29/03/19, ΔΤ Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Ρεθύμνης, διαχειριστών Προγράμματος Civitas Destinations και Πειραματικών Σχολείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη, από άποψη συμμετοχής, τοποθετήσεων, παρουσίασης μελετών και διαλόγου με νέα παιδιά πάνω σε θέματα κινητικότητας, συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ρεθύμνης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Civitas Destinations.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μαθητές της Γ’ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ και μαθητές της Β’ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου Π.Κ. οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα My City Tour. Στόχος ήταν η ενημέρωση των μαθητών από τους διαχειριστές του Προγράμματος από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης προκειμένου ν’ αποκτήσουν επιπλέον γνώση την οποία θ’ αξιοποιήσουν στη διοργάνωση, την επόμενη χρονιά, μαθητικού συνεδρίου για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Προηγήθηκαν, υπό την καθοδήγηση και την ουσιαστική συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, βιωματικές δράσεις, έρευνα και μελέτη δεδομένων, στοιχεία και συμπεράσματα τα οποία οι μαθητές παρουσίασαν στον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Τάσο Παπαδουράκη και στα Στελέχη του Τμήματος Προγραμματισμού και Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου, κα Ναταλία Κυριακοπούλου, κ. Βασ. Μυριοκεγφαλιτάκη και κο Θωμα Παπαδογιάννη, που καλωσόρισαν την πολυμελή αντιπροσωπεία μαθητών κι εκπαιδευτικών, μίλησαν μαζί τους και απάντησαν τις διατυπωθείσες καίριες ερωτήσεις που τους απηύθυναν τα παιδιά.

Οι συνοδοί καθηγητές: κα Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη/ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Ειρήνη Βογιατζή και κος Αντώνης Χαλκεύς/ Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Π. Κ. Ρεθύμνης καθώς και η κα Ιγνατία Κωφοπούλου/ Καθηγήτρια Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ., ηγήθηκαν του συντονισμού και της οργάνωσης των δράσεων των μαθητών και τους συνόδευσαν στο Δημαρχείο για να συμμετάσχουν στη συνάντηση εργασίας.

Η πρώτη δράση ήθελε τα παιδιά να διανύουν την απόσταση από το Πειραματικό Λύκειο μέχρι το Δημαρχείο με τα μισά εξ αυτών να έχουν δεμένα μάτια και τα υπόλοιπα να τα καθοδηγούν ώστε βιωματικά να διαπιστώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας με προβλήματα όρασης. Στη συνέχεια, οι μαθητές σε συνεργασία με την κα Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την εμπειρία του και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κινητικότητας ΑμεΑ.

Ο κος Παπαδουράκης συμμετέχοντας στη συζήτηση, τόνισε τη σημασία της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την κινητικότητα των ΑμεΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων καθώς και την προτεραιότητα που έδωσε ο Δήμος Ρεθύμνης στο στρατηγικό του σχεδιασμό σε έργα ανάπλασης ώστε να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους και στην προσβασιμότητα σε τους σε κεντρικές υπηρεσίες και κοινωφελείς δομές οι συμπολίτες κι επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Η κα Καλαιτζιδάκη συζήτησε με τους μαθητές για την προσβασιμότητα στην πόλη του Ρεθύμνου αναδεικνύοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Χ. Μαρινάκης συζήτησε με τους μαθητές προτάσεις και ιδέες για τη συμβολή του καθενός πολίτη αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της ,στη διαχείριση και αντιμετώπιση ζητημάτων προσβασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας με γνώμονα την ισοτιμία, το σεβασμό στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αλλά και στη χρήση του δημόσιου χώρου και την προστασία του ως κοινό αγαθό.

Η συνάντηση είχε έντονο και γόνιμο συμμετοχικό χαρακτήρα, ειδικά από πλευράς μαθητών, οι οποίοι παρά την παρατεταμένη χρονική διάρκεια της εκδήλωσης, όχι μόνον δεν έδειξαν σημεία κόπωσης αλλά εντυπωσίασαν τον Δήμαρχο με τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους καθώς και την διάθεσή τους να γίνουν αποτελεσματικό μέρος της λύσης του προβλήματος.

Ο κ. Μαρινάκης έδωσε ειλικρινή συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της εργασίας τους και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη μελλοντική εξέλιξη των παιδιών σε ενεργούς και χρήσιμους, για την πόλη και για την ίδια τους τη ζωή, πολίτες.

Στα παιδιά προσφέρθηκε, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ο οδηγός προσβασιμότητας από το πρόγραμμα Ρέθυμνο-Αγία Νάπα: «Καθολικά προσβάσιμες πόλεις» ενώ η συνεργασία έληξε με την υπόσχεση αμφότερων ότι : « Η συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης με το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο θα συνεχιστεί και άμεσα θα δείτε δράσεις, που πρότειναν τα παιδιά, να υλοποιούνται».

Από το Δήμο 

14 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)