Σημεία Ενδιαφέροντος

"Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΑΡΗ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΩΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου 74100
Γραφείο Αθηνών : Φιλοποίμενως 4 16346
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210.9944757
FAX 210.9916339 Κιν: 6977416305
Email:
www.prinarismill.com

 

Στρίψτε για Χρωμοναστήρι απ’ το δρόμο για τ’ Αμάρι

Θα σας παν’ οι πινακίδες εις το Μύλο του Πρινάρη.

 

Μια μαγευτική διαδρομή 7 μόλις χιλιομέτρων από τον Κόμβο των Μισιρίων, σας βγάζει ακολουθώντας τις πινακίδες, στην κεντρική πλατεία του γραφικού χωριού Χρωμοναστήρι. Η παλιά φάμπρικα, (ελαιόμυλος) του Πρινάρη, πλήρως ανακαινισμένη, με όλο τον παλιό της εξοπλισμό, που μπορεί να δουλέψει και σήμερα, λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για τον Πολιτισμό της ελιάς, του λαδιού και των Μύλων.

Ο χώρος θα σας κάνει να νιώθετε πως βρίσκεστε μέσα σε μία φάμπρικα που δουλεύει. Και στην παρακείμενη αίθουσα όλος ο εξοπλισμός ενός χωριάτικου νοικοκυρόσπιτου των μέσων του περασμένου αιώνα και πίσω, όταν τα σπίτια ήταν μονόχωρα ή μονόσπιτα, που σημαίνει πως όλες οι δραστηριότητες της «κατ’ οίκον» διαβίωσης, γίνοταν μέσα σε ένα και μοναδικό χώρο.

 

Αγροτουρισμός

Στο νότιο άκρο της Ελλάδας απλώνεται η Κρήτη και στο κέντρο της το Ρέθυμνο, ένας νομός ανάμεσα σε δυο θάλασσες, το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Σύγχρονο και παραδοσιακό, ανεπτυγμένο και παρθένο, ορεινό και πεδινό, τραχύ και ήπιο, το Ρέθυμνο με τις αντιθέσεις του μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Πέρα από εκείνους που αναζητούν ανάπαυση, μπάνια σε πεντακάθαρες παραλίες και διακοπές σε υπερσύγχρονες υποδομές, το Ρέθυμνο είναι ιδανικός προορισμός και γι΄ αυτούς που διψούν για δράση, περιπέτεια, εξερευνήσεις και κυρίως επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία του συμβατικού τουρίστα, στο Ρέθυμνο θα βρείτε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για διακοπές που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Εξορμήστε στην ύπαιθρο του νομού και περιηγηθείτε σε καταπράσινα μονοπάτια. Ακολουθήστε πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές στα ίχνη ή μη του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Διασχίστε φαράγγια, επισκεφθείτε σπήλαια, σκαρφαλώστε σε λόφους και βουνά και γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα. Αν σας προκαλούν δέος τα γεωλογικά φαινόμενα, ο ορεινός όγκος του μυθικού Ψηλορείτη, θα σας συναρπάσει.

Αν πάλι σας συγκινεί ο μικρόκοσμος των αγριολούλουδων, ξεχυθείτε στα χωράφια κι αναζητήστε τα πιο σπάνια είδη της εξαιρετικά πλούσιας κρητικής χλωρίδας. Η ρεθυμνιώτικη ύπαιθρος επιφυλάσσει βοτανολογικές εκπλήξεις ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ερευνητή.

Περπατήστε στα ίχνη του παρελθόντος και προσπαθήστε να συμπληρώσετε το πολιτιστικό παζλ της περιοχής με ψηφίδες από τα προϊστορικά ως τα νεότερα χρόνια. Νεολιθικές εγκαταστάσεις, μινωικοί οικισμοί, αρχαίες πόλεις, βυζαντινές εκκλησίες, βενετσιάνικα κτίρια θα εντυπωσιάσουν τους εραστές του πολιτισμού.

Για τους λάτρεις του κόσμου της πίστης και της θρησκείας, το Ρέθυμνο είναι ένας αληθινός παράδεισος πλημμυρισμένος από εκατοντάδες βυζαντινές εκκλησίες και δεκάδες ιστορικά μοναστήρια.

Αν πάλι επιθυμείτε να μυηθείτε σε παραδοσιακά έθιμα και παραδόσεις, να ζήσετε από κοντά τη ζωή του χωριού, να έρθετε σ’ επαφή με τους ανθρώπους και να γνωρίσετε από κοντά τη μουσική, τα τραγούδια και τις λαϊκές τέχνες, η διαμονή σε κάποιο από τα αγροτουριστικά καταλύματα της υπαίθρου, θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Ειδικά, οι λάτρεις της γαστρονομίας θα «χορτάσουν» αυθεντικές γεύσεις βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές και ντόπια προϊόντα.

Τέλος, αν είστε αθλητικός τύπος και αναζητάτε δραστηριότητες και ένταση, κάντε θαλάσσια σπορ στα μαγευτικά νερά της βόρειας ή της νότιας ακτής, ή αθληθείτε στο υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του νομού, στα γυμναστήρια και τα γήπεδά του.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


15 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)