Συνάντηση της Επιτροπής Εθελοντισμού με τον Δήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ρεθύμνης - 13/01/21

Συνάντηση της Επιτροπής Εθελοντισμού με τον Δήμαρχο, κ. Γιώργη Μαρινάκη, και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Μαρίνο Ρουσιά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού, κα Πέπη Μπιρλιράκη, παρουσίασε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, τονίζοντας ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τους περιορισμούς που επέβαλε ο Covid-19, οι εθελοντές κατάφεραν να παραμείνουν ενεργοί, τόσο οργανώνοντας τις δικές τους δράσεις όσο και συμμετέχοντας σε δράσεις και πρωτοβουλίες άλλων φορέων. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2019-2020 του Δήμου Ρεθύμνης, την παροχή ιατρικής, ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας μέσω τηλεφωνικού κέντρου στη διάρκεια του lockdown του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, την περιφρούρηση για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Φορτέτζας και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ρουσοσπιτίου και Βαλσαμόνερου, τη φύτευση στο τζαμί Καρά Μουσά και την παραλία, σε συνεργασία με τον κ. Μιχάλη Κουμνά και την 28η Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον συντονισμό και την οργάνωση video τουριστικής προβολής για την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου Ρεθύμνης www.rethymno.guide, τη διαδικτυακή συμμετοχή σε συνάντηση στο πλαίσιο σύστασης του Κέντρου Εθελοντισμού της Περιφέρειας Κρήτης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε συνέργεια με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, τη συμμετοχή στη σημαντική αθλητική διοργάνωση Trimore 2020, τη διαδικτυακή συμμετοχή στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου 2020) και, φυσικά, τον καθαρισμό ακτών του Ρεθύμνου, ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και θα συνεχιστεί με σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν η ανάγκη για εύρεση σταθερής έδρας του Δικτύου ΡΕΘελοντώ, ώστε να μπορούν να οργανώνονται και να συντονίζονται οι δράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ατζέντα δράσεων του 2021 παράλληλα με τη διαχείριση των περιορισμών που απαιτεί ο Covid-19, η καλύτερη προβολή και κοινοποίηση του έργου των εθελοντών, η συμμετοχή και η ένταξη του Δικτύου σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή εθελοντικά προγράμματα, καθώς και η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων πολιτών, σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος της πόλης του Ρεθύμνου.

Ο Δήμαρχος, κ. Γιώργης Μαρινάκης, και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Μαρίνος Ρουσιάς, άκουσαν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς της Επιτροπής Εθελοντισμού, επισημαίνοντας ότι η κατεύθυνση, την οποία ήδη ακολουθεί ο Δήμος Ρεθύμνης στον Τομέα του Εθελοντισμού, αφορά, μεταξύ άλλων, την ένταξη, την ενθάρρυνση και την ενδυνάμωση πληθώρας κοινωνικών ομάδων, τη διερεύνηση και υιοθέτηση αντίστοιχων διεθνών εθελοντικών καλών πρακτικών, την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπου είναι δυνατόν, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για άμεση πρόσβαση σε στοχευμένη ενημέρωση και δικτύωση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την επικοινωνία σε κάθε πολίτη της άμεσης ανάγκης για σεβασμό και ουσιαστική προσπάθεια προστασίας του φυσικού, αρχαιολογικού, εικαστικού και αστικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αγγελική Σερβιλάκη, Αγάπη Λουκογιωργάκη, Γιούλη Φραδέλλου, Μιχάλης Κουμνάς, Παναγιώτης Μιχάλογλου, Κατερίνα Χριστοδουλάκη και Μανώλης Παυλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο ΡΕΘελοντώ δημιουργήθηκε το 2019, με κύριο στόχο την οργάνωση και τον συντονισμό των πολυάριθμων συμπολιτών μας (φορείς, σχολεία, φοιτητικές ομάδες, επαγγελματικοί σύλλογοι, συλλογικές ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κ.ά.), οι οποίοι, ήδη, δραστηριοποιούνταν εθελοντικά στην περιοχή μας. Όλοι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο ΡΕΘελοντώ, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2831040142 (Τμήμα Εθελοντισμού Δήμου Ρεθύμνης), στο e-mail ethelontismos.rethymno@gmail.com και στη σελίδα του Facebook Ομάδα Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης.

 

Δήμος Ρεθύμνης


Τμήμα Εθελοντισμού

 

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)