Συνεργασία Δημάρχου Ρεθύμνης με υποψήφιους Πρυτανικών Αρχών Πανεπιστημίου Κρήτης - 09/07/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εξέλιξη του Πανεπιστημίου σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς και η ενεργή διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία αποτέλεσαν αντικείμενο γόνιμης συνεργασίας του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και υποψήφιο Πρύτανη στις επικείμενες πρυτανικές εκλογές κ. Παναγιώτη Τσακαλίδη/ Καθηγητή Τμ. Επιστήμης Υπολογιστών, και με την ομάδα του, στην οποία συμμετέχουν οι κα Αγγέλα Καστρινάκη/ Καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Δημήτρης Παπάζογλου/ αν. καθηγητής Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας, κ. Ιωάννης Ρωμανός/ αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και κ. Ανδρέας Φουντουλάκης/ αν. Καθηγητής Τμ. Προσχολικής Εκπαίδευσης και πρόεδρος του ίδιου Τμήματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο υποψήφιος Πρύτανης και οι συνεργάτες του Καθηγητές του Π.Κ. εξέθεσαν στον Δήμαρχο τους άξονες των προτεραιοτήτων τους και τις προτάσεις τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου, οι οποίες συνοψίζονται στο Πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει, με τίτλο: «Στην κορυφή της έρευνας και της εκπαίδευσης. Με το βλέμμα στην κοινωνία», το οποίο και του παρέδωσαν.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη επιμέρους τομέων στους οποίους η συνεργασία Πανεπιστημίου Κρήτης και Δήμου Ρεθύμνης μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη όπως:

• Η ενίσχυση της λειτουργίας και η ανάδειξη της δυναμικής του ΚΕΜΕ (Κέντρο Ερευνών και Μελετών), στον τομέα της έρευνας και της περαιτέρω εξέλιξης των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Π.Κ, καθώς και των Επιστημών Αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι το Κ.ΕΜ.Ε. εγκαινίασε τη λειτουργία του ως επιστημονική δομή τον Μάιο του 2017 σ’ ένα σύγχρονο κτίριο, που εξασφαλίστηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνης.

• Η δημιουργία Πειραματικών Σχολείων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη του Ρεθύμνου, τόσο μέσω τεχνικών έργων και υποδομών όσο και μέσω Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης. Επίσης η θέσπιση συνόλου δράσεων με τίτλο «Ημέρες Επαφής με την κοινωνία», ο εορτασμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης που προσφέρει μια καλή ευκαιρία επικοινωνίας του Π.Κ. με την κοινωνία, κοινές δράσεις καταπολέμησης της βίας και των διακρίσεων κ.ά.

Σε επίπεδο υποδομών συζητήθηκε η πολεοδομική επέκταση των εγκαταστάσεων στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις, με έργα πνοής που θα διπλασιάσουν την έκταση των κτηριακών υποδομών του Π.Κ. Πρόκειται για το μεγάλο έργο κατασκευής 2.000 φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου και 1.000 κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το οποίο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή τον Μάιο του 2019, την κατασκευή του Μεγάλου Αμφιθεάτρου, την επέκταση της Βιβλιοθήκης και του Διοικητηρίου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου καθώς και των νέων κτηρίων στο campus του Ηρακλείου.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την ενεργειακή αναβάθμιση και για την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών, που θα μειώσουν στο μισό την εξάρτηση του Ιδρύματος από τη ΔΕΗ, καθώς και για την σχεδιαζόμενη από τον κ. Τσακαλίδη ψηφιακή αναβάθμιση του Π.Κ., με την υλοποίηση της πρώτης στην Ελλάδα έξυπνης πανεπιστημιούπολης με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής οι οποίες θα μεταμορφώσουν το παραδοσιακό πανεπιστημιακό περιβάλλον σε ένα προηγμένο ψηφιακό γίγνεσθαι.

Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε τον υποψήφιο Πρύτανη και τους συνεργάτες του για τη θεσμική συμπαράσταση του Δήμου Ρεθύμνης σε όλες τις δράσεις του Πανεπιστημίου, το οποίο τόσο η δημοτική αρχή όσο και η κοινωνία του Ρεθύμνου αναγνωρίζει ως κορυφαίο θεσμό που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας σε όλες τις εκφάνσεις της και το έχει αποδείξει εμπράκτως από την πρώτη κιόλας μέρα της αναγγελίας ίδρυσής του.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συστηματική και στοχευμένη συνέργεια του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον Δήμο Ρεθύμνης και το σύνολο των φορέων του Ρεθύμνου μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και εξέλιξη, αλλά και, εν προκειμένω, στη διαχείριση των πολλών κοινωνικών ζητημάτων που ενεργοποίησε η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην πόλη και στο νησί μας.

 

25 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)