27/04/11, ΔΤ για τη Συνεργασία Δήμου σχετικά με τις ανασκαφές της Ελεύθερνας

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ν.Σταμπολίδη- Αρχαιολόγο/Υπεύθυνο Ανασκαφών είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μίνως Αλεφαντινός, η Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού - Τουρισμού Δημοτική Σύμβουλος κα Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη Πέπη.

Η συνεργασία επικεντρώθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης της περιβαλλοντική, οικολογικής, πολεοδομικής και πολιτιστικής προστασίας και αναβάθμισης της περιοχής και των δύο χωριών που φιλοξενούν τις ανασκαφές που έφεραν στο φως πολύτιμες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Κατατέθηκε και από τις δυο πλευρές η διάθεση για πλήρη και συνεχή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ενώ επισημάνθηκαν όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη όλης της περιοχής κι εμποδίζουν την ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού.

Από την ανασκόπηση που ακολούθησε προέκυψε ότι το θέμα του Μουσείου της Ελεύθερνας έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, σύντομα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ελπίζεται ότι σε μια διετία το έργο θα είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε στον κ. Σταμπολίδη τη δέσμευση να εξαιρέσει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων στα Προγράμματα ανέργων που θα υλοποιηθούν σύντομα από το Υπουργείο Απασχόλησης προκειμένου να εργαστούν στον καθαρισμό-προστασία και φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων.

Παράλληλά τέθηκαν και άλλα ζητήματα χωροταξικής φύσης που αφορούν την οργάνωση όλης της περιοχής, σχετικά με τις χρήσεις Γης, τον καθορισμό αρχαιολογικών ζωνών, την αισθητική ανάπλαση των όψεων των σπιτιών που βρίσκονται στις περιοχές των ανασκαφών κ.α.

Επίσης συμφωνήθηκε η συνδρομή του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου στην προβολή του θαυμάσιου έργου που έχει μέχρι σήμερα γίνει στην Ελεύθερνα. Ο κ. Σταμπολίδης θα συνεργαστεί με το Γρ . Πολιτισμού προκειμένου να εκδοθεί ένα εύχρηστο ενημερωτικό φυλλάδιο που θα διανείμεται στους επισκέπτες του Ρεθύμνου και θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το αρχαιολογικό έργο και φωτογραφίες από τις ανασκαφές.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού αλλά και των ίδιων των Ρεθεμνιωτών θα διοργανωθεί Έκθεση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πρινέ με φωτογραφικό υλικό που θα χορηγήσει ο κ. Σταμπολίδης αφιερωμένη στην ιστορία της ‘έρευνας και των ανασκαφών.

Γενικότερα, στη σημερινή σύσκεψη, τονίστηκε η πολύ μεγάλη σημασία της Ελεύθερνας για τη συνολική ανάπτυξη του Νομού μας και του Δήμου μας φυσικά, ως ένας τόπος υψηλής αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας και αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί η εμπειρία του παρελθόντος για την αποφυγή λαθών σχετικά με τη συνολική διαχείριση του αρχαιολογικού τόπου αλλά με τρόπο ορθά προγραμματισμένο και ασφαλή να γίνει το καλύτερο δυνατό για την προστασία και ανάδειξή του.

 

synergasia_me_kathigiti_panmioy

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)