Διάκριση Δήμου Ρεθύμνης για την καλή πρακτική του στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων και μετατροπή τους σε βιοντίζελ (Interreg Europe - Ευρ. πρωτοβουλία RecOil - 10/09/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η καλή πρακτική και αποτελεσματικότητα του Δήμου Ρεθύμνης στο έργο συλλογής των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων (τηγανελαίων) και αξιοποίησης τους, μέσω της μετατροπή τους σε βιοντίζελ, εγκρίθηκε και από το συνολικό πρόγραμμα του Interreg Europe και δημοσιεύεται στη βάση δεδομένων ορθής πρακτικής της πλατφόρμας του Προγράμματος.

Tο παράδειγμα του Δήμου Ρεθύμνης επιλέχθηκε να παρουσιαστεί ως καλή πρακτική από την Περιφέρεια Κρήτης, στo πλαίσιo του έργου WINPOL και παρουσιάστηκε από το Δήμο μας σε συνάντηση των εταίρων στο Βέλγιο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Ρεθύμνης, η Δ/νση Καθαριότητας, Διαχείρισης Απορριμάτων-Αστικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και με την επιστημονική συνδρομή του εγκατέστησε, πιλοτικά τον πρώτο χρόνο, και αργότερα μέσω σύμβασης που υπέγραψε το Δεκέμβριο του 2019 ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης τηγανέλαιων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος (2015) , η ανταπόκριση και μάλιστα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες (1o , 2o , 7o και 8o ∆ηµοτικό, Σχολείο, τα ∆ηµοτικά Σχολεία Άδελε και Ατσιπόπουλου, το 1o , 2o , 3o και 4o Γυµνάσιο, το Πρότυπο Πειραµατικό Γυµνάσιο Πανεπιστηµίου Κρήτης , το 1o και το 3o Λύκειο καθώς και το 1o Επαγγελµατικό Λύκειο), τις οποίες επέλεξε ο Δήμος με κριτήρια την κεντρική θέση τους και τον μεγάλο αριθμό μαθητών τους για την εγκατάσταση των «έξυπνων» κάδων ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού, ήταν θερμή και επιβραβεύτηκε δημοσίως στη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωση στο Ωδείο Ρεθύμνου, στην οποία συμμετείχαν με εισηγήσεις τους, όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς του Προγράμματος από το Ρέθυμνο, την Κρήτη και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, πρόκειται για μία δράση η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας RecOil, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της απόρριψης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού (UCO) στην αποχέτευση, διαδικασία που αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας για την επεξεργασία των λυμάτων και είναι ιδιαίτερα τοξική για τη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες και άλλα οικοσυστήματα, προκαλεί ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και κατ΄επέκταση του πόσιμου νερού, βλάβες σε σωληνώσεις και δίκτυα αποχέτευσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους συντήρησης τους, ανάδυση δυσάρεστων οσμών κ.α.

Σε συνεργασία λοιπόν με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την ανάδοχο εταιρεία, ο Δήμος Ρεθύμνης και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του τοποθέτησαν τριάντα (30) συνολικά «έξυπνους» κάδους για την ανακύκλωση τηγανόλαδου, κίτρινου χρώματος, σε κοινόχρηστους χώρους, στην πόλη αλλά και σε επιλεγμένους οικισμούς ώστε το νέο δίκτυο συλλογής να έρθει κοντά σε περισσότερους πολίτες και εποπτεύει τη διαδικασία μεταφοράς τους σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους αποθήκευσης ή και επεξεργασίας μαγειρικών ελαίων.

Σημειώνεται ότι το καινοτόμο αυτό σύστημα των «έξυπνων» κάδων περιλαμβάνει αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στους κάδους και μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, τη χρήσης των κάδων, των επιπέδων πληρότητας τους, τις παρεμβάσεις βανδαλισμού τους και άλλα χρήσιμα δεδομένα που διασφαλίζουν την προστασία και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της σύμβασης και με προσήλωση στο στόχο του προγράμματος, θα τοποθετηθούν με τη νέα σχολική χρονιά επιπλέον κάδοι συλλογής σε σχολεία, ώστε οι μαθητές να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στην εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η διαχείριση του προγράμματος εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης και η θετική ανταπόκριση των πολιτών στην εκστρατεία ενημέρωσης και ορθής χρήσης των κάδων, κατέταξε το Δήμο Ρεθύμνης στην πρώτες θέσεις στη διαδικτυακή ενημερωτική πύλη του Προγράμματος Interreg (Europe Policy Learning Platform), την οποία συμβουλεύονται όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ορθή διαχείριση αποβλήτων σε όλη την Ευρώπη.

Στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλαν οι διαχειριστές του Προγράμματος της διαδικτυακής πλατφόρμας στο Δήμο Ρεθύμνης, επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι, πλέον, όλοι οι ενδιαφερόμενοι ευρωπαίοι φορείς θα μπορούν να ακολουθούν την επιτυχημένη πρακτική της συνεργασίας του Πολυτεχνείου Κρήτης (Εργαστήρι Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων) με το Δήμο Ρεθύμνης, προτείνοντας τους να επικοινωνούν μαζί τους μέσω της πλατφόρμας για περαιτέρω ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας . (Δείτε τη σχετική αναφορά στο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/3214/new-smart-collection-system-to-optimise-the-used-cooking-oil-to-biodiesel-value-chain/

Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες να χρησιμοποιούν τους κίτρινους κάδους συλλογής τηγανελαίων, τοποθετώντας τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια σε πλαστικές φιάλες, τις οποίες θα απορρίπτουν στους κάδους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα περιορίσουμε την αύξηση τοξικών αποβλήτων, τα οποία αντί να μολύνουν το περιβάλλον και τη ζωή μας, θα επαναχρησιμοποιούνται, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και η συνειδητή, εκ μέρους μας, επιλογή να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.

 

14 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)