Τλεδιάσκεψη Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης με το Δήμαρχο - 24/04/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης με το Δήμαρχο κ. Μαρινάκη.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Τουρισμό αλλά και οι προτάσεις ανάκαμψης, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 μεταξύ των μελών των Επιτροπών Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης.

Αφού συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι συνέπειες της πανδημίας στον Τουριστικό Τομέα είναι ήδη ορατές ενώ, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, δεν ευνοεί τη λήψη τελικών αποφάσεων ή τον αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τουριστική σεζόν του 2020 θα είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες, δε θα έχει χαρακτηριστικά μαζικού Τουρισμού, θα επιλεγούν οι οδικές και οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και θα προτιμηθούν οι βίλες και τα συγκροτήματα με επιπλωμένα διαμερίσματα. Αντίθετα, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οι αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστεί να περιμένουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος για την υγειονομική πιστοποίηση των επισκεπτών-ταξιδιωτών.

Η μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Τουριστικός Τομέας, είναι να μπουν τα θεμέλια για ένα πολύ πιο αποδοτικό και ποιοτικό 2021, με την αξιοποίηση όλων των μέσων έντυπης και διαδικτυακής προβολής, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με την ενίσχυση της σύνδεσης Τουρισμού και Πρωτογενούς Τομέα, με την αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την ενδυνάμωση του εσωτερικού Τουρισμού και, τέλος, με τη συνεχή προσπάθεια όλων των συνεργαζόμενων φορέων και επαγγελματιών για την καθιέρωση του Ρεθύμνου και της Κρήτης ως 12μηνου προορισμού.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία και η ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης και των επιχειρηματιών του Τουρισμού, της Εστίασης και του Εμπορίου, ενώ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με βάση τα νέα δεδομένα και πάντα με στόχο έναν βιώσιμο Τουρισμό τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους του Ρεθύμνου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς η συνολική οικονομική εικόνα του Δήμου Ρεθύμνης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους πιστεύουν ότι μπορούν να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές τάξεις του τόπου μας.

Σύμφωνα με την κα Πέπη Μπιρλιράκη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης, «Ίσως είναι νωρίς για να δούμε όλες τις πλευρές του προβλήματος, οφείλουμε, όμως, να συμβαδίσουμε με τη νέα εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει για το μέλλον του Τουρισμού. Πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή, να παραμείνουμε δημιουργικοί και ομαδικοί και να προετοιμαστούμε με ψυχραιμία και σύνεση για την επόμενη μέρα στην πόλη και το νησί μας. Συλλέγουμε από την αρχή της κρίσης τις προτάσεις όλων και προχωράμε σε άμεση υλοποίηση κάθε εφικτής πρότασης που αφορά την επικοινωνία μας με τις αγορές σήμερα και τη στρατηγική του αύριο».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ.: Γιώργης Μαρινάκης (Δήμαρχος Ρεθύμνης), Θοδωρής Νίνος (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης)και τα μέλη των επιτροπών : Πέπη Μπιρλιράκη (Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας), Στέλιος Σπανουδάκης (αντιδήμαρχος Οικονομικών), Ρένα Κουτσαλεδάκη (Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου), Μανώλης Τσακαλάκης (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης), Νίκος Μάκρας (Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων), Στράτος Μπερέτης (Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων), Κάτια Κριτσωτάκη (Σύλλογος Ξενοδόχων), Εμμανουήλ Χλιαουτάκης (Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων Ξένιος Ζευς), Αργύρης Σκορδίλης (Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων Αρχαία Ελεύθερνα), Εμμανουήλ Σαλβαράκης (Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Οχημάτων), Χάρης Αυγουστάκης και Ανδρέας Κλαψινός (Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής), Αθηνά Τσικιντίκου (Εμπορικός Σύλλογος), Μανώλης Παπαδάκης και Μαρινέλα Μαμαλάκη (Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης), Γιώργος Ξηράκης και Μπάμπης Ορφανουδάκης (Επιτροπή Επιχειρηματηκότητας), Σταύρος Βουρβαχάκης, Παναγιώτα Κουτρουλή, Βιργινία Γιάννιτσα-Γεωργακάκη, Κατερίνα Χριστοδουλάκη (μέλη Επιτροπής Τουρισμού).

Γραφείο Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης

 

14 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)