Εσπερίδα - αφιέρωμα στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε από το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνου - 24/08/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία συγκινητική εσπερίδα διοργάνωσε το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης, την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 στην όμορφη Αμνάτο, στον αύλειο χώρο του Σχολικού Μουσείου.

Στην εκδήλωση, που είχε ως βασικό θέμα την αποτίμηση των 14 χρόνων λειτουργίας του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου στο Ρέθυμνο, οι αξιόλογοι ομιλητές, ως εκπαιδευτικοί και μαθητές παλαιότερων χρόνων, μοιράστηκαν τα «πολυκλαδικά» τους βιώματα κι έσπειραν συγκίνηση στο ακροατήριο μιλώντας για το σχολείο της καρδιά τους. Νοσταλγικές εικόνες, συντροφιά με τις μελωδίες της Ελένης Κυδωνάκη, π. μαθήτριας του ΕΠΛ, γύρισαν τους παρευρισκόμενους πίσω στο χρόνο, ζωντανεύοντας για λίγο το σχολείο των ονείρων τους. Ένα σχολείο καινούριο, πρωτότυπο και πρωτοποριακό για την εποχή του, που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία του Ρεθύμνου και που εμπνεύστηκε απ’ αυτό.

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και Αντιδημάρχου, Στέλιου Σπανουδάκη. Στο πρώτο μέρος της εσπερίδας παρουσιάστηκε η δομή και η οργάνωση του Πολυκλαδικού, ο τρόπος λειτουργίας του αλλά κυρίως το αποτύπωμα που άφησε το σχολείο στις μνήμες και τις καρδιές μαθητών και καθηγητών. Εκ μέρους της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησαν: η Ευρυδίκη Κούνουπα, π. Διευθύντρια-Υποδιευθύντρια ΕΠΛ, η Βάλια Ρομπογιαννάκη – Κυδωνάκη, Βιολόγος, η Βάλια Παπαδάκη – Μακρή, Φιλόλογος καθηγήτρια, η Αιμιλία Μιχελιδάκη-Ρακιντζή, π. μαθήτρια ΕΠΛ και ο Χάρης Στρατιδάκης, Επιμελητής Σχολικού Μουσείου. Την εκδήλωση συντόνισε η Δέσποινα Μαυράκη, δασκάλα – Γραμματέας του Σχολικού Μουσείου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο σε δύο ανθρώπους που ως εκπαιδευτικοί δούλεψαν ακούραστα με ήθος και φιλότιμο και αφοσιώθηκαν με πάθος στην οργάνωση και στη λειτουργία του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Ρεθύμνου: στον αείμνηστο Κώστα Τουρνάκη, π. Διευθυντή ΕΠΛ και στην Ευρυδίκη Κούνουπα, π. Διευθύντρια – Υποδιευθύντρια ΕΠΛ. Την προσωπικότητα του Κώστα Τουρνάκη σκιαγράφησε εύγλωττα ο Θεόδωρος Πελαντάκης, Φιλόλογος, π. Διευθυντής ΕΠΛ, ενώ για την κ. Κούνουπα και τη συμβολή της στην οργάνωση του σχολείου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Σπανουδάκης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη στην οικογένεια του αείμνηστου Κώστα Τουρνάκη κι από τον Βουλευτή Ανδρέα Ξανθό στην Ευρυδίκη Κούνουπα.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Σπανουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Γιωργαλής, Θωμάς Κρεβετζάκης, Άγγελος Μαλάς, Γιώργος Σκορδίλης, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη Καπετανάκη, παλιοί μαθητές και καθηγητές του σχολείου και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την φετινή εσπερίδα του Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης κι όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, του κ. Γιώργου Πολιουδάκη, του κ. Ν. Κουλεντάκη, του κ. Γιώργου Καρουζάκη και του βιβλιοπωλείου Αφοί Κλαψινάκη.

 

Για το Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης


     Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας


Στέλιος Σπανουδάκης                                               Δέσποινα Μαυράκη
Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης

 

 

     
 
 
     
   

 19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)