Συντονισμός δράσεων και σχεδιασμός σύμπραξης Δήμου Ρεθύμνης με Πυροσβεστική Υπηρεσία στο επίκεντρο σύσκεψης Δημάρχου & Αντιδημάρχου Δ. Ρ. με Διοίκηση Πυροσβεστικής - 01/03/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνεργασία με τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κ. Πρωτοπαπαδάκη Αντώνη/ Πύραρχο, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης.

Ο Διοικητής, συνοδευόμενος από τον τον Αξιωματικό της Πυροσβεστικής κ. Κώστα Αυγέρη, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο, στο πλαίσιο ενημερωτικών επαφών που πραγματοποιεί με τις τοπικές αρχές, με αφορμή την εκ μέρους του πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη διάρκεια της συζήτησής τους, αμφότεροι κατέθεσαν τη διαβεβαίωση της συνέχισης και ενίσχυσης της καλής συνεργασίας και της σύμπραξης, όπου απαιτείται, με σεβασμό στις θεσμικές αρμοδιότητες και το έργο που υπηρετούν.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το νέο Διοικητή για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αρμοδιοτήτων καθώς και για τους τομείς στους οποίους η Πυροσβεστική συνδράμει τις δράσεις του Δήμου και αντιστοίχως, τη συμβολή του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών του (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, Τεχνική Υπηρεσία κ.α.) καθώς και της ΔΕΥΑΡ, στο δύσκολο έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική, σε ακραίες συχνά συνθήκες.

Όπως συμφώνησαν, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα, η προϊούσα εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η πρόκληση πυρκαγιών από δόλο ή αμέλεια αλλά και φαινόμενα ή γεγονότα μικρότερης εμβέλειας, οξύτητας και δυσμενών παρενεργειών, επιβάλλουν την πρόβλεψη, τον συντονισμό, την εγρήγορση και τη διαρκή συνεργασία Δήμου και Πυροσβεστικής, η οποία ούτως ή άλλως υφίσταται διαχρονικά.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Πρωτοπαπαδάκης και Αυγέρης, είχαν συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Δ.Ρ κ. Σκορδίλη Γιώργο, στην οποία συμμετείχαν αρμόδια στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Συζητήθηκαν κυρίως οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Δήμου σε επίπεδο τεχνικών μέσων και διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού για παρέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στην ανάγκη εξοπλισμού του Δήμου με σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα (ασυρμάτους, πομπούς κλπ) που θα διευκολύνουν τον άμεσο και ανεμπόδιστο συντονισμό των συμμετεχόντων στην πυρόσβεση.

Επιπλέον, εξετάστηκαν τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΡ στις ανακύπτουσες ανάγκες επέκτασης δικτύων ύδρευσης και εμπλουτισμού του υπάρχοντος δικτύου κρουνών στις υφιστάμενες δεξαμενές ύδρευσης- άρδευσης με νέους, προκειμένου να αυξηθούν οι χώροι και η δυνατότητα άμεσης τροφοδοσίας των πυροσβεστικών αντλιών με νερό για την εκτέλεση του έργου πυρόσβεσης.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, συζήτησαν τη δυνατότητα διεξαγωγής εκ μέρους της Πυροσβεστικής ενημέρωσης εθελοντικών ομάδων, με στόχο την παροχή βασικής, θεωρητικής και πρακτικής, εκπαίδευσης σε ενήλικες, πάνω σε θέματα πρόληψης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών καθώς και την καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου.

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση εκ μέρους των συμμετεχόντων της αποφασιστικής θέλησης και διάθεσης τους για συνέργεια και αλληλοϋποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ανάγκη που θα ανακύψει στον τόπο μας, έγκαιρα, οργανωμένα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα .

 

Από το Γρ. Τύπου

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)