23/02/16, ΔΤ Τελετή έναρξης του "Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2016"

Ξεσήκωσε τα πλήθη η έναρξη του "Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2016" Ζω, Δρω, Δημιουργώ! Χιλιάδες κόσμου είχαν τη χαρά να ζήσουν την εμπειρία του Καρναβαλιού της Κρήτης από κοντά, διασκεδάζοντας με την ψυχή τους από νωρίς το απόγευμα, μέχρι αργά το βράδυ. Για πρώτη μια καρναβαλική βόλτα (καρναβαλάκι), ξεκίνησε από τη Μεγάλο Πόρτα και περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της παλιάς πόλης, κατέληξε στην ανατολική είσοδο του ενετικού λιμανιού, όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος με τον "Δήμαρχο", τα είπαν ένα χεράκι!

Και τι δεν είχε η φετινή τελετή έναρξης! Από λέιζερ που δημιουργούσαν λέξεις και σχήματα, έως πυροτεχνήματα μα πάνω από όλα το μεράκι πολλών ανθρώπων στους οποίους βασίζεται το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, κάτι το οποίο τόνισε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, στο μήνυμά του, όπως και ότι το καρναβάλι με τη δύναμή του δίνει ζωή για πολλούς λόγους, συν φέτος επιπλέον με το κοινωνικό του μήνυμα ευαισθητοποίησης στον εθελοντισμό για δωρεά μυελού των οστών.

Τις φωνές τους σε αυτό το κοινωνικό μήνυμα, ένωσαν και οι καλλιτέχνες Γιάννης Βαρδής και Γιώργος Λιανός με αναφορά στο θέμα αμέσως μετά την προβολή σχετικού τραγουδιού του Αντώνη Ζαχαράκη.

Σε λάτιν ρυθμούς εμφανίστηκαν στην πασαρέλα οι ομάδες με τις στολές τους, ενώ σε αυτούς τους ρυθμούς χόρεψαν και οι πρωταθλητές Γιάννης Τσιμπίδης και Σοφία Σπυροπούλου.

Το κείμενο της προσφώνησης και αντιφώνησης του Βασιλιά καρνάβαλου και του “Δημάρχου”, επιμελήθηκε ο γνωστός και καταξιωμένος Δικηγόρος Ρεθύμνης, Κωστής Καλλέργης (Κ.Ι.Γ.Κ.)

Κωστής Καλλέργης: "Την πίκρα και την απογοήτευση του κόσμου ήθελα να καταγράψω με κωμικό τρόπο Έχω ζήσει τις παλιές καρναβαλικές εκδηλώσεις, αυτές βέβαια γίνονταν την τελευταία Κυριακή, ενώ τώρα την πρώτη, στην έναρξη, Η ρίμα είναι μια σάτιρα της πραγματικότητας που η Ελλάδα έχει περιέλθει από σύστασης του σύγχρονου ελληνικού κράτους έως και σήμερα. Ο άσκοπος και άχρηστος εξοπλισμός που αναγκαζόμασταν να προμηθευτούμε, οι ψευτιές που γίνονται όλο και περισσότερες μέχρι να πείσουν τον κόσμο ότι δεν γίνεται διαφορετικά και έτσι πρέπει. Στην πόλη μας ευτυχώς, γίνονται πράξεις και έργα σε αντιδιαστολή με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, επισημαίνω και κάποιες ελλείψεις σε τοπικό επίπεδο"

Τον Βασιλιά Καρνάβαλο υποδύθηκε ο αγαπημένος ηθοποιός Θωμάς Καντιφές

Θωμάς Καντιφές: "Πιστεύω ότι θα πρέπει να κρατήσουμε τις παλιές παραδόσεις, όπως η Προσφώνηση-Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Είναι πολύ ωραίο φέτος, ότι μαζί με τον Απόστολο Κουγιτάκη, δυο άνθρωποι του θεάτρου, θα δώσουμε μια άλλη διάσταση σε αυτό με καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται παρόλο που ο λόγος θα έχει ρίμα, θα είναι έμμετρος. Αυτό που θα λέμε, θα το ζούμε και εμείς και βέβαια ανυπομονούμε όπως όλοι για να δούμε σε επίσημη πρώτη τις στολές. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, ότι τα κείμενα θα ερμηνευτούν ζωντανά από ανθρώπους που έχουν επαφή με ζωντανό κοινό με γκελ, γιατί στο καρναβάλι δίνω και παίρνω. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η ηχογράφηση σε ένα στούντιο και δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια από την επαφή με τον κόσμο, το πως ζεις το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι που για μένα είναι το 1ο στην Ελλάδα και εκεί πρέπει να το κρατήσουμε. Ας ελπίσουμε βέβαια να βοηθήσει και ο καιρός, αλλά και ο κόσμος να έρθει μασκαρεμένος για να ανοίξουμε μαζί το Τριώδιο με περισσότερη δύναμη, με τη δύναμη που αξίζει στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!"

Τον “Δήμαρχο” υποδύθηκε ο έτερος αγαπημένος ηθοποιός Απόστολος Κουγιτάκης

Απόστολος Κουγιτάκης: "Τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά μετά την μόνιμη επιστροφή μου στο Ρέθυμνο. Αισθάνομαι την ανάγκη να είμαι πάντα κοντά στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και όσο μπορώ να βοηθώ, όπως άλλωστε έκανε και ο πατέρας μου πριν από 50 χρόνια με όλους τους πρωτεργάτες της Περιηγητικής Λέσχης. Πάντα βέβαια θυμάμαι και τη δυνατή εμπειρία από την παρουσίαση και τη συμπαρουσίαση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με την Μαρία Ταταράκη. Φέτος με τον Θωμά Καντιφέ έχουμε την χαρά και την ευκαιρία να εισάγουμε τον κόσμο σε ένα 20ήμερο γεμάτο κέφι, γέλιο και χαρά για να ξεφύγει λίγο και να μην είναι κανείς σοβαροφανής, αλλά να βγάλει από μέσα του την παιδικότητά του. Ειλικρινά επειδή το ζω, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει αναβιώσει για τα καλά και η πορεία του είναι ανοδική και μόνο. Είναι ό,τι καλύτερο πολιτιστικά μαζί βέβαια και με το Αναγεννησιακό μας φεστιβάλ τα οποία εμπλουτίζονται χρόνο με το χρόνο με όλο και περισσότερα πράγματα! Δόξα τω Θεώ, ο Θωμάς κι εγώ μαζί με την μαντινάδα του Κωστή Καλλέργη θα δώσουμε στον κόσμο ένα δυνατό Σαββατόβραδο που θα συνεχιστεί με τη συναυλία και τις γιορτές και τα παρτάκια των ομάδων κάτι που βοηθά και το σημείο της έναρξης στην καρδιά της παλιάς πόλης και της παραλίας του Ρεθύμνου."

Άξιοι θερμότατων συγχαρητηρίων και οι εθελοντές αιμο – Δότες Ζωής οι οποίοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενημέρωναν και ευαισθητοποιούσαν το πολυπληθές κοινό αναφορικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, κάτι που θα πράττουν στα πλαίσια όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς στο Ρέθυμνο!

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να αναζητήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού www.rethymnocarnival.gr ή στο fb: Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι Οfficial - Rethymno Carnival

23 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)