Η προάσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Γυναικών μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απασχόλησαν την νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρεθύμνης - Πρώτη συνεδρίαση Μελών - 09/03/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρώτη τους συνεδρίαση πραγματοποίησαν τα Μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΗ.ΕΠ. ΙΣ), η οποία συγκροτήθηκε στο Δήμο Ρεθύμνης με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού της ισότητας των Φύλων και εξάλειψης των διακρίσεων που υφίστανται ακόμη και σήμερα σε πλείστους τομείς – κοινωνικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς κ.α.- της ζωής των γυναικών.

Η χρονική σύμπτωση της ενεργοποίησης της ΔΗ.ΕΠ. ΙΣ με τις δημόσιες καταγγελίες, περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, με θύματα κυρίως γυναίκες, που απασχολούν τον χώρο του πολιτισμού στη χώρα μας αλλά και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, καθιστούν επίκαιρο, αναγκαίο και ιδιαίτερα απαιτητικό το έργο της Επιτροπής, η οποία ήδη έθεσε τις βάσεις και τη στοχοθεσία της σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της.

Η Πρόεδρος και Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κα Αννα Ελευθεριάδου Γκίκα καλωσορίζοντας τα Μέλη της Επιτροπής, επεσήμανε πως το Ρέθυμνο και η Κρήτη διαθέτουν στο ιστορικό τους αποθετήριο ευάριθμα παραδείγματα γυναικείων προσωπικοτήτων του Ρεθύμνου και της Κρήτης, οι οποίες διαχρονικά, με τη γνώση και την πνευματική τους ευρύτητα, την αποφασιστικότητα και την επιμονή τους ώθησαν τον Πολιτισμό και την εν γένει πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας. Επικαλούμενη την εξαιρετική επιστημονική δουλειά της Αν. Καθηγήτριας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και του Φύλου του Τμήματος Φ.Κ.Σ. του Π.Κ. η οποία ερεύνησε και μελέτησε ενδελεχώς τη συμβολή των διδασκαλισσών απ’ την Κρήτη στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού σε όλη την Ελλάδα, η κα Ελευθεριάδου πρότεινε την αξιοποίηση της έργου της κας Δαλακούρα στην ανάδειξη των γυναικείων προσωπικοτήτων της Κρήτης μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση προγράμματος επισκέψεων στις οικίες που έζησαν οι συγκεκριμένες γυναίκες και τη γνωριμία με τη δράση τους. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα παρέμβασης στα σχολεία ώστε μέσα από διαδραστικά, επιμορφωτικά προγράμματα, κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ηλικίες στις οποίες θ’ απευθύνονται, οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με διακεκριμένες γυναίκες που έχουν διαπρέψει σε ποικίλους τομείς και να μυηθούν στην ουσία των αρχών που διακηρύττει η Ισότητα.

Επιπλέον, η Αντιδήμαρχος εισηγήθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και σύμπραξης των υφιστάμενων Επιτροπών Ισότητας που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στους όμορους Δήμους, όπως επίσης και δράσεις διασύνδεσης με τις αντίστοιχες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων σε θέματα Ισότητας των Φύλων, θεσμοθετημένων φορέων και συλλογικοτήτων, θα επιτρέψει τη διάχυση γνώσης και πληροφοριών, την ανταλλαγή εμπειριών, την οργάνωση εμβληματικών δράσεων σε ευρεία κλίμακα και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Στις άμεσες δράσεις, η κα Ελευθεριάδου ενέταξε τη βελτίωση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στα δημόσια έγγραφα με βάση τις αρχές που προτείνονται στον «Οδηγό Χρήσης μή σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα» που εξέδωσε το 2018 η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.

Τα Μέλη της Επιτροπής με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ζήλο κατέθεσαν τις σκέψεις τους σχετικά με την αξιοποίηση των Συλλόγων της πόλης μας , δραστήριων στα θέματα ισότητας όπως η ΧΕΝ, το Λύκειο Ελληνίδων και ο Σοροπτιμιστικός Σύλλογος. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Πρόεδρος της ΧΕΝ, κα Ρένα Κουτσαλεδάκη δήλωσε πρόθυμη να αναλάβει αυτή τη διασύνδεση και να υποστηρίξει την επωφελή εξέλιξη της.

Η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ κα Βαονάκη Αλεξία/ Ψυχολόγος ανέπτυξε τις δυνητικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών που λειτουργεί στο ΔΤ και να συνδράμει το έργο της ΔΗ.Ε.ΙΣ στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. Με την ευκαιρία η κα Βαονάκη ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις προγραμματισμένες δράσεις του Δήμου Ρεθύμνης στο συγκεκριμένο τομέα οι οποίες ανεστάλησαν λόγω πανδημίας όπως είναι η συγκρότηση ομάδων ενδυνάμωσης κατά τις άσκησης βίας, για φοιτήτριες –ες των σχολών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενημερωτικές ημερίδες στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαδίου Νικ. Φωκά και Λαππαίων κ.α.

Στο θέμα της αναπαραγωγής και διαιώνισης των στερεοτύπων στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε τρόπους αναχαίτισης τους, επέμεινε η Αν. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης κα Καλαϊτζιδάκη Μαριάννα, κάνοντας επιμέρους αναφορά σε άτυπες αν και διακριτές, διχοτομικού τύπου, στάσεις, αξιώσεις και συμπεριφορές εκπαιδευτικών, στην κατανομή των μαθησιακών ακόμη και χωροταξικών χαρακτηριστικών του εκπαιδευτικού τους έργου που αποτυπώνονται σε δίπολα όπως: μικρές αίθουσες για γυναίκες εκπαιδευτικούς κυρίως θεωρητικών επιστημών - μεγάλες τάξεις για άντρες δάσκαλους θετικών επιστημών καθώς επίσης και στην αριθμητική υπεροχή των ανδρών, σε θέσεις διευθυντών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Συνθήκη που, ευτυχώς, όπως διευκρίνισε η Αντιδήμαρχος, δεν απαντάται στο Δήμο Ρεθύμνης, όπου η αριθμητική υπεροχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης (Διευθύντριες και Προϊστάμενες) είναι εμφανής και ενδεικτική της αλλαγής που έστω και αργά συντελείται σε επίπεδο δίκαιης αναγνώρισης των ικανοτήτων των γυναικών στο δημόσιο τομέα αλλά και στο τοπικό πολιτικό επίπεδο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εντυπωσιακή πρωτιά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της κας Κουτσαλεδάκη.

Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάχυση των αρχών και πρακτικών της Ισότητας των Φύλων αλλά και την επαφή με τις νεότερες γενιές πρότεινε η κα Τσιχλάκη Ρένια, η οποία και ανέλαβε πρόθυμα την κατασκευή και διαχείριση σχετικής ιστοσελίδας για την ΔΗ.ΕΠ. ΙΣ.

Τέλος, οι κ.κ. Σερντεδάκις Νίκος / Αν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Σταυρουλάκης Αντώνης/ Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Ν. Ρεθύμνου χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής και κατέθεσαν τη θετική τους πρόθεση να συμβάλλουν με τη γνώση και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να επαναληφθεί σύντομα προκειμένου να δρομολογηθούν οι ιδέες και προτάσεις που ήδη συζητήθηκαν.

 

18 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)