22/01/20, Προκήρυξης Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας

Η Επιστήμη συναντά την Τέχνη και οι δυο μαζί, την καθημερινή ζωή!

 

Ένα πρωτότυπο και πολύ χρήσιμο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας με τίτλο Δείξε μου τον ...δείκτη σου ! διοργανώνει το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ Ρεθύμνου) με την υποστήριξη του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου και της αρμόδιας Αντιδημάρχου κας Άννας Ελευθεριάδου - Γκίκα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου που φοιτούν την τρέχουσα σχολική χρονιά σε σχολεία του νομού Ρεθύμνης.

Μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία, τα παιδιά, θα μυηθούν, με τρόπο βιωματικό και συνεργατικό, στις πολλαπλές εφαρμογές της Φυσικής και της Χημείας στην καθημερινή ζωή και θα ενισχυθεί η σχέση τους με τις δύο αυτές επιστήμες. Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, θα προωθηθεί η πειραματική δραστηριότητα στο σχολείο και θα αναδειχθεί η χρησιμότητα της. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητα των συμμετεχόντων μαθητών και θα καλλιεργηθούν οι κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από τη συνεργασία τους σε ομάδες.

Σε επίπεδο κοινωνικό, ο διαγωνισμός επιχειρεί τη διασύνδεση της επιστήμης με την τέχνη και την ανάδειξη τους ως σημαντικές και αλληλοσυμπληρούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει με ικανοποίηση και στηρίζει εμπράκτως την πρωτοβουλία αυτή που μόνο θετικά οφέλη θα κομίσει στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου και την κοινωνία μας.

Επιλεκτικά, παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές παραμέτρους του διαγωνισμού που αποδίδουν μια συνοπτική εικόνα του περιεχομένου του. Το πλήρες κείμενο με τους όρους του διαγωνισμού έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ στο http://ekfe.reth.sch.gr/wordpress/?page_id=1268

Επιπλέον, οι ομάδες των μαθητών μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου Χαλκιαδάκη Κωστή στο τηλέφωνο 6974428163 για την επίλυση αποριών σχετικά με τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τους όρους του διαγωνισμού :

« Θα συμμετέχουν ομάδες 2-3 μαθητών του ίδιου σχολείου επικουρούμενες από έναν καθηγητή κλάδου ΠΕ04. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε μια ομάδα.

Οι ομάδες των μαθητών θα πρέπει να παρασκευάσουν ένα χημικό δείκτη οξέων – βάσεων με απλά καθημερινά υλικά και να δημιουργήσουν φωτογραφικές συνθέσεις με τα χρώματα που παίρνει το διάλυμα όταν αναμιχθεί μια διάφορες ουσίες (πχ ξύδι, καθαριστικά μπάνιου ή κουζίνας κλπ).

Τα έργα θα κριθούν με βάση την καλλιτεχνική τους αξία, την επιστημονική τους πρωτοτυπία και με κριτήριο την καθημερινότητα των υλικών παρασκευής των δεικτών, από επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείται από εκπαιδευτικούς του κλάδου των Φυσικών Επιστημών και από εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση των έργων η επιτροπή δεν θα γνωρίζει τα ονόματα των μαθητών. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία. Βραβείο καλύτερου έργου, στο οποίο θα κριθεί συνολικά ο φάκελος που υποβλήθηκε, βραβείο καλύτερης φωτογραφίας, βραβείο πρωτότυπης δημιουργίας

Η παραγωγή των έργων θα γίνεται εκτός ωρολογίου προγράμματος. Όμως η παρασκευή των δεικτών μπορεί να γίνει στο σχολικό εργαστήριο στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας.

Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του διαγωνισμού είναι το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου το οποίο δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα, θα διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, δημιουργών των έργων

Επισημαίνεται ότι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 ενώ η προθεσμία υποβολής των έργων λήγει στις 23 Μαρτίου 2020».

 

 

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)