Καινοτόμα πρόταση δημιουργίας πολύ-λειτουργικής ενεργειακής κοινότητας στο Ρέθυμνο, κατέθεσε ο Δήμος Ρεθύμνης στο Πράσινο Ταμείο, σε σύμπραξη με την Κοιν.Σ.Ε.Π Ηλέκτρα και τη συνδρομή τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων - 11/05/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Δήμος Ρεθύμνου από κοινού με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΗΛΕΚΡΑ Energy Cooperative υπέβαλλαν πρόταση στο Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο της δράσης «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με σκοπό τη δημιουργία μίας πρότυπης, πολύ-λειτουργικής ενεργειακής κοινότητας στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το προτεινόμενο έργο, εστιάζοντας στην περιοχή του Ρεθύμνου, θα συνδράμει στην ανάπτυξη βιώσιμων, καινοτόμων και συμμετοχικών λύσεων με σκοπό:

• την ενημέρωση και εκπαίδευση σε ζητήματα ενεργειακής δημοκρατίας, ενεργειακής φτώχειας και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της ενέργειας.

• την ανάπτυξη εργαλείων που θα παρέχουν τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να συμμετέχει ενεργά, συλλογικά και με πνεύμα πρωτοπορίας στο σχεδιασμό της επόμενης ενεργειακής ημέρας,

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Άγγελος Μαλάς ευχαριστούν θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και τους Δημάρχους Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη, Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό, Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνη Περάκη, Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη για την σημαντική και ουσιαστική στήριξη που παρείχαν με σχετική επιστολή, της πρότασης του Δήμου, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Συνεταιρισμό Ενεργειακών Κοινοτήτων (RESCoop), ο οποίος αριθμεί άνω των 1900 ενεργειακών κοινοτήτων ανά την Ευρώπη, με συμμετοχή 1,25 εκατομμυρίων πολιτών. Στήριξη προσέφεραν ασφαλώς και κοινωνικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της Κρήτης και ευρύτερα.

Το έργο δημιουργεί τοπικές και ευρύτερες συνέργειες, αλλά στοχεύει και στην ανάδειξη της Κρήτης συνολικά ως έναν κρίσιμο κρίκο στην ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Με αυτό τον τρόπο, ο Δήμος Ρεθύμνου επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή με κοινωνικό πρόσημο, αναλαμβάνοντας να θέσει τις βάσεις και τη δέσμευση να οδηγήσει την πόλη του Ρεθύμνου στην επόμενη μέρα με αξιοκρατία και καινοτόμα στρατηγική δράση.

Με έμφαση στη σταθερή βελτίωση της καθημερινότητας και οργανωμένες πρωτοβουλίες και σχέδιο δράσης, ο Δήμος Ρεθύμνης θα εντατικοποιήσει την προσπάθεια διαρκούς δημιουργίας συνθηκών που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, θωρακίζοντας την τοπική κοινωνία στο παρόν και διασφαλίζοντας τον αναπτυξιακό, εξελικτικό της βηματισμό στο μέλλον.

 

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών

 

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)