15/12/2016, Εναρκτήρια Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης στην συνάντηση εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Castwater

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

 

Αγαπητοί μας συνεργάτες από την Εμίλια Ρομάνια, το Βένετο, τη Λεμεσσό, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τη Μούρθια, την Κροατία, τη Βαλένθια, τη Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν, τη Μάλτα

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, την πόλη με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πόλη με τα πολυάριθμα καλοσυντηρημένα, μνημεία- μάρτυρες διαφορετικών πολιτισμών και λαών που πέρασαν από την πόλη και βρίσκονται διάσπαρτα στο ιστορικό κέντρο της και τους Οικισμούς της, στην πόλη που φιλοξενεί ακόμη και σήμερα ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, που την αγάπησαν κι έγιναν μόνιμοι δημότες της, στο Ρέθυμνο με την εξαιρετική φυσική ομορφιά, τους φιλόξενους ανθρώπους και τη διάσημη για τις ευεργετικές της ιδιότητες κρητική διατροφή.

Ελπίζω, η σύντομη παραμονή σας στην πόλη μας να σας επιτρέψει να τη γνωρίσετε τόσο ώστε να επιστρέψετε ως φίλοι - επισκέπτες της.

Με πολλή χαρά, φιλοξενούμε σήμερα, στο Ρέθυμνο, αυτή τη συνάντηση μας, που σηματοδοτεί την έναρξη του έργου «CASTWATER: Αειφόρος διαχείριση των υδάτων στον τουριστικό τομέα των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου».

Τη σημασία του Προγράμματος αυτού, το οποίο ανήκει στο πρόγραμμα Interreg Mediterranean, γνωστό και ως MED και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την αναγνωρίζουμε και τη συμμεριζόμαστε όλοι οι εταίροι. Και αισθανόμαστε πραγματικά ικανοί αλλά και τυχεροί που επιτύχαμε την ένταξη μας σε μία ευρωπαϊκή δράση με υψηλό στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, μέσα από καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που εστιάζουν σε βασικούς αναπτυξιακούς τομείς όπως τον τουρισμό, την τεχνολογία, της διακυβέρνηση, τις υπηρεσίες, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων και άλλους. Επιπλέον, μέσα από την κινητοποίηση και τη σύμπραξη των τοπικών φορέων, θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή των λαών της Μεσογείου και η ενσωμάτωση τους σ' ένα ενιαίο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό πεδίο δράσης.

Συμφωνούμε άλλωστε πως η εφαρμογή καινοτομιών σε κάθε τομέα είναι αυτή που θα επιτρέψει στις μεσογειακές περιοχές της Ε.Ε. να επιτύχουν μια ανάπτυξη αειφόρο, ανταγωνιστική και δίκαιη και να ευημερήσουν, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη, διεκδικώντας την πρωτοπορία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Φυσικά από την εφαρμογή καινοτομιών δε θα μπορούσε να λείπει ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί μια από τις βασικότερους μοχλούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τις μεσογειακές οικονομίες. Είναι καθολική η αναγκαιότητα ενίσχυσης των πιο ανταγωνιστικών τομέων των τοπικών οικονομιών όπως ο τουρισμός, προκειμένου οι καινοτομίες να διαχυθούν στην υπόλοιπη οικονομία της κάθε περιοχής. Ειδικά, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η συνεργασία μας στην προώθηση και ανάδειξη των υψηλών ποιοτικών τουριστικών δυνατοτήτων που έχουν οι χώρες μας, είναι όχι απλώς επιθυμητή αλλά επιβαλλόμενη.

Εξίσου, σημαντική είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καινοτόμων ιδεών και εμπειριών μας, ορθή και άρτια διαχείριση του νερού, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αειφόρο ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων στις περιοχές της Μεσογείου.

Οι έντονες κλιματικές αλλαγές, τις οποίες όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τα ξηροθερμικά κλίματα σε συνδυασμό με την έλλειψη μιας κοινής αποτελεσματικής πολιτικής στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που απειλούν με ερημοποίηση το οικοσύστημα, αφήνουν τις περιοχές μας και τους ανθρώπους τους εκτεθειμένες σε κινδύνους που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Νομίζω πως αυτή, άλλωστε, η κοινή μας αγωνία, είναι που δημιουργεί και προσδίδει περιεχόμενο στα Προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε, όπως είναι το CASTWATER.

Προσδοκούμε λοιπόν πως, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος, που αποτελεί και την αφορμή για την σημερινή μας συνάντηση, θα ανταλλάξουμε πολύτιμη γνώση, ιδέες και προτάσεις με ειδικούς επιστήμονες από τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια και με εξειδικευμένα στελέχη περιοχών ανεπτυγμένων τουριστικά ώστε να καταφέρουμε μαζί να σχεδιάσουμε και να ενσωματώσουμε δράσεις, κοινά αποδεκτές με δυνατότητα ελέγχου της αποτελεσματικότητα τους, με προσανατολισμό όχι μόνον την αειφορία, με τη γενικότερη έννοια του όρου, αλλά και την απόλυτη εξοικονόμηση νερού: να ξοδεύουμε λιγότερο στην καθημερινή μας χρήση, να ελέγξουμε τις διαρροές και την άστοχη απώλεια και να επιτύχουμε την επαναχρησιμοποίηση του νερού σε κάποιες χρήσεις.

Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζουμε τα πρώτα μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Είμαι βέβαιος ότι το CASTWATER, θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του κοινού μας στόχου, παρέχοντας μας τη δυνατότητα μιας αρμονικής, κερδοφόρας και επωφελούς για όλους συνεργασία, εφόσον στο έργο συμμετέχουν τοπικές, περιφερειακές αρχές και θεσμοί που πρωτοπορούν στις προσπάθειες για υποστήριξη καινοτόμων πολιτικών.

Σε ότι αφορά το Δήμο Ρεθύμνου, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι διαθέτει μια ομάδα ικανών, καταρτισμένων και έμπειρων συνεργατών που ασχολούνται με Ευρωπαϊκά έργα, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο εξωτερικών συνεργατών που εγγυώνται την άρτια διεξαγωγή των καθηκόντων που του αντιστοιχούν στο πλαίσιο του CASTWATER.

Σε ότι δε αφορά την τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, θα περιοριστώ μόνον στην επισήμανση πως το Ρέθυμνο αποτελεί τον 10ο σημαντικότερο τουριστικό προορισμό στην ανταγωνιστική περιοχή της Μεσογείου.

Ανυπομονώντας λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες μας και να μάθουμε από τις δικές σας, εύχομαι η συνεργασία μας να αποτελέσει πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης περιφερειών και θεσμών από όλη την Ευρώπη και να αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη, προσθέτοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών μας και στην ευημερία των ανθρώπων που ζουν στις πανέμορφές ακτές της Μεσογείου.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες μας και να έχετε μια ευχάριστη παραμονή στην πόλη μας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)