25/10/12, ΔΤ για την παρουσία του Ρεθύμνου την Τετάρτη (24/10/12) στην εικαστική έκθεση του Στρασβούργου

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                                        Ρέθυμνο 25 Οκτωβρίου 2012
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλούσια ήταν η χθεσινή ημέρα (Τετάρτη 24/10/2012) σε ότι αφορά την παρουσία του Ρεθύμνου στην πόλη του Στρασβούργου.

Η επισκεψιμότητα στον χώρο της Έκθεσης των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Οι Γάλλοι επισκέπτες, παρότι στην πλειοψηφία τους δε μιλούν άλλη γλώσσα εκτός από τη δική τους, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις γεύσεις και την Κρητική γαστρονομία την οποία ευχαρίστως δοκίμασαν όσο και για τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας, τις οποίες απόλαυσαν μέσω των βιντεοπροβολών που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο χώρο της Έκθεσης, αλλά και για τις υποδομές της ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κλπ.

Η επικοινωνία πάντως του Ρεθύμνου με τον Στρασβούργο διεξάγεται σε φιλελληνικό κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία αυτής της πρωτοβουλίας και την ωφελιμότητά της.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας , ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κι Επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών στην Αρχαία Ελεύθερνα κ. Ν. Σταμπολίδης παρουσίασε το ανασκαφικό έργο στην περιοχή και τα ευρήματα του τα οποία απέσπασαν το θαυμασμό όσων παρακολούθησαν την εισήγησή του, στην κατάμεστη αίθουσα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Στρασβούργου.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι κατόπιν συνεργασίας του με τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Στρασβούργου, συμφωνήθηκε να φιλοξενηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Ελεύθερνας σε Έκθεση που θα διοργανωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Στρασβούργου το 2014.

Στην ίδια αίθουσα του Παν/μιου λίγο αργότερα διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ευρωπαϊκή κι ελληνική κρίση στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Χατζημαρκάκης, Σταυρακάκης, και οι Καθηγητές Παν/μίου κ.κ Σιδηρόπουλος και Νανόπουλος , ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στρασβούργου κ. Νίκολα Ματ (ο Δήμαρχος κ. Roland Reis χρειάστηκε να μεταβεί εκτάκτως στο Παρίσι εχθές) με συντονιστή το Δημοσιογράφο Κλώντ Κεϊφλιν.

Στον εκτενή διάλογο που ακολούθησε στο οποίο συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί , η Αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου κα Λιονή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος, ο κ. Γ. Γιακουμάκης Πρόεδρος ΕΒΕ, ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης πρόεδρος του συλλόγο Ξενοδόχων, αποτέλεσε κοινό τόπο η άποψη ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συσπείρωσης των λαών της Ευρώπης, έγιναν αναφορές στην άδικη και σκληρή οικονομική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν και στην προσπάθεια που οφείλει να καταβάλει η χώρα μας ώστε να προσελκύσει τους εξαίρετους επιστήμονες που διαθέτει για να παραμείνουν στη χώρα και να μην την εγκαταλείπουν επιλέγοντας χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν.

Συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής αφού η χώρα μας διαθέτει πλούσιο ενεργειακό δυναμικό που περιμένει αξιοποίηση ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ευχαριστίες που ακούστηκαν προς τη χώρα μας για τον πολιτισμό που έχει προσφέρει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Το βράδυ της Τετάρτης, η δημοτική αρχή του Στρασβούργου παρέθεσε πλούσια δεξίωση στη ρεθυμνιώτικη αποστολή στο εντυπωσιακό Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης με οικοδεσπότη τον Αντιδήμαρχο Στρασβούργου, Μέλη του Δ.Σ κι Εκπροσώπους Συλλόγων και Σωματείων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για τη φιλοξενία και απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας στις στέρεες βάσεις του Πολιτισμού, του Τουρισμού , του Εμπορίου και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Η παρουσία του Ρεθύμνου και πάλι προκάλεσε αίσθηση με τη συνδρομή των μουσικών παραμυθιών, που ξεχείλιζαν από την κρητική ψυχή, του Λουδοβίκου των Ανωγείων και των καλλιτεχνών συνεργατών του ενώ στη συνέχεια, οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων κέρδισαν επάξια τον ενθουσιασμό των παριστάμενων προσφέροντας τους αντιπροσωπευτικά δείγματα της λεβεντιάς της Κρήτης.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης , η Αντιπεριφερειάρχης κα Λιονή, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Γιακουμάκης και ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων κ Τσακαλάκης μετέβησαν στο Μέλανα Δρυμό προσκεκλημένοι του Περιφερειάρχη για να έχουν μια σειρά θεσμικών επαφών με προοπτική μελλοντικές συνεργασίες.

Εξάλλου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας η κα Μπιρλιράκη έκανε παρουσιάσεις του Ρεθύμνου σε διάφορες θεσμικές δομές του Στρασβούργου καθώς και η κα Ξεκάλου που συντόνισε τη δράση της βδομάδας της κρητικής γαστρονομίας.

Είναι σημαντικό ν αναφέρουμε πως σήμερα 6 πολύ γνωστά εστιατόρια της πόλης του Στρασβούργου σερβίρουν μενού με κρητικά πιάτα που μαγειρεύουν 6 κρητικοί σεφ με χαρακτηριστικά προϊόντα από τους εκθέτες-παραγωγούς.

Αργά το απόγευμα, στον εκθεσιακό χώρο, ο Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης κ. Ταταράκης Μιχ. θα παρουσιάσει το προηγμένο τεχνολογικά ερευνητικό Πρόγραμμα HiPER και η Έκθεση θα κλείσει με τη χορευτική πρόσκληση που θα απευθύνουν στους επισκέπτες o Λουδοβίκος με τους καλλιτέχνες του και οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου.

Αν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε σε μιαν πρόταση αυτό που συμβαίνει εδώ στο Στρασβούργο είναι πως το Ρέθυμνο εμφανίζεται ως μια πόλη με ισχυρό Πολιτισμό, Παράδοση, Αξιοπρέπεια, Δυναμική και με όλους τους εκπροσώπους των σημαντικότερων θεσμών και δομών του ενωμένους, να επιδιώκουν με αξιώσεις, επιχειρήματα και δράσεις, την πρόοδό του.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

21 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)