Απονομή βραβείων Κληροδοτήματος "Στυλιανός Αναστασάκης" από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης στους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του 1ου και του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου - 14/05/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια σεμνή, συγκινητική τελετή, απονεμήθηκαν σήμερα (Παρασκευή 14/5/21), από το Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, τα βραβεία «Στυλιανός Αναστασάκης» στους αριστεύσαντες μαθητές του 1ου και 2ου ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου.

Στην τελετή, κατά την οποία τηρήθηκαν όσα προβλέπει το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, συμμετείχαν από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης, που είναι ο επίσημος διαχειριστής του ομώνυμου Κληροδοτήματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης κ. Στ. Σπανουδάκης/ Αντιδήμαρχος Δ.Ρ., τα Μέλη της Επιτροπής/ Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Μοτάκης και Δ. Λαχνιδάκης, από τη σχολικές κοινότητες ο κ. Μ Χαλκιαδάκης/Δντής του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου και ο κ. Μ. Μαραγκάκης / Δντής 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου, γονείς των βραβευόμενων μαθητών και φυσικά οι αριστεύσαντες μαθητές. Ειδικότερα το χρηματικό βραβείο του Κληροδοτήματος «Στυλιανός Αναστασάκης» απονέμεται, σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή, στην μαθήτρια/τή του κάθε Λυκείου που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία απολυτηρίου, καθώς και στην μαθήτρια/τή του κάθε Λυκείου που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή της /του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη σημερινή τελετή και σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου διανεμήθηκαν ισόποσα χρηματικά βραβεία, συνολικού ύψους 4.000Ε, ποσό το οποίο προήλθε από τις εισπράξεις μισθώματος ακινήτου ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος, κατά το έτος 2020.

Τα βραβεία, ύψους 500€ έκαστο, απονεμήθηκαν από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης στους μαθητές που πρώτευσαν κατά τα σχολικά έτη 2011-2012 και 2019-2020, τα ονόματα των οποίων κατέθεσαν στη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος, οι Διευθυντές του 1ου και 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου.

Οι βραβευθείσες μαθήτριες/τές είναι:

Από το 1ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου:

Αριστεύσαντες κατά το σχολ. έτος 2011-2012: Ανυφαντάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ (Βαθμός Απολυτηρίου) και Χαιρέτη Ηλέκτρα του Βασιλείου (Γενικός βαθμός Πρόσβασης) πανελλαδικών) .

Αριστεύσασες κατά το σχολ. έτος 2019 - 2020: Καλλιτσουνάκη Ευαγγελία του Ευαγγέλου ((Βαθμός Απολυτηρίου) και Ουρανού Ελευθερία του Ομήρου (Μόρια Πανελλαδικών) .

Από το 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου:

Αριστεύσασες κατά το σχολ. έτος 2011-2012: Κυδωνάκη Κωνσταντίνα του Αρίστου (Βαθμός Απολυτηρίου) και Βροντάκη Μαρία του Γεωργίου (Γενικός βαθμός Πρόσβασης).

Αριστεύσασες κατά το σχολ. έτος 2019-2020: Λαγουδάκη Ελευθερία του Γεωργίου (Βαθμός Απολυτηρίου) και Μοτζάκη Μαρία του Κωνσταντίνου ((Μόρια Πανελλαδικών).

Ο Δήμαρχος και τα Μέλη της Επιτροπής Κληροδοτήματος «Στυλιανός Αναστασάκης» συνεχάρησαν ξεχωριστά κάθε μαθήτρια και μαθητή για την επιτυχία τους καθώς και τους γονείς και δασκάλους τους για τη συμβολή τους στην αριστεία νέων ανθρώπων του Ρεθύμνου που είναι η ελπίδα και η εγγύηση της προόδου και της ευημερίας του τόπου και τη χώρας μας και τους ευχήθηκαν δύναμη, πίστη και αφοσίωση στους στόχους τους για να αξιωθούν κι άλλες, ακόμη πιο σημαντικές, κατακτήσεις στη ζωή τους.

Αξίζει μια συνοπτική πλην τιμητική μνεία στον δωρητή, αείμνηστο ευπατρίδη συμπολίτη Στυλιανό Αναστασάκη (1906-1949), ο οποίος γεννήθηκε στα Περιβόλια Ρεθύμνου και απεβίωσε σε ηλικία μόλις 43 ετών στον Πλατανιά, αγωνιστή στη Μάχη της Κρήτης με πλούσια εγκυκλοπαιδική και κοινωνική μόρφωση και παιδεία, γιος πολυμελούς οικογένειας, με πατέρα κτηματία και μητέρα την οποία έχασε σε πολύ μικρή ηλικία από ασθένεια. Η βαθιά αγάπη του για τη γνώση και τον τόπο του, τον ώθησε σε μια γενναιόδωρη δωρεά ακίνητης περιουσίας στο τότε Γυμνάσιο Αρρένων, ακίνητη περιουσία, με την επιθυμία, αφενός, την έκδοση του χειρόγραφου λευκώματος του με βιογραφικά και οικογενειακά του στοιχεία και, αφετέρου, τη διαχείριση των δωρηθέντων κτημάτων και τη διάθεση των ετήσιων εισοδημάτων τους στη βράβευση του καλύτερου αποφοίτου, μαθητή ή μαθήτριας του Γυμνασίου. Επειδή τα εισοδήματα των ακινήτων δεν είναι σταθερά – κατά καιρούς μάλιστα τα χρηματικά βραβεία δίδονταν από πόρους του Δήμου που είναι ο διαχειριστής του κληροδοτήματος – και δοθέντος ότι το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Αρρένων, αποτέλεσε τη μαθητική κοινότητα των 1ου και το 2ου ΓΕΛ , αποφασίστηκε η απονομή 4ων βραβείων του κληροδοτήματος Αναστασάκη κάθε έτος στους μαθητές και μαθήτριες του 1ου και του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου αντίστοιχα.

Με την προσφορά του ο αείμνηστος συμπολίτης έδωσε πολύτιμο μάθημα ζωής, διαχρονικά επίκαιρο, ειδικά στη σύγχρονη εποχή που αποδίδει στον ατομοκεντρισμό κυρίαρχο ρόλο, αναδεικνύοντας εμπράκτως την αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο, της ανιδιοτέλειας, της δύναμης της γνώσης και της ανάγκης έμπνευσης και ενθάρρυνσης των νέων να αγωνίζονται για την αριστεία.

 

20 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)