Σημαντικές επαφές, συνεργασίες, συναντήσεις και συνέδρια για το Τμήμα Τουρισμού τού Δήμου Ρεθύμνης τον Μάιο - 31/05/22

Εξαιρετικά δυναμική περίοδο αποτέλεσε ο Μάιος για το Τμήμα Τουρισμού τού Δήμου Ρεθύμνης, καθώς ήταν ένας μήνας με συνεχή ροή σημαντικών επαφών, συναντήσεων, συνεργασιών και συνεδρίων.

Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά το πέρας των Ημερών Ποδηλάτου 2022 και σε συνεργασία με τη ΝΑΤΤΟΥΡ, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σειρά Β2Β διαδικτυακών συναντήσεων με πράκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την προβολή και ενίσχυση της εικόνας του Ρεθύμνου ως προορισμό που, παράλληλα με τον Ποδηλατικό-Αθλητικό, συνδυάζει πληθώρα εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, όπως ο Πολιτιστικός, ο Γαστρονομικός και ο Γαμήλιος Τουρισμός. Σημαντικό πρότυπο για κάθε συζήτηση, εκτός από τις δημοτικές υποδομές, υπάρχει στον φάκελο του Δήμου πια και η ξενοδοχειακή υποδομή με πλήρη ποδηλατικό σταθμό, όπως το παράδειγμα του ξενοδοχείου IBISCOS GARDEN το οποίο βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Bike Friendly Days-Ημέρες Ποδηλάτου Ρεθύμνου 2022.

Στις 4.5.2022 ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από την Αντιδήμαρχο Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη, και τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης, κ. Μανώλη Τσακαλάκη, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με θέμα την Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα Σχέδια Δράσης για την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς το νησί αποτελεί έναν προορισμό με παγκόσμιο αποτύπωμα και είναι συνυφασμένο με την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Η κεντρική φιλοσοφία των Σχεδίων Δράσης είναι η (μετ)εξέλιξη του Τουρισμού μετά την πανδημία, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και τον ισχυρό ανταγωνισμό με ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης εστιασμένο στις αρχές της αειφορίας, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και του μάρκετινγκ προορισμών.

Στις 5.5.2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Οργανισμό Startup Greece, με θέμα «Το οικοσύστημα της καινοτομίας και οι ευκαιρίες για τους νέους» και στόχο την ενδυνάμωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο νησί μας, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των προοπτικών και των γνωστικών εφοδίων προς τους νέους (τεχνικές, ψηφιακές επιχειρηματικές δεξιότητες), οι οποίοι επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, καθώς και την παρουσίαση των ευκαιριών που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε νέος στην Κρήτη. Το Τμήμα Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη, ενώ παρευρέθηκε και η κα Αθηνά Τσικιντίκου, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας.

Στις 6.5.2022 πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Διεθνές Συνέδριο του Economist για τον Θρησκευτικό Τουρισμό, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για την ανάδειξη της Ελλάδας και της Κρήτης ως θρησκευτικούς και προσκυνηματικούς προορισμούς. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεγάλο αριθμό ομιλητών, εκπροσώπους της Εκκλησίας, την πολιτική ηγεσία με αρμόδιους υπουργούς και περιφερειάρχες, καθώς και πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες σε συναφή θέματα, ενώ, το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη. Με δεδομένο ότι, περίπου 200.000.000 επισκέπτες παγκοσμίως ταξιδεύουν κάθε χρόνο για θρησκευτικούς λόγους, ο Yπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, και ο ΓΓ του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισαν την άμεση ανάγκη για προσαρμογή του Θρησκευτικού Τουρισμού στα νέα δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες (πλήρη καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων, επικαιροποίηση του portal του Υπουργείου Τουρισμού, κ.λπ.), αλλά και τη δημιουργία θρησκευτικών μονοπατιών με υψηλή προσβασιμότητα, την κατανόηση των κανόνων που διέπουν αυτό το είδος Εναλλακτικού Τουρισμού και την αντίστοιχη εκπαίδευση φορέων και εργαζομένων σε αυτόν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου υπογραμμίζοντας το νόημα της ιεραποδημίας ως κεντρικής πτυχής της χριστιανικής ταυτότητας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, τόνισε ότι ο Θρησκευτικός Τουρισμός συνδυάζει την πνευματική ανάταση του επισκέπτη με τη σωματική του ανάπαυση και αναψυχή, καθώς και την ανάγκη να προβλέπουμε ευέλικτες και εναλλακτικές λύσεις με ενωμένες τις δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για έναν αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Στις 16.5.2022 πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση του κύκλου ομιλιών «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία» με θέμα «Μαζικός Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Επόμενη Ημέρα». Το κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης, στην οποία το Τμήμα Τουρισμού εκπροσωπήθηκε από την κα Μάρθα Παπαδομιχελάκη, ήταν η επιτακτική ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της έννοιας του Τουρισμού, κυρίως μετά την πανδημία, για ισόρροπη ανάπτυξη Βορρά-Νότου και πόλεων-ενδοχώρας, για βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τον κάτοικο και τον επισκέπτη και για πλήρη συμμετοχή και συνέργεια φορέων και επαγγελματιών.

Ιδιαίτερα σημαντική και δυναμική αποτέλεσε η παρουσία του Δήμου Ρεθύμνης στο Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshop στην Ντόχα του Κατάρ στις 18 και 19 Μαΐου 2022, καθώς αποτέλεσε την πρώτη άμεση προσέγγιση με την Αγορά της Μέσης Ανατολής. Μέσα από μια σειρά προγραμματισμένων Β2Β συναντήσεων με τους κορυφαίους εκπροσώπους τουριστικών γραφείων και tour operators του Κατάρ, σκιαγραφήθηκαν με σαφήνεια το προφίλ και οι ανάγκες των σύγχρονων Καταριανών επισκεπτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για Βιώσιμο Εναλλακτικό Τουρισμό, για Τουρισμό Πολυτελείας και Αναψυχής και για Θαλάσσιο Τουρισμό, αλλά και για πλήρη ιδιωτικότητα στη διαμονή τους. Σε συνεργασία με την διοργανώτρια MIDEAST, δέκα πράκτορες από το Κατάρ θα πραγματοποιήσουν ταξίδι εξοικείωσης (famtrip) στην περιοχή μας μέσα στο 2022, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Στο Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshop παρευρέθηκε και η πρέσβειρα της Ελλάδας στο Κατάρ, κα Ελένη Μιχαλοπούλου, ενώ τον Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά στο αραβικό κοινό τα πλεονεκτήματα της Κρήτης και τους λόγους που αξίζει να την επισκεφθούν οι ταξιδιώτες από το Κατάρ.

Στη διάρκεια του Μαΐου ανακοινώθηκε και η διεξαγωγή του Τελικού της Παγκόσμιας Σειράς Αγώνων Open Water Οceanman® (του μεγαλύτερου διεθνούς αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, που ξεκίνησε το 2015 και διεξάγεται πλέον σε περισσότερες από 24 διαφορετικές χώρες), στο Ρέθυμνο στις 28-30 Οκτωβρίου 2022, ενώ ο μήνας έκλεισε με την καθιερωμένη συνάντηση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης, στις 27.5.2022, στην οποία συζητήθηκαν τόσο ο απολογισμός του Μαΐου όσο και οι προσεχείς δράσεις της τουριστικής σεζόν, η οποία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη, «Ο Μάιος ήταν ένας μήνας επαφών και συναντήσεων, ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους προορισμούς και Αγορές, νέες και βελτιωμένες στρατηγικές και πρακτικές, νέους συνεργάτες. Κυρίως, όμως, μας έδωσε την ευκαιρία να αντλήσουμε πληθώρα πληροφοριών και δεδομένων, τα οποία επεξεργαζόμαστε και θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, πάντα με στόχο την προβολή και την επικοινωνία του Ρεθύμνου ως έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό που εξελίσσεται συνεχώς απέναντι στους ανταγωνιστές του, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητά του.»

Δήμος Ρεθύμνης
Τμήμα Τουρισμού

21 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)