Θερμή η συμμετοχή στελεχών Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ στο καινοτόμο επιμορφωτικό Πρόγραμμα "Μουσικής και Ρυθμός" που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο Κρήτης - 30/03/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κλίμα αισιοδοξίας και αρμονίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο «Ξενία», η τελετή αποφοίτησης και η απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες – στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, στο πρόγραμμα : «Η συμβολή της τέχνης του ρυθμού στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία της πρώτης και της τρίτης ηλικίας».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υιοθέτησαν και υποστήριξαν ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στόχος, η επιμόρφωση και η βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών των δημοτικών κοινωνικών δομών, μέσα από την εμπειρία του ρυθμού ως δημιουργική, ψυχαγωγική και ενωτική δύναμη.

Εντούτοις, στην πράξη αποδείχθηκε πως εξυπηρετήθηκαν πολλαπλοί στόχοι αφού μέσα από το Πρόγραμμα «Μουσική και Ρυθμός», οι εργαζόμενοι διαφορετικών ειδικοτήτων (παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές) των κοινωνικών δομών του Δήμου καρπώθηκαν τα οφέλη :

 Της ψυχαγωγίας μέσω του ρυθμού, που λειτουργεί ως αντίσταση στην επαγγελματική εξουθένωση (burnout) εργαζομένων που ασχολούνται με τον ανθρώπινο πόνο και την αντιμετώπισή του.

 Της ανταλλαγής γνώσης, εμπειριών και επαγγελματικών πληροφοριών που τους διασφάλισε η, μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού και περιορισμών, δια ζώσης επαφή και άμεση συνεργασία τους.

 Της δυνατότητας μιας πιο ανθρώπινης, ζεστής επικοινωνίας που στερούνταν, ενώ εργάζονται στον ίδιο χώρο, λόγω του πιεστικού εργασιακού κλίματος.

 Της διάχυση και του διαμοιρασμού των μουσικών βιωμάτων και γνώσεων σε ωφελούμενους των κοινωνικών δομών, κάθε ηλικίας από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη ηλικία και,

 Της δημιουργίας νέων ερευνητικών πεδίων που σχετίζονται με την επίδραση του ρυθμού στον οπτικό-κινητικό συντονισμό και στην κοινωνική ενδυνάμωση .

 

Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο γνωστός συμπατριώτης μας, μουσικός, κ. Γιάννης Παπατζανής, ο οποίος επιτέλεσε το σχεδιασμό , την εποπτεία και τη διδασκαλία του, με τη συνδρομή της καλλιτεχνικής του ομάδας. Από πλευράς Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο κ. Μανώλης Σειραγάκης /Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας-Τομέα Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από συνδεόμενες με το ρυθμό ενότητες όπως «αφήγηση και ρυθμός», «ήχο-κινητική διαπαιδαγώγηση», «κρουστικό σώμα (body percussion)», «χρήση αντικειμένων της καθημερινότητας ως κρουστικά μέσα», κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις της καλλιτεχνικής ομάδας σε δομές δημοτικών παιδικών σταθμών της πόλης μας και σε ΚΑΠΗ.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες κατά την περίοδο της πανδημίας, έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής και μαζικής συμμετοχής από τους συμμετέχοντες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το εν λόγω πρόγραμμα επεκτείνεται διαρκώς κι έχει ξεπεράσει τα όρια των νομών της Κρήτης, με δράσεις εκμάθησης σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό, (Κύπρος, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο).

Στην υλοποίηση του προγράμματος, συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνών – εκπαιδευτριών/ών, υπό τις οδηγίες και το συντονισμό των κ. κ. Παπατζανή και Σειραγάκη, που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς: Οι Μουσικοί κ. Ανθή Φουρκή και κ.Χάρης Μπάκας, η Θεατρολόγος κ. Κατερίνα Αδαμάρακι και η Χορογράφος κ. Μ. Παναγιωτοπούλου. Στις εκδηλώσεις έπαιξαν οι Μουσικοί κ.κ. Γιάννης Δερμιτζάκης, Φάνης Καρούσος, Δημήτρης Σιδερής και Γιώργος Ζαχαριουδάκης, υπό την συνοδεία των ήχων των κρουστών από τους εκπαιδευόμενους.

Στη διάρκεια της τελετής, ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία, δια της αρμόδιας Αντιδημάρχου κας Ά. Ελευθεριάδου – Γκίκα, απηύθυναν θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες σε πλήθος αποδεκτών:

• Τους συμμετέχοντες εργαζόμενους για τη διαρκή το έμπρακτο ενδιαφέρον τους και τη διαρκή τους προσπάθεια να αλληλεπιδρούν γόνιμα, να συνεργάζονται και να βελτιώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν σε συνανθρώπους των πιο ευαίσθητων ηλικιών.

• Το Πανεπιστήμιο Κρήτης που παραμένει σταθερός, επιστημονικός αρωγός και ουσιαστικός συμβαλλόμενος κάθε πρωτοβουλίας ποιοτικής, πνευματικής και πολιτισμικής αναβάθμισης της τοπικής κοινωνίας.

• Τους εμπνευστές κι επιμορφωτές του προγράμματος που μοιράστηκαν την αγάπη τους για την Τέχνη και επικοινώνησαν βιωματικά τις ευεργετικές επιδράσεις της στην ψυχή, το σώμα και το μυαλό, στους συμπολίτες μας και κυρίως σε κείνους που βρίσκονται στην αφετηρία και τη δύση της ζωής τους, τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

Την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης πραγματοποίησαν εκτός από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, κι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σ. Σπανουδάκης κι ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Γ. Μοτάκης.

Στη διαβεβαίωση ότι ανάλογες δράσεις θα τύχουν σύντομα υλοποίησης, συναίνεσαν με ικανοποίηση όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πρωτοβουλία αυτή, που άφησε το δικό της ξεχωριστό, θετικό αποτύπωμα στη Ρεθυμνιώτικη κοινωνία.

 

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)