Κύκλος επαφών Αντιδημάρχου και στελεχών κοινωνικών δομών Δήμου Ρεθύμνης για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με θεσμικούς, κοινωνικούς , επαγγελματικούς φορείς και υπηρεσίες του Ρεθύμνου - 13/04/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύκλο επαφών δικτύωσης και συνεργασιών με φορείς, αναγνωρισμένα σωματεία και κοινωνικές δομές του Ρεθύμνου, διενήργησε ο Δήμος Ρεθύμνης και η Κοινωνική του Υπηρεσία κι η αρμόδια Αντιδήμαρχος Δρ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, με στόχο το συντονισμό της δράσης τους και τη συνέργεια τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία σύμπραξης, αποτέλεσε η αναμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλήφθηκε η κατάργηση των νομικών του προσώπων και η ενσωμάτωση στη νέα Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του συνόλου των δομών Πρόνοιας που διαθέτει ο Δήμος Ρεθύμνης.

Η ενοποίηση και ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δομές του Δήμου, αντανακλούν το ισχυρό ενδιαφέρον και την προτεραιότητα που δίδει στην επιτυχή διαχείριση των αυξημένων, λόγω των συνθηκών, αναγκών της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας.

Με αυτό το πνεύμα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Ελευθεριάδου Άννα, με την υποστήριξη των στελεχών των κοινωνικών δομών, ανέλαβε την πρωτοβουλία της επικοινωνίας του σχεδιασμού, των δομών που διαθέτει, των υπηρεσιών που προσφέρει, του καταρτισμένου προσωπικού που απασχολεί και εν τέλει του έργου που παρέχει η Κοινωνική Υπηρεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της, σε νυν και δυνητικούς ωφελούμενους συνανθρώπους μας.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών της νέας Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ.Ρ με συναρμόδιους φορείς και δομές του τόπου, ώστε η ποιότητα, το εύρος και η επιτέλεση του προσφερόμενου κοινωνικού έργου, να είναι άμεση επαρκής και αποτελεσματική.

Ο κύκλος επαφών εγκαινιάστηκε σε σύσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, κ. Αναστασίας Μανώλα/ μέλος του Δ.Σ.- Πρόεδρος της επιτροπής γυναικών του Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και κ. Θοδωρή Τσαούλη/ Στέλεχος του Επιμελητηρίου, Στελεχών του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δ.Ρ. και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης. Στη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, η Αντιδήμαρχος και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, ενημέρωσαν τα στελέχη του Επιμελητηρίου για το πλήθος και τις αρμοδιότητες των κοινωνικών δομών του Δήμου και, αντιστοίχως, ενημερώθηκαν για τις λειτουργίες του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης καθώς και για τις υπηρεσίες που παρέχει στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με επίκεντρο τη διεύρυνση της συνεργασίας τους και την προοπτική διοργάνωσης κοινών δράσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα εδράζονται στην ενίσχυση της ένταξης των γυναικών στη ρεθυμνιώτικη αγορά εργασίας, τη δημιουργία συνθηκών υποστήριξης ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών κ.α.

Ακολούθησε συνεργασία με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίους Λ.Καρβούνη και Ι. Γαζανό, όπου έγινε ενημέρωση για το τι μπορεί να υποστηρίξει η κοινωνική υπηρεσία ολιστικά προς το σχολείο και την οικογένεια και προτάθηκαν δράσεις και πρακτικές που άμεσα θα πραγματοποιηθούν.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Αστυνομικό Διευθυντή Ρεθύμνου κ. Αλεβυζάκη Ευάγγελο, ενταγμένη στο ίδιο πλαίσιο ενημέρωσης για το έργο και τις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες διασύνδεσης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι υπηρεσίες τους, αξιοποιώντας τα καταρτισμένα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ δεδομένου ότι η Αστυνομία δεν διαθέτει Ψυχολόγους ή Κοινωνικούς Λειτουργούς. Ως εκ τούτου, τα περιστατικά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν τα αστυνομικά όργανα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρήζουν άμεσης κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθιστούν τη συνεργασία των δημοτικών Κοινωνικών Υπηρεσιών με την Αστυνομική Διεύθυνση αναγκαία και επιβεβλημένη, όπως συμφώνησαν οι συμμετέχουσες/-οντες στη σύσκεψη.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις συνεργασίας με τα στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ Ρεθύμνου (Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες) και τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. Και οι δύο συνεργασίες εξελίχθησαν σε κλίμα αμοιβαίας καλής πρόθεσης και ενδιαφέροντος για την εγκαθίδρυση μιας γόνιμης σύμπραξης με επίκεντρο τη στήριξη των ωφελουμένων των συγκεκριμένων δομών.

Με το ΚΕΔΑΣΥ συμφωνήθηκε να παρασχεθεί κάθε δυνατή υποστήριξη στους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και στις οικογένειές τους, καθώς και ο κατάλληλος επαγγελματικός τους προσανατολισμός ώστε να ενταχθούν στο μέλλον, ως ενεργά και παραγωγικά μέλη στον επαγγελματικό στίβο.

Με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ρεθύμνου συμφωνήθηκε η συνδιοργάνωση κοινών δράσεων ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των συμπολιτών κάθε ηλικίας για τις εξαρτήσεις, για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη συμβολή τους στη ψυχική υγεία και την κοινωνική ένταξη καθώς και την ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας, βέλτιστων πρακτικών και προτάσεων, μεταξύ των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης και των Κοινωνικών δομών του Δήμου, για την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουν και υπηρετούν.

 

14 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)