Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δ.Ρ. συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος σεξουαλικής αγωγής παιδιών "Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις σχέσεις" - 27/10/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με στόχο την αξιοποίηση του βραβευμένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας επιμορφωτικού προγράμματος « Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις σχέσεις», στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, παρακολούθησαν εθελοντικά εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσέφερε η εκπαιδευτικός και μία εκ των δημιουργών του προγράμματος κα Μαργαρίτα Γερούκη.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Ν. Ρεθύμνης και εκτός από την Προϊσταμένη κα Αλεξία Βαονάκη και στελέχη των Κοινωνικών δομών του Δήμου (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί των δημοτικών Παιδικών Σταθμών κλπ), συμμετείχαν σε αυτήν και στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ρεθύμνης.

Όπως είναι γνωστό, το Πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις, δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο από μια ομάδα καταρτισμένων και δραστήριων εκπαιδευτικών Α’ θμιας εκπαίδευσης (κες Γερούκη Μαργαρίτα, Βιταλάκη Έλενα, Τριαματάκη Αθηνά και Μαυράκη Δέσποινα) οι οποίες υπογράφουν το σχετικό βιβλίο και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Στόχος του είναι η προαγωγή της σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής υγείας και της ισορροπημένης ανάπτυξης των παιδιών. Περιλαμβάνει πέντε υποστηρικτικές ενότητες και προωθείται μέσα από κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, επιμορφωτικά σεμινάρια σεξουαλικής αγωγής σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης και εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, με σκοπό την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Τα παιδιά εξοικειώνονται μέσα από δημιουργικές βιωματικές ασκήσεις με το σώμα και τα συναισθήματα τους, αντιλαμβάνονται την έννοια του δημόσιου και προσωπικού χώρου, των οικογενειακών σχέσεων, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις, τι σημαίνει σεξουαλική κακοποίηση και πώς να προστατεύονται.

Με αφορμή την πρωτοβουλία εκπαίδευσης των στελεχών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου πάνω στα ζητήματα που θίγει το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Φρίξος», η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δρ Άννα Ελευθεριάδου –Γκίκα επεσήμανε ότι η προστασία των παιδιών από την κακοποίηση κάθε μορφής όπως και η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας, αποτελούν για το δήμο Ρεθύμνης και τις κοινωνικές του υπηρεσίες υψηλή προτεραιότητα και διαρκή μέριμνα.

Με αυτό το πνεύμα, η σύμπραξη και συνέργεια με αναγνωρισμένες για την ποιότητα και την ευρύτητα του έργου τους συλλογικότητες, εκπαιδευτικούς γονείς και μεμονωμένους πολίτες με αναγνωρισμένη κοινωνική δράση, είναι αναγκαία ως η πιο ασφαλής συνθήκη συνολικής και δυναμικής αντιμετώπισης αυτών παθογενών φαινομένων.

Η συνεργασία με την άξια ομάδα του «Φρίξου», αποτελεί μεταξύ άλλων την αφετηρία σύστασης μιας δημιουργικής ομάδας από εκπαιδευμένα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας που θα συνδράμουν στους χώρους εργασίας τους, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους και τους ωφελούμενους της κάθε κοινωνικής δομής, στη διάχυση των μηνυμάτων της ισότητας των φύλων, της υπεράσπισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, της ελευθερίας επιλογής και της υγιούς διαχείρισης ευαίσθητων θεμάτων που απαιτούν ειδικό χειρισμό και αλλαγή νοοτροπίας.

 

Από το Γρ. Τύπου

 

18 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)