Δήλωση Αντιδημάρχου Παιδείας Δρ Άννας Ελευθεριάδου – Γκίκα επί της καταγγελίας του Συλλόγου Σχολικών Καθαριστριών Ρεθύμνου - 03/02/21

Με έκπληξη και ειλικρινή απογοήτευση ενημερωθήκαμε, δια των αναφορών στα τοπικά ΜΜΕ, για το περιεχόμενο των καταγγελιών που εξαπέλυσε  ο «Σύλλογος Σχολικών Καθαριστριών» προς το Τμήμα Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης και την ηγεσία του. Πέραν της δεοντολογίας και της θεσμικής υποχρέωσης απάντησης, αισθάνομαι προσωπικά την ανάγκη, ως Αντιδήμαρχος, αρμόδια του Τμήματος Παιδείας αλλά και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι το θέμα έχει και κοινωνικές και υγειονομικές διαστάσεις, να καταθέσω  την άποψη μου, η οποία αντανακλά και τη θέση των συνεργατών μου.

Ελπίζω κατ αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί η αλήθεια, η οποία,  εκούσια ή ακούσια, υποκρύπτεται στην εν λόγω επιστολή που βρίθει ανακριβειών και ανοίκειας συκοφαντίας

Ο Δήμος Ρεθύμνου είναι  προνομιούχος Δήμος σε ότι αφορά τον εγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ως σχολικές καθαρίστριες, με αποτέλεσμα να  είμαστε σε θέση να εξασφαλίζουμε την υγειονομική φροντίδα των σχολικών μας μονάδων, με επάρκεια και ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους καθαριότητας στα σχολεία, αυτοί γίνονται συνεχώς και εντατικά και από τους Διευθυντές των σχολείων, από το Τμήμα Παιδείας  αλλά κι από εμένα προσωπικά. Η  συγκυρία της πανδημίας και η σοβαρότητα της εξέλιξης της, επιβάλλει την εκ μέρους μας υπεύθυνη, διαρκή και  ακούραστη παρακολούθηση των χώρων που  φιλοξενούνται τα παιδιά μας, ώστε να είναι   υγειονομικά ασφαλείς και ευπρεπείς. Αυτό κάνουμε κι αυτό δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημότη και επίγνωση της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε.

Οι σχολικές καθαρίστριες παρακολούθησαν στην αρχή  της σχολικής χρονιάς επιμορφωτικά σεμινάρια, υποχρεωτικού χαρακτήρα, και μέχρι σήμερα, η συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε αυτό το τόσο ευαίσθητο κομμάτι της καθαριότητας στο Δήμο Ρεθύμνης. Το  αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία είναι εξαιρετικό, τα σχολεία μας «λάμπουν».

Θα περιμέναμε από το Σύλλογο Καθαριστριών να συνδράμει, στο πλαίσιο της καλής μας συνεργασίας, την προσπάθεια  απομόνωσης έως και εξάλειψης των μεμονωμένων και, ευτυχώς σπανίων,  φαινομένων  μη τήρησης του ωραρίου, αδικαιολόγητης απουσίας και πλημμελούς φροντίδας των χώρων ευθύνης τους από κάποιες συναδέλφους τους, τακτική που πρωτίστως προσβάλλει και υποβιβάζει το σύνολο του έργου που παράγεται από τις συνεπείς κι εργατικές. Έτσι θα αναδεικνύονταν και θα επικοινωνούνταν και στην τοπική κοινωνία, η ποιότητα της δουλειάς της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες πράγματι μοχθούν και νοιάζονται τα σχολεία σαν το «σπίτι» τους. 

Σε ό,τι αφορά τις αιχμές για προσωπικές διώξεις και στοχοποιήσεις, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει πλείστες όσες φοράς το σεβασμό και την υποστήριξή του προς τους εργαζόμενους, ειδικά εκείνους που απασχολούνται σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως αυτή η συγκεκριμένη. Εάν, πάραυτα έχουν αξιόπιστες αποδείξεις περί του αντιθέτου, είμαστε στη διάθεση τους να το διερευνήσουμε μαζί, εφόσον μας τις καταθέσουν.

Τέλος, αξίζει να καταστεί ξεκάθαρο  ότι  κατά την περίοδο της καραντίνας,  τα σχολεία ΔΕΝ ήταν κλειστά αφού πολλοί εκπαιδευτικοί, σε καθημερινή βάση,    διεξήγαγαν την τηλεκπαίδευση  μέσα από το χώρο του σχολείου.

Ως εκ τούτου, το Τμήμα Παιδείας δεν εφάρμοσε το μέτρο  αναστολής εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες.  Δεδομένης της κατάστασης λοιπόν και προκειμένου να αξιοποιήσουμε την απουσία των μαθητών από τους σχολικούς χώρους, συμφωνήσαμε με τους διευθυντές των σχολείων τη διενέργεια   ενδελεχούς  καθαρισμού των σχολείων, ώστε κατά την επιστροφή τους οι μαθητές να μπουν σε υγειονομικά ασφαλείς αίθουσες.  Όπως κι έγινε.

Θλίβομαι από την αστοχία κάποιων Σωματείων να συνυπογράψουν αυτή την  επιστολή, άκριτα και βιαστικά, χωρίς να μπουν στον κόπο να λάβουν γνώση και της δικής μας τοποθέτησης, ώστε να σχηματίσουν αντικειμενική άποψη. Ιδιαίτερα στενάχωρο είναι το γεγονός ότι το συνυπογράφουν συλλογικότητες  που γνωρίζουν  εκ των έσω, το διαρκή αγώνα και τις προσπάθειες του Τμήματος Παιδείας και του Δήμου Ρεθύμνης συνολικά,  για  την εξασφάλιση σχολικών υποδομών, σύγχρονων, ασφαλών και επαρκών για τις ανάγκες του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του.

Ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα και την αξία του συνδικαλισμού για τους απανταχού εργαζόμενους. Εγώ η ίδια άλλωστε επί πολλά έτη έχω υπάρξει ενεργό μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ στο Ρέθυμνο, υπηρετώντας από διάφορες θέσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Αρκεί ο συνδικαλισμός να μην εξαντλείται, κατά περίπτωση, στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων που δεν ωφελούν, εν τέλει, κανέναν από τους εμπλεκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, το Τμήμα Παιδείας όπως και όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, είναι στη διάθεση είτε μεμονωμένων πολιτών είτε  συνεργαζόμενων με το Δήμο, οργανωμένων συλλογικοτήτων, για να συζητάμε και να λύνουμε από κοινού κάθε θέμα που ανακύπτει.Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

 Με εκτίμηση

 

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


ΔΡ. ΑΝΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ - ΓΚΙΚΑ

21 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)