Μήνυμα Δημάρχου Ρεθύμνης για την Επέτειο Μάχης της Κρήτης - 22/05/20

Αγαπητοί μου συμπολίτες

 

Η φετινή, επιβεβλημένη λόγω ειδικών συνθηκών, απουσία επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, κάθε άλλο παρά μειώνει τη σημασία της στην εθνική και την παγκόσμια Ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει, στο διηνεκές, να αποτελεί έναν από τους πιο σπουδαιότερους σταθμούς μιας πλούσιας, υπερήφανης, μακραίωνης πορείας αγώνων, θυσιών, ολοκαυτωμάτων.

Και τούτη η βεβαιότητα, εκπορεύεται από τη βαθιά μας πίστη σε αξίες, αρετές, σύμβολα και ιδανικά που συνοδοιπορούσαν με τις σκέψεις, τις επιλογές και τις πράξεις των ανθρώπων τούτου του τόπου: Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Ανεξαρτησία και Δικαιοσύνη.

Φέτος, λοιπόν δεν θα σμίξουμε σε όλους τους τόπους θυσίας για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε ήρωες στους οποίους οφείλουμε το προνόμιο της ελεύθερης ζωής που μας εξασφάλισαν. Ωστόσο, μας προσφέρεται μια θαυμάσια ευκαιρία για αναστοχασμό, περισυλλογή και ενδοσκόπηση. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τη δική μας συλλογική και προσωπική ευθύνη απέναντι στην ύψιστη υποχρέωση που μας κληροδότησαν, με μεγάλο κόστος, οι πρόγονοί μας: Να υπερασπιστούμε τα ιδανικά για τα οποία μάτωσαν, να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας και να αντιταχθούμε στις ιδεολογίες από τις οποίες εμφορούνταν οι επίδοξοι κατακτητές μας.

Αυτή η αίσθηση του χρέους, θωράκισε την ψυχή των Κρητικών, όπλισε με Δύναμη και Αντοχή τη σκέψη τους και όρμησαν στον Αγώνα παρασύροντας και τους συμμάχους, οι οποίοι μπρος σε μια τέτοια γενναιότητα, δεν μπορούσαν παρά να γίνουν μέρος της.

Έχουμε έτοιμο το ιδεολογικό οπλοστάσιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα που οριοθετούν οι σημερινές, δύσκολες και απρόβλεπτες, συνθήκες ζωής, που επικρατούν στο διεθνές στερέωμα. Η μάχη με έναν αόρατο, πάνδημο εχθρό, είναι άνιση αλλά όχι χαμένη.

Με πίστη στις δυνατότητες μας, αλληλεγγύη, αισιοδοξία, ψυχραιμία, γενναιότητα, επιμονή, σεβασμό στους συνανθρώπους μας και, κυρίως, στην ίδια τη ζωή, θα τα καταφέρουμε.

Εύχομαι του χρόνου να είμαστε όλοι υγιείς και να συναντηθούμε ξανά, σε χώρους θυσίας, με πίστη στη δύναμη της κοινής μας ιστορίας, για να καταθέσουμε το σεβασμό μας και να τιμήσουμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, που μας εμπνέουν και μας προσανατολίζουν σε αγώνες έντιμους, υπενθυμίζοντας μας πως το δικαίωμα στην Ελευθερία και την Ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ένας τέτοιος χώρος, φορέας ισχυρού ιστορικού και συμβολικού φορτίου, το Μνημείο των 111 Μαρτύρων με το οστεοφυλάκιο του, παραδίδεται εντός των ημερών, στην τοπική κοινωνία, πλήρως αναπλασμένος, ένα αληθινό κόσμημα για την περιοχή. Ο Δήμος Ρεθύμνης, καταθέτει με αυτό τον τρόπο τα αταλάντευτα αισθήματα σεβασμού και τιμής στην ιστορική μας μνήμη και στους κατοίκους των Μισιρίων που πλήρωσαν, ως άμαχος πληθυσμός, το μένος των κατακτητών, αφήνοντας το δικό τους πολύτιμο αποτύπωμα στην Ιστορία.

 

14 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)