23/10/2012, ΔΤ για τα Εγκαίνια της Εικαστικής Εκθεσης στο Στρασβούργο

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία συνεχίζεται η παρουσία του Ρεθύμνου στην καρδιά της Ευρώπης, την πόλη του Στρασβούργου. Οι επισκέπτες της Εκθεσης των Προιόντων δεν κρύβουν την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων του νησιού μας, τη δυναμική του σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς και τις δυνατότητες του Ρεθύμνου ως ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Η φιλοξενία από το Δήμο Στρασβούργου είναι θερμή και η ρεθυμνιώτικη αποστολή δίνει τον καλύτερό της εαυτό για ν'' ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις μιας τοσο σημαντικής διοργάνωσης.

Χθες το απόγευμα, εγκαινιάστηκε στο κτίριο Laiterie, η Εικαστική Έκθεση των Ρεθυμνίων Καλλιτεχνών Νίκου Αλεξίου, Γιώργου Γυπαράκη, Παύλου Φυσάκη υπό τη μουσική υπόκρουση των μελωδιών του Ν.Κουμεντάκη. Την Έκθεση συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και η Διευθύντριά του κα Μαρία Μαραγκού και το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Καλλιτεχνών Αpollonia με Δ/ντή τον κ. Κωνσταντινίδη Δημήτρη.

Στην τελετή των Εγκαινίων της Έκθεσης ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης μετέφερε το χαιρετισμό του Ρεθύμνου στη γαλλική πόλη λέγοντας τα εξής:

 

" Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Στρασβούργου

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη τιμή εγκαινιάζουμε απόψε μαζί σας την Έκθεση Εικαστικών που φιλοξενείται σε αυτό το υπέροχο κτίριο της μεγαλοπρεπούς κεντρικής πλατείας Κλεμπέ του Στρασβούργου.

Με τις δύο μεγάλες αυτές Εκθέσεις, των Κρητικών Προϊόντων που εγκαινιάσαμε το πρωί και των Εικαστικών Έργων, σηματοδοτείται ουσιαστικά η επίσημη έναρξη των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί την εβδομάδα που θα διανύσουμε μαζί, Ρέθυμνο και Στρασβούργο, δύο πόλεις που επέλεξαν συνειδητά τη συνεργασία και την Αλληλεγγύη, σε μια περίοδο που μάλλον αποθαρρύνει τέτοιες ευγενείς πρωτοβουλίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμούμε βαθιά την πρόσκλησή της πόλης του Στρασβούργου, του Δημάρχου κ. Ρόλαντ Ράϊς και των άξιων συνεργατών του που ανταποκρίθηκαν με περισσή προσοχή, πολλή προσωπική δουλειά, επαγγελματισμό και ευπρέπεια στις απαιτήσεις μιας σπουδαίας διοργάνωσης, η οποία συνιστά το επιστέγασμα της κοινής μας απόφασης να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς φιλίας και σύμπραξης που θεμελιώσαμε το 2008, στην Κρήτη, με την πρώτη κοινή μας δράση που αποτυπώθηκε στα έργα Κεραμικής Αγγειοπλαστικής του καλλιτέχνη Raymond – Emile Waydelich, τα οποία εκθέσαμε σ'' ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου, το Φρούριο Φορτέτζα.

Ο κ. Βαϊντελιχ έμεινε για ένα χρόνο στο φημισμένο για την αγγειοπλαστική του χωριό “ Μαργαρίτες” του Ρεθύμνου , συνεργάστηκε με ντόπιους τεχνίτες αντάλλαξε ιδέες και τεχνογνωσία και δημιούργησε τα έργα του μέσα από τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία που κατέκτησε για τη ζωή και τον τρόπο σκέψης των κρητικών.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους πρωτεργάτες αυτής της συνεργασίας, τον Πολιτιστικό Φορέα “Απολλόνια” και το Διευθυντή του κ. Κωνσταντινίδη Δημήτρη που είναι και ο διαχειριστής του ευρωπαϊκού Προγράμματος e-cite” ¨καθώς και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης που βρίσκεται στο Ρέθυμνο.

Καταθέτουμε λοιπόν τις πιο θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσοι συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, στο Δήμαρχο Στρασβούργου κ. Ρολαντ Ραϊς ο οποίος, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος κατά την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο, όταν ερωτήθηκε “Μα τώρα θα ξεκινήσετε συνεργασία με την Ελλάδα που διανύει τέτοια κρίση;» εκείνος με τη διορατικότητα και τον ανθρωπισμό που τον διακρίνει απάντησε «Ειδικά τώρα!», τους συνεργάτες του που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα και τη στήριξαν, τον κ. Κωνσταντινίδη και την κα Μαραγκού που αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που προσέφερε το e-cite για να αναδείξουν τον Πολιτισμό και τη δύναμη του να ενώνει τους λαούς και την ΚΕΔΗΡ τον πολιτιστικό φορέα του Δήμου μας που ανέλαβε από πλευράς Ρεθύμνου την οργάνωση της Ρεθεμνιώτικης αποστολής στην πόλη σας.

Είμαστε λοιπόν εδώ μαζί σας για να σας προσκαλέσουμε ως συνταξιδιώτες σε μια περιπλάνηση στην Ελλάδα του Σήμερα σε όλα όσα συνθέτουν την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων της που κουβαλούν στα γονίδιά τους τις λεπτές αποχρώσεις της θάλασσας, την ευεργετική αύρα και καθαρότητα του αέρα των βουνών της, την ανάγλυφη και συνάμα τραχιά υφή της γης της, το ασυμβίβαστο και σταθερά ελεύθερο πνεύμα των προγόνων μας, ,την αεικίνητη αναζήτηση του αιώνιου ως αντίδοτο σε κάθε τέλμα, σε κάθε τέλος.

Όπως άλλωστε είπε και ο Νομπελίστας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”.

Ανέκαθεν αγαπητοί φίλοι στη χώρα μας προσεγγίζαμε τη ζωή με την αισιόδοξη οπτική της αναγέννησης, της επαναδημιουργίας, της ανάτασης, της λύτρωσης .

Μας έλεγε ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης ” Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις; “

Αντέχουμε, απαντάμε. Αέναοι κύκλοι είναι όλη η ζωή που ανοίγουν και κλείνουν. Κάποια στιγμή και οι σωτήρες μας θ'' ασχοληθούν με άλλους που χρήζουν σωτηρίας και τότε με τη δύναμη της ψυχής μας, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας κι έχοντας αποφασίσει να μην επιτρέψουμε λάθη που υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας, με τη βοήθεια του Πολιτισμού μας και της Παράδοσης μας, θα τα καταφέρουμε.

Ειδικά, ο Πολιτισμός πιστεύουμε πως είναι η κοινή γλώσσα που μιλούν όλοι οι λαοί, είναι η πρακτική που αμβλύνει τις διαφορές και δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας.

Σε αυτή τη γλώσσα θα συνομιλήσουμε απόψε με τη συνδρομή 4 Ρεθυμνίων Καλλιτεχνών που συνδέονται μεταξύ τους από τον κοινό τόπο καταγωγής τους, το Ρέθυμνο που είναι μία από τις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, του νησιού που συνδέεται μυθολογικά με τη γέννηση της Ευρώπης και ορίζει τα σύνορά της ως το νοτιότερο άκρο της. Ένα άλλο κοινό στοιχείο του Εικαστικού Νίκου Αλεξίου, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, του Φωτογράφου Παύλου Φυσάκη, του Γλύπτη Γιώργου Γυπαράκη και του Μουσικού Γιώργου Κουμεντάκη είναι ο ορισμός των ορίων που θέτουν στο μεταφυσικό, η σύμπνοια του στοχασμού τους πάνω στην Τέχνη που υπηρετούν και η δυνατότητα που παρέχουν στον θεατή να εμπλακεί, να συμμετάσχει να λάβει ενεργό ρόλο.

Ο καθένας από τους 4 Καλλιτέχνες μας θέτει ενώπιον προβληματισμών που απαντώνται με βάση τα βιώματα και τις ψυχικές ιδιαιτερότητες του καθενός από μας. Έτσι, όπως συμβαίνει πάντα οι επισκέπτες αυτή της Έκθεσης θα αναγνώσουν διαφορετικά τα μηνύματα που εκπέμπονται.

Ο Νίκος Αλεξίου δούλεψε με ιεροτελεστιακό τρόπο πάνω σε ετερόκλητα πρωτογενή υλικά συνδυάζοντας τη χειρωνακτική πρακτική με την τεχνολογία,

ο Παύλος Φυσάκης μέσα από το φωτογραφικό του φακό οριοθετεί την “Κοσμογραφία” του με εικόνες από τα άκρα της Ευρώπης επικαιροποιώντας το κρίσιμο ερώτημα για το πως αντιλαμβανόμαστε την ευρωπαϊκή ταυτότητα και πως βιώνουμε εμείς οι άνθρωποι σήμερα τις διαστάσεις της, ως ένα τέλος ή μια αρχή;

Ο Γιώργος Γυπαράκης, μας προτρέπει με την “Αγονη Γραμμή” του να σχεδιάσουμε από την αρχή την καθημερινότητα μας σε άλλες βάσεις που θα απέχουν από τον καταναλωτισμό και τον πληθωρισμό.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, στη “Μεσόγειος Έρημος” μοιράζεται μαζί μας 24 μελωδικούς διάλογους, αναδεικνύοντας τη σύγκρουση στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον αλλά και τη νοσταλγία, την ομορφιά και τη δύναμη που εκπέμπει το μεσογειακό τοπίο στην ψυχή μας.

Μια γενναία γεύση από Ελλάδα λοιπόν μας προσφέρει αυτή η Έκθεση.

Σας προσκαλούμε να πειραματιστείτε με αυτή την προσφορά την οποία εσείς μας επιτρέψατε και με τη δική σας βοήθεια απέκτησε υπόσταση και πραγματικά σας ευχαριστούμε γι'' αυτό.

Σας προσκαλούμε στη χώρα μας, το νησί μας την Κρήτη και την πόλη μας το Ρέθυμνο για να γνωρίσετε από κοντά αυτό τον Πολιτισμό και να συλλέξετε εμπειρίες που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

 

Σας ευχαριστώ πολύ".

 

 

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Σταμπολίδης θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν ο Δημος Στρασβουργου και το Πανεπιστήμιό του, την Αρχαία Ελεύθερνα Ρεθύμνου και την εξέλιξη του σπουδαίου έργου των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή. 

20 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)