Παρεμβάσεις πυροπροστασίας από το Δήμο Ρεθύμνης

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ασπίδα προστασίας απέναντι στις πυρκαγιές από το Δήμο Ρεθύμνης»

 

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2021 και στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης υλοποίησε προληπτικό πρόγραμμα καθαρισμών και αποψιλώσεων των περιαστικών δασών που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου.

Με στόχο λοιπόν, την έγκαιρη ενίσχυση της πυροπροστασίας, καταρτίστηκε το πρόγραμμα των παρεμβάσεων σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση, εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης σε όλα τα περιαστικά δάση του Δήμου Ρεθύμνης (περιοχή Ευληγιά, Ελληνικά, Προφήτη Ηλία, Μασταμπά και πευκοδάσος Τ.Κ. Ρουσσοσπιτίου).

Στις εργασίες περιλαμβανόταν η απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως τα ξερά χόρτα, η ποώδης βλάστηση, τα φρύγανα, τα κατακείμενα ξερά κλαδιά κλπ. και η αποκλάδωση της βάσης των δέντρων ώστε να αυξηθεί το ύψος έναρξής της κόμης από την επιφάνεια του εδάφους, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα επέκτασης μιας πυρκαγιάς που αναπτύσσεται στην επιφάνεια του εδάφους, στην κόμη των δένδρων.

Με την ίδια στόχευση, η Υπηρεσία Καθαριότητας συνεχίζει καθημερινά τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης στους οικισμούς του Δήμου, τόσο χειρωνακτικά όσο και με τη χρήση μηχανικών μέσων, αφενός για την πρόληψη πυρκαγιάς και αφετέρου για της διασφάλιση της εύκολης διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση ανάγκης.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι διατέθηκαν σε εθελοντές, επτά (7) βυτία, ενός τόνου, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου εξοπλισμού, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης όποτε χρειαστεί.

Οι υπηρεσίες εντούτοις, έχουν αρμοδιότητα παρέμβασης μόνον σε κοινόχρηστους χώρους. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία, στον τομέα της πρόληψης, ο συντονισμός και η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στους οποίους αναλογεί η ευθύνη αποψίλωσης και καθαρισμού τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ήδη, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποστείλει κατ’ επανάληψη ειδοποιητήριες επιστολές σε κατόχους οικοπέδων τα οποία καλύπτονται από ξερά χόρτα, καλώντας τους να προβούν σε εργασίες καθαρισμού, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος κι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Λελεδάκης Δημήτρης απευθύνουν για μία ακόμα φορά έκκληση στους συμπολίτες και σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν ακόμη καθαριστεί, να προβούν άμεσα στον καθαρισμό και αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε με τη συνδρομή και συνεργασία όλων να αποτραπεί ενδεχόμενη πρόκληση και μετάδοση πυρκαγιάς.

 

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)