22/9/2015, Συμμετοχή Δημάρχου Ρεθύμνου σε Συνέδριο για την Καινοτομία,Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ                           Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 28313 41304

Fax: 28310 29879

e-mail: typos@rethymno.gr

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Για την Αθήνα αναχώρησε σήμερα (Τρίτη 22/9) ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Χ. Μαρινάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα (Growing on Ethics), το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο 23 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη CSR HELLAS.

 

Στόχος του Συνεδρίου είναι να διεξαχθεί μία γόνιμη συζήτηση από ειδικούς με επίκεντρο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την τεχνολογική καινοτομία αλλά και από νέους τρόπους σκέψης πάνω στα σύνθετα θέματα της βιωσιμότητας. Οι 4 θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι προσανατολισμένες στην καλλιέργεια καινοτόμων αντιλήψεων και πρακτικών στις περιοχές της οικονομίας, της πολιτικής, της νομοθεσίας, της υγείας και της εκπαίδευσης καθώς και την άρση των όποιων θεσμικών εμποδίων για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου θα συμμετάσχει ως εισηγητής στην 3η θεματική ενότητα με θέμα «Καινοτομία και Βιωσιμότητα» και θα αναφερθεί στο πώς λειτούργησε το πιλοτικό πρόγραμμα Βιώσιμων Πόλεων της ΕΕ στην Ελλάδα, με ποιες καινοτόμες πρακτικές υλοποιήθηκε, σε τι βαθμό βελτίωσε τη λειτουργία της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων και πως επέδρασε στην τοπική οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρεθύμνου είναι ο μοναδικός Δήμος από τη χώρα μας που προσκλήθηκε για να κάνει παρουσίαση της δράσης του σε επίπεδο βιώσιμης κινητικότητας στο Συνέδριο, το οποίο, σημειωτέον, φιλοξενεί εξειδικευμένους επιστήμονες από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο Δήμος μας προσκλήθηκε λόγω εμπειρία αλλά και δράσης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη δοκιμαστική φάση υλοποίησης του προγράμματος RFSC (Reference framework for sustainable Cities – Πλαίσιο Αναφορά για βιώσιμες πόλεις). Με αυτό πνεύμα, υλοποίησε, μέσω ΕΣΠΑ, μια σειρά από έργα υποδομής που αφορούν σε αναπλάσεις κεντρικών αρτηριών, δημιουργία νέων πλατειών και πεζοδρομίων και γενικά αύξηση του Δημόσιου χώρου προς τους Δημότες, βελτίωση των αποχετευτικών δικτύων και ενίσχυση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, δημιουργία μιας σειράς κοινωνικών δομών που σαν στόχο έχουν την έστω και μικρή ανακούφιση από ακραίες μορφές φτώχειας αλλά και παροχή συμβουλευτικής σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είτε για προστασία είτε για βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας. Μέσω υλοποίησης ψηφιακών έργων ενδυνάμωσε τις δυνατότητες επικοινωνίας με τους δημότες την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, την εξυπηρέτηση τους στις καθημερινές συναλλαγές με το δήμο αλλά και την πληροφόρηση τους σε θέματα τρέχοντα αλλά και τοπικής διακυβέρνησης μέσω απ’ ευθείας παρακολούθησης των συνεδριάσεων του Δ.Σ. διαδικτυακά.

 

Επίσης, αξιοποίησε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και συμμετείχε απ’ ευθείας σε αυτές, όπως είναι το Σύμφωνο των Δημάρχων μέσω του οποίου έχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε μείωση εκπομπών του CO2 του άνθρακα κατά 25% μέχρι τα 2020. Επιπλέον ο Δήμος μας εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Mayors Adapt που αφορά τη δέσμευση του Δήμου να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει μέτρα που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως.

 

Μάλιστα στις εκδηλώσεις των open Days που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες από 12-15 Οκτωβρίου 2015, θα γίνει η υπογραφή της ένταξης του Δήμου στην πρωτοβουλία Mayors Adapt και θα υπογραφεί και η επέκταση του νέου Συμφώνου των Δημάρχων που πλέον σαν στόχο θα έχει τη μείωση των εκπομπών το CO2 κατά 40 % μέχρι το 2030.

 

Εκεί, θα δοθεί επίσης η ευκαιρία δικτύωσης με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία ο Δήμος μας σκοπεύει ν’ αξιοποιήσει στην κατεύθυνση εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να επιτύχει το στόχο της ακόμη μεγαλύτερης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για το Δήμο μας.

 

Ο Δήμαρχος θ’ αναφερθεί και στο ενεργειακό βραβείο που έλαβε ο Δήμος Ρεθύμνου μετά από αξιολόγηση από ανεξάρτητους ευρωπαίους αξιολογητές στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Med.

 

Οι παραπάνω αναφορές συνιστούν τον άξονα στον οποίο θα κινηθεί η εισήγηση του Δημάρχου Ρεθύμνου στο εν λόγω Συνέδριο.

 

Θ’ ανταλλαγούν απόψεις και αναμφίβολα η συμμετοχή του Δήμου μας στις εργασίες του θα είναι χρήσιμη σε πολλά επίπεδα.

 

Ο Δήμαρχος θα επιστρέψει στο Ρέθυμνο το βράδυ της ίδιας μέρας (Τετάρτη) προκειμένου να παραστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

18 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)