24/05/13, ΔΤ Eνεργειακό Βραβείο για τον Δήμο Ρεθύμνης

Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε ο Δήμος Ρεθύμνης, για την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Σε ειδική τελετή στα πλαίσια του Διαπεριφερειακού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDEEA: «Ευρωπαϊκές Πόλεις Εξοικονόμησης Ενέργειας- Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές Περιοχές», που διεξήχθη στις 15 & 16 Μαΐου 2013 στην Λευκωσία, απονεμήθηκε στον Δήμο Ρεθύμνης το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο (European Energy Award - eea®).

Το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο αποτελεί μια καλή πρακτική στον τομέα της αειφόρου ενέργειας για τους Δήμους και αναγνωρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές και την ενέργεια. Πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως ένα εργαλείο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Τον Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Κος Νικόλαος Κονταξάκης και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Προγραμματισμού & Ανάπτυξης και υπεύθυνος της Ενεργειακής Ομάδας του Δήμου, Κος Ματθαίος Τσιμπισκάκης.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDEEA

Στο πρόγραμμα MEDEEA συμμετείχαν εννέα περιοχές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, με κοινό στόχο τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας και τη γνωστοποίηση και ευρεία εφαρμογή των καλύτερων Ευρωπαϊκών ενεργειακών πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικό επίπεδο. Από την Κρήτη συμμετείχαν 13 Δήμοι.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι Δήμοι που συμμετείχαν αξιολογήθηκαν Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο για την εφαρμογή Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού και βραβεύτηκαν για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και την εφαρμογή πρακτικών για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους. Τελικά το ενεργειακό βραβείο απέσπασαν πέντε Δήμοι της Κρήτης: Ο Δήμος Ρεθύμνης και οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Φαιστού και Μαλεβιζίου.

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Η συγκεκριμένη βράβευση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Ρεθύμνης, εξασφαλίζοντας του μια σημαντική διάκριση χρήσιμη και απαραίτητη για τη συμμετοχή του σε προγράμματα της ΕΕ , σε Ευρωπαϊκά ή Εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία και στα πλαίσια της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Επίσης ο Δήμος με την βράβευσή του αυτή βελτιώνει:

• την τοπική ελκυστικότητα και την εικόνα του.

• την ενεργειακή αποδοτικότητά του και μειώνει τις σχετικές δαπάνες του.

• την πρόσβασή του στην τεχνογνωσία και στην εμπειρία των πρωτοπόρων ενεργειακά πόλεων σε όλη την Ευρώπη.

• την συμβολή του στις κοινές προσπάθειες για την προστασία του κλίματος και της αειφορίας με την εφαρμογή των ενεργειακών πολιτικών του μέλλοντος.

 

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

O Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει επίσης και στην Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων», η οποία είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Ο Δήμος έχει καταρτίσει ήδη το σχέδιο δράσης του για την αειφόρο ενέργεια (Sustainable Energy Action Plan-SEAP), το οποίο έχει καταθέσει προς έγκριση στην Ε.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και το SEAP μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου στο http://www.rethymno.gr/municipality/energyformayors.

 

 

21 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)