Η αποτίμηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης Αντιδημάρχου Δ.Ρ με εμπλεκόμενους φορείς, υπηρεσίες και εθελοντές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση συνεργασίας με στόχο την αποτίμηση του έργου διαχείρισης των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο Ρέθυμνο κατά το χρονικό διάστημα 23 -26 Ιανουαρίου 2022, είχαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης διευρυμένης σύσκεψης, η οποία εξελίχθηκε στο πλαίσιο δύο συναντήσεων, στις 31 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου 2022 αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες εξέτασαν λεπτομερώς το έργο αντιμετώπισης της σφοδρής κακοκαιρίας, τόσο σε επίπεδο έγκαιρης πρόληψης και οργάνωσης όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικής διαχείρισης των προβλημάτων που ανέκυψαν. Επιπλέον, η αποτίμηση του παραχθέντος έργου περιελάμβανε και την εξέταση του βαθμού ικανοποίησης των εμπλεκόμενων από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε.

Κοινό τόπο στο διάλογο που αναπτύχθηκε, υπό την προεδρεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δ.Ρ. κ. Γιώργου Σκορδίλη, αποτέλεσε κατ’ αρχάς η ανάγκη διαρκούς και έντιμης ανταλλαγής απόψεων, καλόπιστης κριτικής και αυτοκριτικής, προκειμένου να επιτυγχάνεται κάθε φορά το βέλτιστο αποτέλεσμα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, από κάθε έκτακτη κι επικίνδυνη εξέλιξη, είτε εκπορεύεται από έντονα φυσικά φαινόμενα είτε από ανθρώπινο λάθος, αμέλεια ή δόλο.

Οι, εμφανείς πλέον, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν επιτακτικά αναγκαία τη συστράτευση όλων των επιφορτισμένων με το έργο της Πολιτικής Προστασίας θεσμικών φορέων και ιδιωτών, συλλογικοτήτων και μεμονωμένων πολιτών προκειμένου , μέσα από την έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση από καταξιωμένα επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς, να τίθενται οι προτεραιότητες και να σχεδιάζονται οι δράσεις.

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος κ. Σκορδίλης, εξέχουσα σημασία στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών έχει η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών που διασφαλίζουν αφενός την ετοιμότητα τους στην προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας τους και, αφετέρου, την ωφέλιμη συνδρομή τους στο έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, θα δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων, ενημερωτικού χαρακτήρα, τις οποίες θα οργανώσουν από κοινού και θα πραγματοποιήσουν ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας με τους αρμόδιους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την κατάλληλη προετοιμασία τους για την ψύχραιμη, συνετή και αποτελεσματική τους αντίδραση σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η εκτεταμένη συνάντηση συνεργασίας ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση που παρείχε στους συμμετέχοντες ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Σκορδίλης για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της πολιτική πρόληψης του Δήμου Ρεθύμνης, τους διαθέσιμους πόρους για την υποστήριξή της, την προτεραιότητα που δίδει σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και την ευελιξία προσαρμογής του σχεδιασμού του σε προτάσεις και λύσεις που θα αναδύονται από τη σταθερή και συνεχή συνεργασία των αρμοδίων.

Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ρ. ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά και ακούραστα στην ευόδωση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και ιδιαίτερα:

  • Την ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της περιοχής « Τρία Μοναστήρια»
  • Τους κατοίκους των χωριών όπου εκδηλώθηκαν δριμύτερα τα καιρικά φαινόμενα, για τη συνεργασία τους και την εκ μέρους τους προσφορά βοήθειας στα τεχνικά συνεργεία.
  • Τη ΔΕΥΑΡ και τον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Θεοδωράκη για την παραχώρηση ειδικού μηχανήματος με τον χειριστή του.
  • Τους ιδιώτες χειριστές εκχιονιστικών μηχανημάτων που ενίσχυσαν το έργο της Πολιτικής Προστασίας και
  • Τους εργαζόμενους του Δήμου και ειδικότερα των συνεργείων της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας που ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και αφοσίωση στο δύσκολο έργο που τους ανετέθη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

• Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων: Αρχαίας Ελεύθερνας κ. Κ. Παρασύρης, Ελεύθερνας κ. Μ. Νικολουδάκης, Αμνάτου κ. Γ. Κανάκης, Κούμων κ. Μ. Πενθερουδάκης, Σελλίου κ. Τ. Δασκαλάκης, Καρέ κ. Ανδρ. Βουρβαχάκης, Άνω Βαρσαμόνερου κ. Κ. Γαβαλάκης και Μαλακίου κ. Π. Λαμπιθιανάκης.

• Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Εθελοντισμού Δ.Ρ. κα Π. Μπιρλιράκη και η υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας Δ.Ρ «Ρεθελοντώ» κα Α. Σερβιλάκη

• Η Διευθύντρια Τ.Υ.Δ.Ρ. κα Π. Τζανακάκη και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Ελ. Δανδόλου και κ. Μ. Γαβριλάκης.

• Ο Πρόεδρος κ. Μ. Καπετανάκης και το Μέλος κ. Ιάκ. Διακουμάκης της ομάδας εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Τριών Μοναστηρίων.

 

Από το Γρ. Τύπου

 

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)