Στην υπηρεσία δημοτών κι επισκεπτών το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης - Πανελλήνια πρωτοπορία του Δήμου Ρεθύμνης - 15/03/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας του έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης Δήμου Ρεθύμνης, εγκαινίασαν σήμερα, στο πλαίσιο Συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού και κυκλοφοριακών θεμάτων Δ.Ρ κ. Θωμάς Κρεβετζάκης και ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και προγραμματισμού κ. Αγγελος Μαλάς.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο, εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα που εφαρμόζεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά το Δήμο Ρεθύμνης επίκεντρο του ενδιαφέροντος άλλων Δήμων της χώρας, οι οποίοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν ανάλογο σύστημα και θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πολύτιμα δεδομένα από την εμπειρία της πρακτικής εφαρμογής του στον τόπο μας.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο έργο, ενισχύει την αναγνωρισμένη πρωτοπορία του Δήμου Ρεθύμνης στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εστιάζουν στη βιώσιμη κινητικότητα, την ασφαλή μετακίνηση, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, την ορθολογική διαχείριση των θέσεων στάθμευσης και τη διευκόλυνση ντόπιων κι επισκεπτών οδηγών και επισκεπτών.

Συνεκτιμώντας και αναγνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του συστήματος από το Πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 και το Civitas Destinations, δαπάνη ύψους 430.000€, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει ο Δήμος Ρεθύμνης το ποσό των 215.000€ που αντιστοιχούσε στη δική του οικονομική συνεισφορά.

Ενδεικτική άλλωστε της αναγνώρισης που έχει επιτύχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Δήμος Ρεθύμνης για τις δράσεις του στον τομέα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, είναι και η ένταξή του, μαζί με τη Φλωρεντία της Ιταλίας και τη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις τρεις φιναλίστ υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις για το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Μάλιστα στο πλαίσιο μιας πανηγυρικής τελετής για την ανάδειξη της νικήτριας πόλης, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στις Βρυξέλλες και στην οποία θα παραστούν ο Δήμαρχος κ. Γ.Χ. Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Μαλάς και ο Πρ/νος Δ/νσης Πληροφορικής - Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δ. Ρ. κ. Ν. Βώβος, θα γίνουν στοχευμένες αναφορές και θα παρουσιαστούν βίντεο με αντιπροσωπευτικά πλάνα προβάλλοντας πανευρωπαϊκά την κάθε μία εκ των τριών υποψηφίων πόλεων.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, πρόκειται για μία σοβαρή επιβράβευση του σημαντικού έργου που παράγεται από τους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους, τους εργαζόμενους στην τεχνική υπηρεσία αλλά και την ίδια τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία , η οποία ανταποκρίνεται θετικά και συνεργάζεται στην εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής αγωγής , συμβάλλοντας στην κατάκτηση ενός υψηλού για τα ελληνικά δεδομένα επιπέδου κυκλοφοριακής συμπεριφοράς.

Επανερχόμενοι στο έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης Δήμου Ρεθύμνης, αξίζει να σημειωθούν συνοπτικά οι βασικές παράμετροι λειτουργίας του, όπως τις παρουσίασε στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πρ/νος κ. Ν. Βώβος σε συνεργασία με την κ. Νατάσα Θωμαδάκη / Στέλεχος της Δ/νσης Πληροφορικής - Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δ. Ρ.

Εγκαθίσταται απλά και γρήγορα:

• Εγκαθιστούμε την εφαρμογή ParkALot στο κινητό μας (αναζητήστε την στο google play ή στο app store)

ή σκανάρουμε το αντίστοιχο Qr Code 

• Κάνουμε εγγραφή και είσοδο στο σύστημα (Προσοχή: γράφουμε τον αριθμό της πινακίδας του οχήματός μας με αγγλικούς χαρακτήρες χωρίς κενό μεταξύ γραμμάτων και αριθμών)

• Επιλέγουμε τη θέση στάθμευσης (με πράσινο χρώμα εμφανίζονται οι ελεύθερες θέσεις και με κόκκινο οι δεσμευμένες)

• Ενεργοποιούμε τη θέση και πληρώνουμε ηλεκτρονικά.

Αναλυτικές πληροφορίες για την εγκατάσταση του συστήματος προσφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης : https://www.rethymno.gr/e-services/parking/e-parking.html

και στο βίντεο με οδηγίες βήμα – βήμα, στο κανάλι του Δ.Ρ στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=uPqUHi8b7YU

Οφέλη συστήματος :

• Άμεση ενημέρωση οδηγών, σε πραγματικό χρόνο, για τις διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

• Πλοήγηση μέσα από τον αναλυτικό χάρτη και ακριβείς οδηγίες για άφιξη στη θέση στάθμευσης.

• Άκοπη, γρήγορη πληρωμή, ηλεκτρονικά

• Εξυπηρέτηση, αποφυγή ταλαιπωρίας, απώλειας χρόνου και άσκοπη κατανάλωση βενζίνης, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

 Εξυπηρέτηση πολιτών που δεν διαθέτουν σύγχρονης τεχνολογίας κινητό τηλέφωνο:

• Με τον παραδοσιακό τρόπο της προμήθειας κάρτας στάθμευσης από τα περίπτερα.

• Με τη βοήθεια περιπτέρων που λειτουργούν περιμετρικά της ζώνης ελεγχόμενης, φέρουν την ένδειξη «Repark» κι έχουν εξοπλιστεί από το Δήμο με ειδικά tablets για να εξυπηρετούν τους οδηγούς στην αγορά άυλου χρόνου δέσμευσης θέσης στάθμευσης.

Κόστος στάθμευσης:

Τα πρώτα 30΄ (μισάωρο), είναι δωρεάν. Πρέπει όμως οπωσδήποτε ο ιδιοκτήτης οχήματος να δηλώσει στο σύστημα την αναγγελία δέσμευσης του χρόνου, διαφορετικά θα γίνεται χρέωση.

Μόλις συμπληρωθούν τα 25 λεπτά, ειδοποιείται με μνμ στο κινητό του, ο οδηγός του οχήματος για να ελευθερώσει τη θέση. Σε περίπτωση ανανέωσης του χρόνου δέσμευσης της θέσης, χρεώνεται 1,05 λεπτά (για την μιάμιση ώρα δέσμευσης της θέσης) και με 0,70 λεπτά για κάθε επιπλέον ώρα.

Τις Κυριακές και αργίες, η στάθμευση είναι επίσης δωρεάν.

Η τιμολογιακή πολιτική θα διαμορφωθεί εν καιρώ και θα προσαρμοστεί με βάση τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από την εφαρμογή του συστήματος. Εξετάζεται η προοπτική κλιμάκωσης της χρέωσης ανά ώρα, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η παρατεταμένη, άσκοπη συχνά, στάθμευση.

Όπως επεσήμαναν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, το σύστημα δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η ενθάρρυνση της ολιγόωρης στάθμευσης ώστε να εξασφαλιστούν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης για όλους. Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν φαινόμενα παραμονής σταθμευμένων οχημάτων επί ημέρες, στην ίδια θέση, χωρίς χρέωση, τακτική που υιοθετούν συνήθως είτε δικαιούχοι κάρτας δωρεάν στάθμευσης είτε συμπολίτες που εργάζονται ή διαμένουν στο κέντρο και δεν κάνουν συχνά χρήση του οχήματος τους. Για το σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί ανώτατος χρόνος οχήματος μονίμου κατοίκου - δικαιούχου δωρεάν στάθμευσης στη ζώνη της ελεγχόμενης, οι 72 ώρες. Με την παρέλευση του 3ημέρου, ο οδηγός θα χρεώνεται ανά ώρα με το αντίστοιχο αντίτιμο.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι η διενέργεια ελέγχου θα γίνεται από δημοτικό αστυνομικό, εφοδιασμένο με κατάλληλο εξοπλισμό του συστήματος, το οποίο θα εμφανίζει με ακρίβεια τις δεσμευμένες θέσεις για τις οποίες έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο αντίτιμο. Στις περιπτώσεις που το σταθμευμένο όχημα καταλαμβάνει τη θέση παρανόμως, θα επιβάλλεται ηλεκτρονικά το νόμιμο πρόστιμο, το οποίο θα αποστέλλεται αυτόματα στο σύστημα της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, είναι ευέλικτο και επιδέχεται αλλαγών και τροποποιήσεων που, ενδεχομένως, να καταστούν αναγκαίες δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία εφαρμογής του στην υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο, είναι βέβαιον, όπως τόνισαν ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, ότι θ’ αποτελέσει μια σοβαρή τομή, με θετικό αποτύπωμα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, τη διαχείριση του κυκλοφοριακού, στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών καθώς και στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, ορθολογικής και λειτουργικής νοοτροπίας για τις μετακινήσεις, βασισμένη στο σεβασμό του δικαιώματος όλων να σταθμεύουν χωρίς ταλαιπωρία και άγχος, για τη διεξαγωγή των καθημερινών τους υποχρεώσεων στο κέντρο της πόλης.

Προϋπόθεση για την επιτυχία του έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης Δήμου Ρεθύμνης, που τέθηκε ήδη στην υπηρεσία των πολιτών, είναι η συνεργασία όλων μας και η υποστήριξη του ώστε, εκτός από τα προσωπικά οφέλη που θα αποκομίσουμε, να ενισχύσουμε συλλογικά το συνολικό όφελος για το Ρέθυμνο που δικαίως κατακτά διακρίσεις για τις πρωτοπόρες πολιτικές επιλογές και δράσεις του στη βιώσιμη κινητικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το Γρ. Τύπου


19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)