100 χρόνια Δημοτικός Κήπος – ο κήπος με τα μάτια των παιδιών
Το «Παραμυθένιο Νηπιαγωγείο», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δημοτικού Κήπου, συμμετέχει με μία ξεχωριστή εικαστική έκθεση, δίνοντας τον λόγο και το χρώμα στα παιδιά!
Από τις 8 Ιουλίου 2025, έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν τα νήπια και τα προνήπια του σχολείου μας, με έμπνευση τον αγαπημένο τους χώρο στην καρδιά της πόλης, θα εκτεθούν στην εξωτερική πλευρά του Δημοτικού Κήπου, επί της οδού Δημητρακάκη.
Τα παιδιά κλήθηκαν να αποτυπώσουν το αγαπημένο τους σημείο στον Δημοτικό Κήπο: ένα παγκάκι κάτω από τα δέντρα, το συντριβάνι, τα λουλούδια, τα μονοπάτια ή ό,τι τα συγκίνησε περισσότερο στις επισκέψεις μας εκεί. Με αυθεντική ματιά και πηγαία έκφραση, τα έργα τους αποτυπώνουν τη σύνδεση των παιδιών με τον δημόσιο χώρο και τη φύση της πόλης.
Τα έργα έχουν ψηφιοποιηθεί, εκτυπωθεί σε καμβά και τελαρωθεί, διατηρώντας ζωντανή την προσωπική πινελιά κάθε παιδιού. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο και είναι ανοιχτή σε όλους τους περαστικούς, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της διαρκούς προσπάθειάς μας να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της κοινότητάς μας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
Εγκαίνια Έκθεσης: 8 Ιουλίου 2025
Τοποθεσία: Εξωτερική περίφραξη Δημοτικού Κήπου – οδός Δημητρακάκη
Διάρκεια: 8 – 31 Ιουλίου 2025
AΣΤΕΡΙΑ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΜΠΤΗ 24/6 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/7

«Ιλαριοπούλα»
Ένας θεατρικός μονόλογος για την αλησμόνητη Κατερίνα Ιλάριου – Μοσχάκη. Ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, μια αφήγηση-ύμνος στη μνήμη, στη θυσία και στη ρίζα της Κρητικής ψυχής.
Ο θεατρικός μονόλογος «Ιλαριοπούλα» φέρνει στη σκηνή την αληθινή συγκλονιστική ιστορία της Κατερίνας Λάριου – Μοσχάκη από τον Μέρωνα Αμαρίου. Μια γυναίκα που έζησε τη φωτιά της Επανάστασης, τη φρίκη της αιχμαλωσίας, την πολυτέλεια της ανατολής και την αλύγιστη πίστη στον τόπο και τη θρησκεία της.
Μέσα από την ερμηνεία της ηθοποιού Ευτυχίας Μοσχάκη (απογόνου τέταρτης γενιάς, της ηρωίδας), η Κατερίνα ξεδιπλώνει τη ζωή της σαν θρήνος και άσμα μαζί· από τη βίαιη αρπαγή της από τους Τούρκους το 1823, την πώλησή της ως σκλάβα στον Σύριο μπέη, τη ζωή της στο χαρέμι, τη μυστική της απόδραση και επιστροφή στην Κρήτη, μέχρι τη συγκλονιστική συνάντηση με τον εξισλαμισμένο γιο της που έρχεται να κάψει το χωριό της — έναν Τούρκο στρατηγό, που αναγνωρίζει στη γερόντισσα του χωριού, τη μάνα που νόμιζε πως έχασε για πάντα.
Η «Ιλαριοπούλα» δεν είναι απλώς ένα έργο ιστορικό. Είναι ένας καθρέφτης εθνικής ταυτότητας και εσωτερικής πάλης. Είναι ένας ύμνος στην πίστη, στην μητρότητα και στην ανείπωτη δύναμη της ψυχής των Κρητικών γυναικών. Μια παράσταση με βαθιά συναισθηματική φόρτιση και ιστορική ευθύνη.
Σκηνοθεσία: Στέλλα Ρουσάκη
Κείμενο- Δραματουργική Επεξεργασία: Ευτυχία Μοσχάκη
Μουσικός επί σκηνής : Χαράλαμπος Αγγελάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αντωνόπουλος
Ηχοληψία- Μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Λέφας
Ιστορικός σύμβουλος: Χαράλαμπος Αγγελάκης Υποψ. Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Επικοινωνία: Nταίζη Λεμπέση
Ερμηνεία: Ευτυχία Μοσχάκη
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Γιώργος Λέφας, Γιώργος Μακρής, Σαράντος Γεωγλερής, Στέλλα Ρουσάκη, Λεωνίδας Παπαδόδημας.
Οργάνωση παραγωγής: Καλλιτεχνικός οργανισμός Τέχνης Δρώμενα
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Περιφέρειας Κρήτης
Μια αληθινή ιστορία – ένα ζωντανό μνημείο στην κρητική ψυχή.
Διάρκεια: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Είσοδος ελεύθερη με πρόσκληση