17/05/19, Εντάχθηκε η πρόταση του Δημου Ρεθύμνης για δημιουργία "Ανοιχτού Κέντου Εμπορίου" στο Ρέθυμνο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Δήμος Ρεθύμνης ανακοινώνει ότι το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης» εντάχθηκε στην υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 6952/2331/Α3/30-10-2018 πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 2.350.213,67€. Η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνης κατατάχθηκε βαθμολογικά στις πρώτες θέσεις του πίνακα αξιολόγησης.

Ωφελούμενοι από την ένταξη αυτή είναι ο Δήμος Ρεθύμνης με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Η περιοχή παρέμβασης ορίζεται από τους δρόμους Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη, Δημακοπούλου και είναι η κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου μας που διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και έχει ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Με το πρόγραμμα αυτό θα γίνει:

- Βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσηνού και Σαλαμίνος με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δίκτυο κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

- Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για την λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

- Ανάπλαση πλατείας 4ων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

- Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, την πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην Μαρίνα.

- Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι Ναός Αγίας Σοφίας, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, Κρήνη Ριμόντι, Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, Μεγάλη Πόρτα, Κυρία των Αγγέλων, Τζαμί Νερατζέ.

- Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας

  • Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων – σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.
  • Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού - «έξυπνα» παγκάκια, – Info kiosk.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση- πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.
  • Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών – στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.
  • Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τέλος, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες για την έκδοση των αδειών.

Δράσεις Εμπορικού Συλλόγου:

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου στόχος είναι η αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

 

14 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)