Συνεργασίες Δημάρχου Ρεθύμνης & Προέδρου ΕΔΕΥΑ με Υπουργούς, πολιτικούς αρχηγούς και θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ της χώρας καθώς και την προώθηση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο - 15/03/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την Αθήνα αναχωρεί αύριο το πρωί (Τετάρτη 16 Μαρτίου) ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Χ. Μαρινάκης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του Βουλευτή ΚΚΕ κ. Χρήστου Κατσώτη σε μια συζήτηση με αντικείμενο το ενεργειακό κόστος του νερού.

Η πρόσκληση έγινε με αφορμή έγγραφο που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ στους Προέδρους των κομμάτων της ελληνικής Βουλής, για το κατεπείγον και οξύτατο θέμα της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους που επιβαρύνει τη λειτουργία των Δήμων και των ΔΕΥΑ της χώρας.

Ανταποκρινόμενος, λοιπόν, στην πρόσκληση που του απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο κ. Μαρινάκης, συνοδευόμενος από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΥΑ, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, με τον κ. Κατσώτη του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου, στο γραφείο του κόμματος στην Βουλή και εν συνεχεία, στις 13.00 το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, στα γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Λόγω της υπηρεσιακής δέσμευσής του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος θα παρακολουθήσει την προγραμματισμένη στις 13.30 και 15.00, διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα επιστρέψει το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Ρέθυμνο προκειμένου να συνυπογράψει με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ-Περιφέρειας Κρήτης –Δήμου Ρεθύμνης για την ανάθεση των μελετών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. Το κόστος των μελετών ανέρχεται στο ποσό των 2.922.256,15 € και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης.

Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, θα υπογραφεί το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Μαρτίου, στις 12.30 μ.μ., στα γραφεία της πρώην ΚΕΔΗΡ. Την ικανοποίηση του κατέθεσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης για την εξέλιξη αυτή, η οποία συνιστά στρατηγική επιδίωξη του Δήμου Ρεθύμνης αλλά και καθολικό, διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας του Ρεθύμνου.

Εξίσου σημαντική είναι και η επικείμενη υπογραφή δύο επιπλέον προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ ΥΠΠΟ και Δήμου Ρεθύμνης, οι οποίες αφορούν τη συνολική προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου του Ρεθύμνου, το Φρούριο Φορτέτζα. Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι η μία προγραμματική σύμβαση αφορά την ανάθεση εκπόνησης μελέτης για τα τείχη του Φρουρίου, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και η άλλη, αφορά την εκπόνηση μελετών για τα μνημειακά κτίσματα στο εσωτερικό του Φρουρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ρεθύμνης.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης θα αναχωρήσει εκ νέου για την Αθήνα για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση Δημάρχων που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, ΤΗΝ Παρασκευή 18 Μαρτίου, με βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης: το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνει τη λειτουργία Δήμων και ΔΕΥΑ, η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Κεντρικού Κράτους, η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Ταμείο «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, η λήψη πολιτικών μέτρων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών προς τους Δήμους, καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Δήμαρχος θα επιστρέψει στο Ρέθυμνο αργά το βράδυ της Παρασκευής για να υποδεχθεί τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο και να παραστεί στην επίσημη τελετή ενθρόνισής του, το Σάββατο 19 Μαρτίου, στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γ.Χ. Μαρινάκης, θα μεταβεί ξανά στην Αθήνα, ώστε μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι, σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον αν. Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τους Δήμους κι ακόμη εντονότερα τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Από το Γρ. Τύπου

 

18 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)