03/07/18, Με την συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών έγιναν στο Ρέθυμνο τα εγκαίνια της 7ης γιορτής Κρητικής Διατροφής

Χιλιάδες Κόσμου, πολίτες από το Ρέθυμνο, απ όλη την Κρήτη αλλά και ξένους επισκέπτες του νησιού μας “μαγνητίζει” η γιορτή Κρητικής Διατροφής, που άνοιξε τις πύλες της χθες στο Δημοτικό Κήπο στο κέντρο του Ρεθύμνου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια αυθεντική Γιορτή όπου προβάλλονται τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, η φημισμένη Κρητική διατροφή-γαστρονομία αλλά και ο πολιτισμός, η παράδοση, η φιλοξενία των ανθρώπων του νησιού μας. Είναι μια γιορτή θεσμός που πραγματοποιείται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι. Φέτος διεξάγεται για 7η η συνεχή χρονιά στο Ρέθυμνο, διαρκεί μια εβδομάδα και ολοκληρώνεται το Σάββατο 7 Ιουλίου. Τα εγκαίνια αυτής της μεγάλης γιορτής του Πολιτισμού, έγιναν χθες σε εορταστικό κλίμα ενώ στην σημαντικότητα του ρόλου της γιορτής Κρητικής διατροφής, στην επιτυχία της, αλλά και στην ανάγκη στήριξης των Κρητικών προϊόντων, την προώθηση τους στις Ελληνικές και ξένες αγορές, στην διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, στην διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Μανόλης Ψαρουδάκης, παρουσία του Μητροπολίτη κκ Ευγενίου, (τέλεσε τον Αγιασμό), τοπικών Αρχών, φορέων, Αντιπεριφερειαρχών-Αντιδημάρχων, Περιφερειακών, Δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου. Στην διάρκεια των εγκαινίων επίσης έγινε αναφορά από τον Δήμαρχο, και παρουσίαση από την Αντιδήμαρχο Πέπη Μπιρλιράκη της διεθνούς διάκρισης σε διαγωνισμό του Ρεθύμνου στο κρασί. Μάλιστα μέσα σε θερμά χειροκροτήματα ανακοινώθηκε ότι η πόλη του Ρεθύμνου είναι ευρωπαϊκή πόλη κρασιού 2018 στο πλαίσιο του δικτύου Recevin (ευρωπαϊκό δίκτυο κρασιού).

“Όλοι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά έχοντας σύνθημα μας το τρίπτυχο: Ποιότητα-Ταυτότητα-Ανταγωνιστικότητα” τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. Μάλιστα ο κ Αρναουτάκης είπε, πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενισχύει δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του νησιού, την ανάδειξη του Πολιτισμού, της Κρητικής κουζίνας και την εξωστρέφεια των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης έδωσε συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές και στους εκθέτες, προσθέτοντας: «εμείς, από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και ο συνδυασμός αυτός δίνει μια πρωτοπορία στην Κρήτη για εξωστρέφεια τόσο σε υπηρεσίες όσο και στα προϊόντα».

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές μέχρι την 7η Ιουλίου, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, παραγωγοί εκλεκτών τοπικών προϊόντων από όλο το νησί αλλά και τεχνίτες της λαϊκής παράδοσης, παρουσιάζουν κάθε λογής προϊόντα, απ’ τον ανεκτίμητο πλούτο της Κρητικής γης και της ντόπιας παράδοσης. Συνταγές από Κρητικές μαγείρισσες, μαθήματα μαγειρικής, ο Κρητικός αμπελώνας, το κρασί, ενότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ένα άκρως διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνθέτουν το καθημερινό πρόγραμμα της Γιορτής. Μουσική, χοροί, δρώμενα για μικρούς και μεγάλους θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία.

Όπως επισημαίνεται από τους οργανωτές ”Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι σήμερα μια κιβωτός συλλογής όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα της Κρήτης. Και σε αυτή την κιβωτό είστε όλοι – ντόπιοι και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου – καλεσμένοι, για να απολαύσετε τα δώρα της Κρητικής γης, να γνωρίσετε τους ανθρώπους της, να διασκεδάσετε, και φεύγοντας, να κρατήσετε στις καρδιές σας και να μεταφέρετε όπου μπορείτε την ομορφιά και την αξία της!».

Στην 7η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετέχουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι παραγωγοί, επιχειρήσεις παραδοσιακών εδεσμάτων, τροφίμων, Λαϊκής παράδοσης και πολλών προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη παρουσιάζονται καθημερινά στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να μάθουν τον τρόπο παρασκευής τους. Πλούσιο είναι και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό.

 

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)