Σημαντικά ζητήματα λειτουργίας Δήμου και ΕΔΕΥΑ συζήτησαν με τον αν. Υπουργό και τον Γ.Γ ΥΠΕΣ ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και ο τ. Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών/ Βουλευτής Ν. Ρεθύμνης - 10/08/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα εξελίχθηκε η σημερινή συνεργασία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και του τ. Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών/ Βουλευτή Ν. Ρεθύμνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, έθεσε υπόψη των υψηλόβαθμων στελεχών του ΥΠΕΣ, κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διασφάλισης της συνέχισης λειτουργίας των ΔΕΥΑ της χώρας αλλά και ειδικότερα θέματα εξίσου σημαντικά που αφορούν το Δήμο Ρεθύμνης.

Ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης με τη συνδρομή του κ. Κεφαλογιάννη εξέθεσαν στον Υπουργό και τον ΓΓ. του ΥΠ.ΕΣ το κρίσιμο ζήτημα της υψηλής επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ το οποίο προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στα τιμολόγια ρεύματος από τη ΔΕΗ. Όπως επισημάνθηκε, οι Δ.Ε.Υ.Α. από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως κοινοί καταναλωτές και όχι ως δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού κοινωφελούς χαρακτήρα.

Παρότι λοιπόν οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν εγκαταστάσεις με χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης λειτουργούν όπως είναι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, τα αντλιοστάσια, τα διυλιστήρια, οι αφαλατώσεις κλπ, οι οποίες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, χρεώνονται με τιμολόγιο γενικής χρήσης. Η επιβολή δε της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας, αύξησε ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεων των Δ.Ε.Υ.Α (τον Αύγουστο του 2021 οι Δ.Ε.Υ.Α. είχαν αύξηση στους λογαριασμούς τους μεγαλύτερη του 50%) με αποτέλεσμα οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης ανά τη χώρα, να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν σε αυτή την αύξηση και παρά τις προσπάθειες να συμπιέσουν γενικότερα το λειτουργικό τους κόστος θα αναγκασθούν να αναπροσαρμόσουν την τιμή του νερού μετακυλώντας το κόστος στους καταναλωτές, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν το επιθυμούν.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και ο Βουλευτής Ν. Ρεθύμνης ζήτησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών να υπαχθούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι ΔΕΥΑ σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς επίσης και να συμπεριληφθούν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ ώστε να εξασφαλιστεί μικρή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως επεσήμαναν στον Υπουργό και τον Γ.Γ ΥΠΕΣ εφόσον εγκριθούν οι προτεινόμενες λύσεις σε συνδυασμό με την σωστή τιμολόγηση του ρεύματος, οι Δήμοι και οι Δ.Ε.Υ.Α θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους χωρίς να σωρεύουν χρέη και δίχως να χρειαστεί να επιβαρύνουν τους πολίτες με αυξήσεις στα δημοτικά τιμολόγια.

Επιπλέον ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ έθεσε προς συζήτηση το θέμα της υποστελέχωσης των ΔΕΥΑ ειδικά σε επιστημονικό προσωπικό και την επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν άμεσα τα υφιστάμενα κενά προκειμένου να λειτουργούν οι δημοτικές επιχειρήσεις με επάρκεια έναντι των διαρκώς αυξημένων αναγκών.

Ο κ. Πέτσας έδειξε κατανόηση και για τα δύο κρίσιμα θέματα που τέθηκαν υπόψη του και δεσμεύτηκε να τα εξετάσει με ενδιαφέρον και σε συνεργασία με συναρμόδιους συναδέλφους του άλλων Υπουργείων.

Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης ο Δήμαρχος με τη συνηγορία του Βουλευτή Ρεθύμνου έθεσε στον Υπουργό το θέμα της οικονομικής επιχορήγησης του Δήμου Ρεθύμνης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που αφορούν το έργο της καθαριότητας των σχολείων και τη διαχείριση των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές. Ο Δήμαρχος συζήτησε με τον κ. Πέτσα το θέμα της μείωσης του αριθμού και των ωρών απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών, που επισείει κόστος για το Δήμο και την εν γένει λειτουργία των Σχολείων ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Ρέθυμνο τις προηγούμενες χρονιές, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έλαβε πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούταν.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα ένταξης του Σχολείου Ρουσοσπιτίου για το οποίο η Πολιτεία έχει δεσμευτεί προ 10ετίας χωρίς όμως να υπάρχει εξέλιξη και ο Δήμαρχος ζήτησε να προηγηθεί η έγκριση ένταξης του Σχολείου Ρουσοσπιτίου του μεγάλου έργου ανάπλασης της Πλατείας 4ων Μαρτύρων και της κατασκευής υπόγειου Πάρκιγκ.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε να το θέσει ως θέμα στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να ενταχθεί για χρηματοδότηση το Σχολείο Ρουσοσπιτίου, για να επακολουθήσει η ένταξη του μεγάλου έργου ανάπλασης και κατασκευής υπόγειου Πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος είχε υπηρεσιακή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ κ. Σταυριανίδη με τον οποίο συζήτησε ειδικότερα θέματα λειτουργίας του Δήμου, Προϋπολογισμού και χρηματοδότησης.

Στη λήξη της συνεργασίας τους με τον κ. Σταυριανίδη, ο Δήμαρχος τον ευχαρίστησε θερμά για την προσπάθεια που καταβάλλει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά και για το ενδιαφέρον του για το Δήμο Ρεθύμνης.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε ο κ. Μαρινάκης τον Βουλευτή Ν. Ρεθύμνης κ. Γ. Κεφαλογιάννη για την στήριξη του στην διεκδίκηση θεμάτων που αφορούν το Ρέθυμνο, για τη θερμή συνηγορία του σε όσα τέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη στο ΥΠ.ΕΣ και για τη συμβολή του στη θετική ανταπόκριση του Υπουργού σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν μαζί του.

Από το Γρ. Τύπου


16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)