Το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ στο επίκεντρο συνεργασίας Δημάρχου Ρεθύμνης με αν. Υπουργό Εσωτερικών_ θετικές οι προοπτικές χρηματοδότησης κατασκευής Υπόγειου Πάρκιγκ και στέγασης Ειδικού Σχολείου, στο Ρέθυμνο - 21/02/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σημαντικά και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Ρεθύμνης και την ΕΔΕΥΑ, συζήτησε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, στο πλαίσιο χθεσινής (16/2) συνεργασίας τους στο ΥΠΕΣ, στην οποία παραστάθηκε και η Διευθύντρια του γραφείου του υπουργού κα Γκόγκου.

Η ένταξη των έργων κατασκευής Υπόγειου Πάρκιγκ και Ειδικού Σχολείου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτσης» καθώς και το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος που απειλεί τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ της χώρας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συναίνεσης και κατανόησης της ευρύτητας των διαστάσεων των εν λόγω θεμάτων και της επιτακτικής ανάγκης άμεσης διαχείρισής τους.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής διώροφου Υπόγειου Πάρκιγκ στην πλατεία 4ων Μαρτύρων, δυναμικότητας 400 συνολικά θέσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται η ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει κοινωνικές δομές του Δήμου και άλλες κοινωφελείς υποδομές, έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ και είναι ένα εμβληματικό έργο με καινοτόμες τεχνικές προδιαγραφές, το οποίο θα αποσυμφορήσει κυκλοφορικά το αστικό κέντρο, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή ελεύθερο δημόσιο χώρο που θα προσφερθεί στους πολίτες. Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε να υπογράψει την ένταξη του έργου στο «Αντ. Τρίτσης» τον επόμενο μήνα.

Θετική επίσης υπήρξε η ανταπόκριση του αν. Υπουργού στο θέμα που του έθεσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης σχετικά με το έργο αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ προκειμένου να διαμορφωθεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές για να στεγάσει τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου, προϋπολογισμού περίπου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Πέτσας παρείχε στον Δήμαρχο τη διαβεβαίωση ότι θα υπογράψει την ένταξη και αυτού του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», λίγους μήνες αργότερα.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνεργασίας τους στο επίμαχο ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δήμων και των ΔΕΥΑ, η αύξηση του οποίου αγγίζει το ποσοστό του 81% (ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το κόστος σε ενέργεια ανέρχονταν στο πρόσφατο παρελθόν στο ποσό των 1.800.000 Ευρώ ετησίως και φέτος σε 5.500.000 Ευρώ).

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, με την ιδιότητα του Δημάρχου και του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, είχαν επανειλημμένως τεθεί ως θέμα, από το περασμένο Φθινόπωρο, οι προβλεπόμενες δυσοίωνες εξελίξεις που ακολούθησαν αναφορικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα είχαν προσδιοριστεί και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί από την Πολιτεία για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπτώσεις του στη λειτουργία των ΔΕΥΑ, όπως: Υπαγωγή των ΔΕΥΑ σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, υπαγωγή των ΔΕΥΑ σε ειδικά τιμολόγια όπως αυτό των μεγάλων καταναλωτών και ένταξη των ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%.,

Ο κ. Μαρινάκης μετέφερε στον αν. Υπουργό την αγωνία των ΔΕΥΑ αλλά και των πολιτών για την εξέλιξη αφού, αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα από τα αρμόδια Υπουργεία, σύντομα οι ΔΕΥΑ είτε θα αναγκασθούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στο τιμολόγιο νερού επιβαρύνοντας τους πολίτες, εξέλιξη που παρότι την απεύχονται μοιάζει αναπόδραστη, είτε δεν θα είναι σε θέση να εξοφλούν τους λογαριασμούς ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Πέτσας, ο οποίος ήταν εξαρχής θετικός στις προτάσεις του Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, υποσχέθηκε στον κ. Μαρινάκη ότι θα ενημερώσει εκ νέου την Κυβέρνηση και, επιπλέον, στην προσεχή συνεδρίαση της αρμόδιας Αυτοδιοικητικής Επιτροπής, η οποία έχει συγκληθεί για τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων και αναμένεται να συνεδριάσει περί το τέλος Φεβρουαρίου, θα κληθεί ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ να λάβει μέρος στις εργασίες της και να εκθέσει στα Μέλη της τις διαστάσεις του προβλήματος προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις που θα το εξομαλύνουν.

Από το Γρ. Τύπου


22 Ιουνίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)