Την ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Ρεθύμνης μέσα από τη χρήση έξυπνων συστημάτων παρουσίασαν σε πανελλήνιο Συνέδριο αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Δ.Ρ. - 01/12/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο 13ο OTS Forum που διοργάνωσε η εταιρεία, στις 18-20 Νοεμβρίου 2021, στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνης, ως Δήμος που εφαρμόζει πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα.

Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν με εισηγήσεις, εκπρόσωποι των Περιφερειών της χώρας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από Δήμους της Ελλάδας με προηγμένο ψηφιακό σύστημα υπηρεσιών, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της ΕΔΕΥΑ και ΔΕΥΑ της χώρας, υπηρεσιών Υπουργείων, μεγάλων Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Οικονομολόγοι κ.α. είχε ως βασικούς άξονες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις « Έξυπνες πόλεις», το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από τον Αντιδήμαρχο Συντονισμού Δημοτικών Υπηρεσιών και Καινοτομίας κ. Γιώργο Γεωργαλή, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Στέλιο Σπανουδάκη και τον Προϊστάμενο Δ/νσης Πληροφορικής - Προγραμματισμού &Ανάπτυξης κ. Νίκο Βώβο.

Με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση, στη θεματική « Καλές Πρακτικές Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία συνοδεύονταν από προβολή αναλυτικών διαφανειών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποτύπωνε τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται στου δημότες κι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρεθύμνης παρουσίασαν την «Ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Ρεθύμνης μέσα από τη χρήση έξυπνων συστημάτων. Ε-υπηρεσίες για τον Δημότη, τον Επισκέπτη, την Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής».

Ειδικότερα, εστίασαν στα σύγχρονα έργα Πληροφορικής που υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του ψηφιακού του εκσυγχρονισμού, με έμφαση :

• Στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτημάτων Πολιτών, που παρέχει πάνω από 65 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση αιτημάτων δημοτών, μέσω Η/Υ ή μέσω εφαρμογής

• Στο Σύστημα ηλεκτρονικής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών (epay.rethymno.gr) προς το Δήμο με πιστωτική – χρεωστική κάρτα

• Στην Εφαρμογή για έξυπνα κινητά «Δημότης Ρεθύμνου» (Android και iOS) μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα προς τις δημοτικές υπηρεσίες (χορήγηση πιστοποιητικών, αναφορά βλαβών κ.α.) και να έχουν πρόσβαση σε πλήθος χρήσιμων εφαρμογών άμεσης ενημέρωσης τους.

• Στην υπηρεσία Live Streaming - Ζωντανές Αναμεταδόσεις που επιτρέπει την ψηφιακή οπτικοακουστική μετάδοση των ανοιχτών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

• Στο ασύρματο Δίκτυο WiFi ελεύθερης πρόσβασης στο Ίντερνετ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ στην χώρα (δημοσίου φορέα) με 110 σημεία (Access points) διάσπαρτα στην πόλη με συνολική, πραγματική ταχύτητα, διαθέσιμη στο δίκτυο, που ξεπερνά τo 2.5 Gbps και συνδέσεις που φτάνουν τις 40.000 (μοναδικοί χρήστες) ανά μήνα.

• Στην Εφαρμογή διαχείρισης e-αιτημάτων σχολείων που εξυπηρετεί τόσο τα σχολεία όσο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες εξασφαλίζοντας τον καλύτερο προγραμματισμό εργασιών, την κεντρική διαχείριση αιτημάτων την άμεση ενημέρωση σχολείων για την κατάσταση των αιτημάτων τη μείωση των μετακινήσεων και την εξοικονόμηση χρόνου.

• Στο Σύστημα Διαχείρισης και Ψηφιοποίησης Εγγράφων που βελτίωσε την εσωτερική λειτουργία του Δήμου και αποδείχθηκε πολύτιμο μέσο διακίνησης εγγράφων κι εξυπηρέτησης δημοτών κατά την περίοδο της πανδημίας

• Στο Σύστημα Διαχείρισης Εργασιών (workflow), το οποίο συνιστά βασικό εργαλείο ανάθεσης και διεκπεραίωσης όλων των ηλεκτρονικών αιτημάτων των δημοτών, εξασφαλίζοντας την πλήρη ηλεκτρονική τους εξυπηρέτηση.

Η ετοιμότητα και η ευέλικτη προσαρμογή του Δήμου Ρεθύμνης επιβεβαιώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας με την άμεση προσθήκη 28 νέων ηλεκτρονικών αιτημάτων προς της Υπηρεσία Δόμησης που παρείχε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής αντιγράφων οικοδομικών αδειών και σχεδίων κ.α στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και ιδιώτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους του Δήμου στις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις υποδομές που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνης, μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στα οποία μετέχει ως επικεφαλής ή ως εταίρος, όπως το «Civitas Destinations – Horizon 2020», το «ERDF funding του Ιnterreg MED» αλλά και σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, στην Ηλεκτροκίνηση, εναρμονιζόμενος με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές επιταγές περί μετακίνησης με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την εκπομπή αερίων και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτό το πνεύμα, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ρεθύμνης εντατικοποίησε τις ενέργειες του προκειμένου να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες λύσεις προσαρμοσμένες στο στρατηγικό του σχεδιασμό για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου λήφθηκε τον Ιούνιο 2018 με το πρώτο ηλεκτρικό όχημα σε στόλο δημόσιου φορέα σε επίπεδο περιφέρειας και την εγκατάσταση 6 Φορτιστών Ηλεκτρικών Οχημάτων. Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2019, τέθηκε σε κυκλοφορία το πρώτο Ηλεκτρικό Λεωφορείο που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα σε στόλο δημόσιας συγκοινωνίας, με δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης, 23 επιβατών, προσβάσιμο σε ΑμεΑ, για διαδρομές στο κέντρο της πόλης. Ακολούθησε τον Ιούλιο 2019, το κοινόχρηστο σύστημα ηλεκτρικών πατινιών και τον Αύγουστο 2020 εγκαταστάθηκε ο πρώτος ταχυφορτιστής Ηλεκτρικών Οχημάτων σε επίπεδο περιφέρειας. Ένα μήνα αργότερα (Σεπτέμβριος 2020) τέθηκε στη διάθεση των πολιτών το κοινόχρηστο σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων, με φωτοβολταϊκό στέγαστρο για την φόρτιση τους ενώ για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των εργαζόμενων στην Τεχνική Υπηρεσία έγινε προμήθεια 20 ηλεκτρικών ποδηλάτων και 15 ηλεκτρικών πατινιών. Τον Φεβρουάριο του εγκαταστάθηκαν δύο Φωτοβολταϊκά στέγαστρα παραγωγής ενέργειας με συμψηφισμό ενώ η παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων των 11 φορτιστών αλλά και της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας των 3 φωτοβολταϊκών στεγάστρων, υποστηρίζεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επιπλέον, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ενεργοποιήσει «Έξυπνες Εφαρμογές» που αφορούν τη διαχείριση της μετακίνησης, στο Ρέθυμνο με κυριότερες: το «Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης», την «Πλατφόρμα και εφαρμογή συντονισμού εμπορευματικών μεταφορών», το «Σύστημα συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων με θερμοκάμερες», την «Πλατφόρμα εντοπισμού του στόλου των Δημοτικών Οχημάτων», την «Πλατφόρμα παρακολούθησης λογαριασμών ενέργειας», την «Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης», την Τηλεματική – Έξυπνες διαβάσεις – Πινακίδες ένδειξης ταχύτητας και το «Σύστημα ενίσχυσης προσβασιμότητας στους φωτεινούς σηματοδότες για ΑμεΑ».

Σημειώνεται ότι, οι «Έξυπνες Εφαρμογές» θα εμπλουτιστούν και αναμένεται μέχρι τη λήξη του 2022 να λειτουργούν: «Πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης του συνόλου των φωτιστικών του δήμου μετά από αλλαγής τους με νέα τεχνολογία Led», «Πλατφόρμα παρακολούθησης περιβαλλοντικών- κλιματολογικών δεδομένων με ανάπτυξη του συστήματος» σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και «Πλατφόρμα παρακολούθησης ηχητικής ρύπανσης στην πόλη του Ρεθύμνου» με ανάπτυξη του συστήματος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, και αναβάθμιση/ ενημέρωση του συστήματος GIS του Δήμου.

Η διαδικασία υλοποίησης των προαναφερόμενες εφαρμογών έχει ήδη δρομολογηθεί και εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Με τη λήξη του πολυθεματικού Συνεδρίου της εταιρείας «OTS» (Open Technology Services), στη διάρκεια της οποίαw πραγματοποιήθηκαν συνολικά 68 εισηγήσεις, σε 10 θεματικές ενότητες, ο Αντιπρόεδρος της κ. Τάσος Ντέμκας, απέστειλε θερμή ευχαριστήρια επιστολή στο Δήμο Ρεθύμνης επισημαίνοντας ότι «..η συμβολή των εκπροσώπων του κ.κ. Γ. Γεωργαλή, ΣΤ. Σπανουδάκη και Ν. Βώβου, στην επιτυχία του 13ου Forum της OTIS ήταν καθοριστική. Με την εισήγησή τους παρείχαν στους συνέδρους ιδέες καλών πρακτικών, μετέφεραν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους και συνεισέφεραν στην ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών».

 

20 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)