Φαράγγι Μύλων

 

Το φαράγγι βρίσκεται νότια, σε απόσταση 8km από την πόλη του Ρεθύμνου, και αποτελεί ένα σύμπλεγμα Νερόμυλων και δικτύου υδροκίνησης.
Μύλοι, το όνομα του καταπράσινου, πανέμορφου φαραγγιού, με τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του δίπλα στο χείμαρρο. Και τους πολυάριθμους, για την έκτασή του, νερόμυλους που κατασκεύασαν οι ντόπιοι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και λειτουργούσαν έως την δεκαετία του ''70.

 

Οι Μύλοι, με την πλούσια φυσική και αρχιτεκτονική τους ομορφιά συνιστούν την ιδανικότερη πρόταση για περίπατο. Λίγα μόλις χλμ έξω από την πόλη, εύκολα προσβάσιμη περιοχή, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα . Από τις διαδρομές που δύσκολα περιγράφονται από όσους δεν διαθέτουν ποιητικό οίστρο.

 

Σε ζεστές μέρες, ξεκουραστείτε στα ολόδροσα περιβόλια με την πλούσια σκιά.

 

Ο περίπατός ξεκινά από το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι, κάτω από το νέο οικισμό των Μύλων.
Από την πρώτη στιγμή η ατμόσφαιρα είμαι μυστηριακή. Στα δεξιά, είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου που είναι κτισμένο μέσα στα βράχια. Προχωρώντας περνάμε μια τσιμεντένια γέφυρα, και αριστερά συναντάμε τους Πάνω Μύλους, όπου υπάρχει μια ωραία ταβέρνα απ όπου θα προμηθευτούμε πληροφοριακό υλικό για το φαράγγι, την ιστορία του, την χλωρίδα και πανίδα του.

 

Φεύγοντας από την ταβέρνα ακολουθούμε την πάνω διαδρομή με το μονοπάτι που οδηγεί βόρεια προς την κατεύθυνση της θάλασσας. Μετά από περίπου 200m περνάμε την εκκλησία των 5 Παρθένων στα δεξιά σας. Μόλις το μονοπάτι γίνεται χωμάτινο, μετά από 150m υπάρχει ένας αναστηλωμένος μύλος. Ακολουθούμε το χωμάτινο μονοπάτι που μας οδηγεί ε στον πυθμένα του φαραγγιού των μύλων (15 '') όπου υπάρχει σύμπλεγμα μύλων με εμφανή τα πέτρινα κανάλια τους που τους τροφοδοτούσαν με νερό.

 

Προχωρώντας φθάνουμε στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού στους Κάτω Μύλους όπου στα δεξιά μας βρίσκεται μια μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μετά το μονοπάτι περνάμε κάτω από μια καμάρα ενός ερειπωμένου κτηρίου, για φθάσουμε στην εκκλησία διασχίζοντας το φαράγγι. Σε αυτή τη διαδρομή μας προσφέρονται απλόχερα πολλές φυσικές γωνιές για μια αναζωογονητική στάση που αβίαστα προκαλεί το θαυμασμό μας για την άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου και το αρμονικό πάντρεμά της ανθρώπινης με τη φυσική αρχιτεκτονική.

 

Μετά από μία ώρα έχουμε ήδη εξερευνήσει το κύριο μέρος του φαραγγιού. Ακολουθούμε το αριστερό μονοπάτι (δεξιά οδηγεί στο Ξηρό Χωριό) , διασχίζουμε το μικρό ποτάμι, για να περάσουμε στην απέναντι όχθη.

 

Χρειαζόμαστε μόλις 15'' για να ανηφορίσουμε στον βασικό αγροτικό δρόμο του φαραγγιού που οδηγεί σ ένα τσιμεντένιο δρόμο.

 

Μετά από 10 λεπτά μπαίνετε στον κύριο δρόμο: στρίβουμε δεξιά (αριστερά οδηγεί πίσω στους Μύλους) και συνεχίζουμε για περίπου 200 μέτρα.

 

Περνάμε μια γειτονιά με νέα σπίτια και μια μάντρα οικοδομικών υλικών. Κατηφορίζοντας για ένα πεντάλεπτο φτάνουμε στην διασταύρωση που μας οδηγεί (αριστερά) στον κύριο δρόμο. Ο εθνικός αυτοκινητόδρομος είναι στα δεξιά μας. Ακολουθούμε την διαδρομή κάτω από την γέφυρα.

 

Στρίβουμε αριστερά και επιλέγουμε την κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Αν δεν έχουμε χρόνο για να απολαύσουμε ένα μπάνιο μπορούμε να πάρουμε το λεωφορείο από Περιβόλια για Ρέθυμνο ή να περπατήσουμε για την πόλη παραλιακά.

 

 

 

01 Οκτωβρίου 2023
 (1349)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)