15/04/19, ΔΤ για βανδαλισμό κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ρούχων & υποδηματων στο Ρέθυμνο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όπως είναι γνωστό, έχουν εγκατασταθεί σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία του Ρεθύμνου αλλά και περιφερειακά, οι κόκκινοι κάδοι, στους οποίους τοποθετούμε ρούχα, παπούτσια κ.λ.π. που δεν χρειαζόμαστε πια και η εταιρία Recycom, με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος Ρεθύμνης αναλαμβάνει τη διαλογή, τη διάθεση μέρους αυτών σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, κοινωνικούς συλλόγους - σωματεία κ.α. καθώς και την ανακύκλωση των υπολοίπων. Σημειώνεται πως η εταιρεία διαθέτει τους κάδους δωρεάν προς χρήση από τους Ρεθυμνιώτες κι επιπλέον, επιδοτεί την προσπάθεια ανακύκλωσης, προσφέροντας σε τακτική βάση, δωροεπιταγές για την ενίσχυση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρεθύμνου.

Ωστόσο, παρότι, η εγκατάσταση των κόκκινων κάδων, έγινε θερμά αποδεκτή από την τοπική κοινωνία αφού διευκολύνει πολλούς από μας στην αξιοποίηση προϊόντων που πριν κατέληγαν σε συμβατικούς κάδους απορριμμάτων, δυστυχώς, κάποιοι, προέβησαν σε βανδαλισμούς των κάδων, σπάζοντας τα λουκέτα προκειμένου να αποσπάσουν το περιεχόμενό τους και να το εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος.

Η πρακτική αυτή πέραν του ότι προσβάλλει την κοινωνία μας, υποσκάπτει τη στάση και συμμετοχή του Ρεθύμνου στον τομέα της ανακύκλωσης, η οποία έχει μέχρι σήμερα σημειώσει αξιόλογα ποσοστά. Ταυτόχρονα, πλήττει τη σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ρεθύμνου και εταιρίας , καθιστώντας πιθανή την εκ μέρους της απόσυρση των κάδων από την πόλη μας, σε περίπτωση που κρίνει πως η οικονομική ζημιά στην οποία υπόκεινται από τους βανδαλισμούς των κόκκινων κάδων, καθιστά ασύμφορο το έργο.

Η εταιρία Recycom, λοιπόν, ζήτησε εγγράφως τη συνδρομή της αρμόδιας υπηρεσίας Καθαριότητας με την οποία συνεργάζεται, για τον περιορισμό του φαινομένου, το οποίο προφανώς συνιστά αξιόποινη πράξη αφού αφορά πρόκληση εσκεμμένης φθοράς ιδιωτικής περιουσίας και αφετέρου, τορπιλίζει τις προσπάθειες του Δήμου και των ίδιων των πολιτών να στηρίξουν κάθε δράση ανακύκλωσης και σεβασμού του περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι ο Δήμος Ρεθύμνης δεν νομιμοποιείται να διενεργήσει έλεγχο – ούτως ή άλλως είναι αδύνατη η συστηματική παρακολούθηση κάθε σημείου / θέσης κάδου- παρακαλούνται οι συμπολίτες που θα αντιληφθούν βανδαλισμό ή κακοποίηση των κόκκινων κάδων να ενημερώσουν την Αστυνομία ή την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης (Τηλ: 28313 57940) προκειμένου, αφενός να ενημερωθεί η εταιρία ώστε να αποκαταστήσει τη ζημιά ή και να αντικαταστήσει τον εκάστοτε κάδο και, αφετέρου, να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες όσοι προκαλούν φθορές με σκοπό το προσωπικό κέρδος.

Από το Δήμο

 

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)