ΔΤ για τη λειτουργία του συστήματος πρόσβασης στην παραλία και τη θάλασσα για Άτομα με Αναπηρία (Seatrac) - 30/07/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη διαμαρτυρία συμπολίτη που πάσχει από κινητικά προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος Seatrac, το οποίο εγκατέστησε ο Δήμος Ρεθύμνης στην παραλία Ρεθύμνου, για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη είσοδο στη θάλασσα των Ατόμων με Αναπηρία, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους για τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρεθύμνης προμηθεύτηκε κι εγκαθιστά τα τελευταία δυο χρόνια ένα σύγχρονο σύστημα (το Seatrac), ασφαλούς πρόσβασης συνανθρώπων μας με Αναπηρία, στην παραλία και τη θάλασσα.

Κριτήρια για τη θέση εγκατάστασης του Seatrac, είναι οι διαθέσιμες υποδομές για ΑμεΑ της παραλίας (ράμπα καθόδου τους στην παραλία, προβλεπόμενη εκ του νόμου θέση παρκαρίσματος οχημάτων ΑμεΑ, ναυαγοσώστης ) καθώς και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του από τον κυματισμό, σε συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Φέτος, αμέσως μετά την εγκατάσταση των ναυαγοσωστών στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου, το Τμήμα Προγραμματισμού σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Ρ. και τον ανάδοχο εργολάβο, συντόνισαν και τοποθέτησαν το Seatrac στην θέση που είχε επιλεγεί και πέρυσι ως η καταλληλότερη, κοντά στον λιμενοβραχίονα όπου η ισχύς των ανέμων και η προκαλούμενος κυματισμός είναι ελεγχόμενα.

Για λόγους προστασίας του συστήματος από τους ισχυρούς ανέμους έντασης 7-8 Μποφώρ που έπνεαν συνεχόμενα κατά την περασμένη εβδομάδα στην πόλη, ο Δήμος απέσυρε προσωρινά ευάλωτα τμήματα του συστήματος, για να μην καταστραφούν. Τα επανατοποθέτησε προχθές (27/7/2021) και αφού η ένταση των ανέμων μειώθηκε αισθητά, επομένως η εγκατάσταση είναι και πάλι διαθέσιμη σε όποια-ον συμπολίτη με Αναπηρία επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει.

Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο σύστημα, έχει όριο αντοχών στις καιρικές συνθήκες, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και πέρυσι που παρασύρθηκε από τον έντονο κυματισμό και παραλίγο να τεθεί σε αχρηστία. Ο Δήμος Ρεθύμνης, έχει αναλάβει το υψηλό κόστος συντήρησής του, επιθυμώντας να διατηρήσει ασφαλείς, λειτουργικές και διαθέσιμες, όλες τις υποδομές που έχουν υλοποιηθεί για την διευκόλυνση των συμπολιτών κι επισκεπτών με Αναπηρία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την πρόσφατης συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δ.Ρ. ενέκρινε τροποποίηση του δημοτικού Προϋπολογισμού στον οποίο δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός με ποσό ύψους 17.000Ε που θα διατεθεί για τη κάλυψη των αναγκών συντήρησης, τοποθέτησης και απεγκατάστασης του Seatrac καθώς και του συστήματος πρόσβασης στην παραλία συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης.

Είναι, ελπίζουμε, κατανοητό πως ο Δήμος θέτει το Seatrac εκτός λειτουργίας όποτε οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για τη χρήση του, για να προστατεύσει τους ίδιους τους λουόμενους - χρήστες του αλλά και το σύστημα από πιθανή καταστροφή του. Αυτό συνέβη και τη συγκεκριμένη μέρα που ο συμπολίτης επέλεξε να επισκεφθεί την παραλία και λυπόμαστε για την ταλαιπωρία του.

Σύμφωνα πάντως και με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνου με τον οποίο συνεργάζεται αρμονικά και στενά ο Δήμος Ρεθύμνης, το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, προσφέροντας στους συνανθρώπους μας ΑμεΑ τη δυνατότητα να απολαύσουν τις υπηρεσίες που τους προσφέρει.

 

 

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)