Ξεκινούν δύο σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας στις τοπικές κοινότητες Ρουσοσπιτίου και Πηγής Δήμου Ρεθύμνης - Υπέγραψε τις συμβάσεις ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαρινάκης - 17/03/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις συμβάσεις για δύο σημαντικών έργων αγροτικής οδοποιίας υπέγραψε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης με τον ανάδοχο εργολάβο, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Δ.Ρ. κ. Άγγελου Μαλά.

Πρόκειται για έργα με γενικό τίτλο «Βελτίωση Δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις Δήμου Ρεθύμνης» με τα οποία θα γίνει πλήρης ανακατασκευή αγροτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Ρουσοσπιτίου της δημοτικής ενότητας Ρεθύμνου και της Πηγής της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου, αντίστοιχα.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» και είναι ενταγμένα στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».

Οι εκτεταμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση των δρόμων. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον αγροτικό δρόμο Ρουσοσπιτίου, θα υλοποιηθούν εργασίες σε μήκος 3.783μ., αρχικού προϋπολογισμού 605.000€. Στον αγροτικό δρόμο Πηγής οι προβλεπόμενες εργασίες, προϋπολογισμού 440.000€, θα εξελιχθούν σε μήκος 2598.μ.

Την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ακολούθησε διευρυμένη συνεργασία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου με τον ανάδοχο, στην οποία συμμετείχαν η αν. Δ/ντρια κ. Π. Τζανακάκη και η επιβλέπουσα Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μ. Μαρκουλάκη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς τεχνικές παράμετροι των παρεμβάσεων και δόθηκαν οδηγίες στον εργολάβο.

Όπως επεσήμαναν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, τα συγκεκριμένα έργα έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινοτήτων όσο και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι εν λόγω αγροτικοί δρόμοι είναι χωμάτινοι με έντονο ανάγλυφο λόγω βροχοπτώσεων, παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές και η βατότητα τους είναι δυσχερής κυρίως για τους ιδιοκτήτες παρακείμενων κτηνοτροφικών μονάδων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και τους εκάστοτε διερχόμενους. Με την αποκατάστασή τους επιτυγχάνεται η ασφαλής πρόσβαση των ιδιοκτητών στις ευάριθμες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στις τοπικές κοινότητες Ρουσοσπιτίου και Πηγής και, ως εκ τούτου, διευκολύνεται και ενισχύεται η τοπική παραγωγή και διακίνηση των ντόπιων προϊόντων.

Ειδικότερα, με την ανακατασκευή του αγροτικού δρόμου Ρουσοσπιτίου δημιουργείται ένα κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει το συγκεκριμένο Οικισμό με την ευρύτερη περιοχή αλλά και με το νότιο οδικό άξονα (Ρέθυμνο- Αγία Γαλήνη) ενώ ο αγροτικός δρόμος της Πηγής, αποτελεί παράλληλη σύνδεση του Οικισμού με το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή που έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ετών.

Εξασφαλίζονται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συνθήκες επωφελούς επικοινωνίας και συνεργασίας των χωριών του Βρύσινα με το Νότιο Ρέθυμνο και τις περιοχές του Αγίου Βασιλείου, μέσα από την ευκολότερη μετακίνηση κατοίκων κι επισκεπτών αλλά και την προώθηση ντόπιων προϊόντων στις λειτουργούσες εστίασης και αναψυχής. Πρόκειται, λοιπόν, για δύο έργα που αναμφίβολα ωθούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές παρέμβασης αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης και των δύο έργων, είναι οι έξι (6) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Εντούτοις, επειδή τα έργα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσής τους, εφόσον δεν ανακύψουν καθυστερήσεις λόγω των υφιστάμενων έκτακτων οικονομικών συνθηκών ανατίμησης των κατασκευαστικών υλικών, θα είναι συντομότερος του συμβατικού.

 

 Aπό το Γρ. Τύπου

 

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)