Μουσικά σχήματα

Στο Δήμο Ρεθύμνης λειτουργούν με την μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα εξής μουσικά σύνολα: 1. Η Δημοτική Φιλαρμονική- Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνης, 2. Η Δημοτική Χορωδία, 3. Η Δημοτική Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα Ρεθύμνου.
Το έτος που διανύουμε είναι μια νέα δημιουργική & σημαντική χρονιά, για τα μουσικά σχήματα του Δήμου Ρεθύμνης, στα οποία έχει ξεκινήσει από πέρυσι μια πετυχημένη προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναβάθμισης τους. Μέσω αυτής της προσπάθειας τα μουσικά σύνολα του Δήμου Ρεθύμνης δίδουν πολύ σημαντικές παραστάσεις, τόσο στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό. Έχουν γίνει και έχουμε προγραμματίσει να γίνουν κοινές εμφανίσεις με μουσικά σύνολα από την Κύπρο, την Σερβία, την Ιταλία, την Κέρκυρα, την Κατερίνη, στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών.

Και στον τομέα της παροχής μουσικών γνώσεων στους κατοίκους του Ρεθύμνου σημειώνουμε μεγάλη επιτυχία, αφού πετύχαμε την αναβάθμιση των μουσικών φυτωρίων των σχημάτων μας, με την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πολλών νέων μουσικών ταλέντων της πόλης μας. Αναβαθμίσαμε την λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνης, το οποίο με ένα σύνολο αξιόλογων καθηγητών μουσικής, προσφέρει σημαντικές μουσικές γνώσεις στους νέους της πόλης μας και αναγνωρισμένα πτυχία μουσικής. Ιδρύσαμε την ορχήστρα των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, που αποτελείται από έγχορδα και πνευστά και απαρτίζεται από τους φοιτούντες στις τάξεις του Δημοτικού Ωδείου. Η ορχήστρα αυτή έχει μέχρι σήμερα δώσει αξιόλογες παραστάσεις και παρά το γεγονός ότι απαρτίζεται από μικρής ηλικίας παιδιά έχει κερδίσει το κοινό που έχει παρακολουθήσει τις εμφανίσεις της.

 

Επιπλέον η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνης απέκτησε το δικό της χώρο και χωρίς στεγαστικό πρόβλημα προχωρεί μια σημαντική πορεία αναβάθμισης του επιπέδου της. Ιδρύσαμε την παιδική δημοτική χορωδία, η οποία στεγάζεται στο χώρο της δημοτικής χορωδίας και λειτουργεί με πρόβες και εκμάθηση χορωδιακών σεμιναρίων στα μέλη της, που είναι όλα παιδιά δημοτικών σχολείων της πόλης μας Η κίνηση αυτή θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική αφού τα μέλη της παιδικής αυτής χορωδίας θα πλαισιώσουν αργότερα την νεανική δημοτική χορωδία, που σκοπεύουμε να ιδρύσουμε, αλλά και την δημοτική χορωδία των ενηλίκων, η οποία θα ανανεωθεί σημαντικά με τα νέα αυτά μέλη.
Επίσης στην Δημοτική Φιλαρμονική λειτουργεί ορχήστρα έντεχνης μουσικής, η οποία έχει δώσει σημαντικές παραστάσεις και πλαισιώνει τις εμφανίσεις της Δημοτικής Χορωδίας.

 

Τέλος η Δημοτική Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα κάθε χρόνο παρουσιάζει σπουδαία έργα συμφωνικής ορχήστρας σπουδαίων Ελλήνων και Ξένων δημιουργών και στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αποκτήσει σταθερούς Ρεθεμνιώτες μουσικούς συνεργάτες, ώστε να υπάρχει μια μόνιμη συνεργασία, η οποία θα αναδεικνύει την μουσική παιδεία του τόπου μας.
Τα μουσικά μας σύνολα εμφανίζονται σε όλες σχεδόν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας, είτε αυτές διοργανώνονται από εμάς, είτε από το Δήμο Ρεθύμνης, είτε από την Νομαρχία Ρεθύμνης και μέσω αυτών των εμφανίσεων αναδείχτηκε ακόμα μια φορά η σπουδαία προσφορά τους στον πολιτισμό της πόλης μας και η αναγκαιότητα της συνέχισης της σπουδαίας πορείας τους.

 

Ο βασικός άξονας των σχεδίων μας είναι να δώσουμε μουσική γνώση σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να επανδρώσουμε με σωστούς και πολλούς μουσικούς τα σχήματα μας, να προσθέτουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην υπόθεση πολιτισμός στην πόλη μας, να διαπαιδαγωγήσουμε και να αναδείξουμε τα μουσικά ταλέντα αυτής.


21 Ιουλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1355)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1354)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)