05/03/20, Στις 3 φιναλιστ πόλεις για τα βραβεία Κινητικότητας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ρέθυμνο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποψήφια για τα βραβεία βιώσιμης κινητικότητας η πόλη του Ρεθύμνου

 

Τους υποψηφίους για τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ρέθυμνο συμπεριλαμβάνεται στους 3 φιναλίστ για το βραβείο, στην κατηγορία μεγάλων Δήμων, μαζί με τις πόλεις Kruševac (Σερβία) και Wrocław (Πολωνία).

Την αξιολόγηση διενήργησε κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους σημαντικών ευρωπαϊκών φορέων όπως η Διεθνής Ένωση Δημοσίων Μεταφορών (UITP - κα Samantha Clark ), η Ευρωπαϊκή Διοίκηση κινητικότητας (κα Freya de Muynck), η |Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF - κ. Νiccolò Panozzo), και η FGM-AMOR (κ. Robert Press).

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνης διοργάνωσε και υλοποίησε στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2020, σαράντα (40) συνολικά δράσεις, σε συνεργασία με περισσότερους από 34 φορείς της πόλης μας σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας μέσα από τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς ( δρομολόγηση ηλεκτρικό λεωφορείου που προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις σε πολίτες κι επισκέπτες, ποδήλατο, e-scooters, πατίνια, ή περπάτημα). Όλες οι δράσεις διαπνέονταν από την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλών μετακινήσεων και τον σεβασμό στο φυσικό και αστικό περιβάλλον αλλά και στις ανάγκες μετακίνησης κατοίκων κι επισκεπτών.

Οι εκδηλώσεις έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τους δημότες, υποστηρίχθηκαν θερμά με τη συμμετοχή και την εκ μέρους τους κατάθεση ζωηρού ενδιαφέροντος για ενημέρωση και χρήση των προτεινόμενων μέσων ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν οι δράσεις «ψηφίζω για την πόλη μου» οι οποίες έδωσαν λόγο στους πολίτες καλώντας τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και ανταποκρινόμενου στις πραγματικές ανάγκες κι επιθυμίες τους, σχεδίου δημιουργίας πεζόδρομων και διάνοιξης κόμβων. Ειδικό αφιέρωμα έγινε στα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος, που ήταν άλλωστε και η θεματική της Εβδομάδας, μέσα από βιωματικές δράσεις, όπως το «Περπατώντας στην παλιά πόλη… ιστορίες των δρόμων», «Περιπατώντας μαζί…» και «Περπάτημα σε φυσιολατρική διαδρομή».

Αξίζει ν’ αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων αυτών δράσεων, πέραν των ντόπιων και ξένων επισκεπτών, συνολικά 2.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συμμετείχαν σε βιωματικά και ενημερωτικά εργαστήρια για την οδική ασφάλεια και το ποδήλατο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

Η διοργάνωση και επιτυχής έκβαση του συνόλου των δράσεων αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, στις 27 Φεβρουαρίου 2020, την απόφασή της να επιλέξει το Ρέθυμνο και δύο άλλες μεγάλες πόλεις για την απονομή βραβείων Κινητικότητας. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της διάκρισης που κατέκτησε το Ρέθυμνο, αξίζει να επισημανθεί πως εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργάνωσαν συνολικά 3.100 ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 30 Μαρτίου 2020 όπου θα ανακοινωθούν οι νικητές και αναμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα.

Πληροφορίες για την βράβευση είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://mcusercontent.com/…/2019_EMW_Award_Cities_in_the_Sp…

ενώ οι δράσεις του Δήμου Ρεθύμνης για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας προβάλλονται σε βίντεο στον σύνδεσμο :

 

https://www.youtube.com/watch?v=DZ4grjZy0-0

#ΕΜW209 #mobilityweek #SustainableRethymno #CivitasDestinations

 

Από το Γραφείο Τύπου -Τμήμα Προγραμαμτισμού Δ.Ρ.

 

 

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)