κ. Ν. Μαρκαντώνης μαζί με επικεφαλής ομάδων του Καρναβαλιού.

Από το Δήμο

 


 

20 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)