Εγκαίνια έκθεσης στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης 'για όνομα του Θεού' 60 γλυπτά ποιήματα από τη Μαρία Μεθυμάκη - 13/12/22

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, την έκθεση με 60 γλυπτά ποιήματα από τη Μαρία Μεθυμάκη με τίτλο “για όνομα του Θεού”, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.

Όπως αναλύει η ιστορικός τέχνης Μαρία Σφενδουράκη «το εικαστικό έργο «Για όνομα του Θεού, 60 γλυπτά ποιήματα» είναι το δεύτερο σε μορφή βιβλίου που δημιουργεί  η Μεθυμάκη.

Πρόκειται για μια κοσμολογία θρησκευτικής και φιλοσοφικής πνοής που ανακαλεί Βυζαντινά χειρόγραφα και Αναγεννησιακούς κώδικες. Έχει στον πυρήνα της δημιουργίας του τον απόκρυφο χαρακτήρα της ερωτικής αγάπης. Απαρτίζεται από 60 φύλλα που φέρουν σε ιδιόχειρη γραμματοσειρά -εν είδει κρυπτογράφησης- πρωτότυπη ερωτική ποίηση.

Είναι έργο μεικτής τεχνικής που η καλλιτέχνης  αντιμετώπισε με γλυπτική διάθεση ως προς την τρίτη διάσταση του φύλλου. Έτσι κάθε φύλλο αποτελεί αυτόνομο έργο διπλής μετωπικότητας στο οποίο ο γραπτός λόγος λειτουργεί ως υλικό μέσο και αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης. Το έργο αναπτύχθηκε σε μεγεθυμένη φωτοαντιγραφική αναπαραγωγή του πρώτου και παγιώνει ένα τρόπο εργασίας που εκπορεύεται από τη θεώρηση της για το «υπάρχειν στον κόσμο».

Για τη δημιουργία του επένδυσε εξ αρχής στο μη ελεγχόμενο, στο τυχαίο. Ενσωμάτωσε το εικαστικό του προηγούμενο ως εμπειρικό αποτύπωμα και μνημονικό ίχνος. Ανέδειξε τις αισθητικές δυνατότητες των υλικών όπως και τις μορφοπλαστικές δυνατότητες ανάπτυξης του σημείου και της γραμμής διατηρώντας την αρχαϊκότητα και την πολιτισμική τους εμβέλεια.

Συμπλέκοντας σε μια άχρονη χωρικότητα γραφές, ιερά και προσωπικά σύμβολα, αρχαϊκά εικαστικά στοιχεία και μορφές αρχαίων και νεότερων πολιτισμών  με σημεία του σύγχρονου κόσμου και της λαϊκής κουλτούρας, συνέταξε έναν σύγχρονο κώδικα για το μυστήριο της συνάντησης του ανθρώπου με τον κόσμο. Δημιούργησε ένα έργο-έκθεση   που έχει τη μορφή του βιβλίου και καλεί το θεατή να περιηγηθεί στις σελίδες του με το βλέμμα.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023.

Επικοινωνία:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δήμος Ρεθύμνης – Διεύθυνση Πολιτισμού – Τμήμα Μουσείων
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\: www.cca.gr

Αναζητήστε φωτογραφικό υλικό της έκθεσης στο link

https://www.dropbox.com/scl/fo/y43qel6hrc146jncdv8pf/h?dl=0&rlkey=exo23d7tntbtf2ysrgqyuur7c

'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ' ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΝΙΚΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ - 13/12/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΡΑΙΝΕΡ ΒΕΡΝΕΡ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΜΗ

 Η παράσταση «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ,  χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, για την περίοδο 2022-23, έκανε πρεμιέρα στα Χανιά στις 30 Νοεμβρίου, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη και  με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Η παράσταση θα περιοδεύσει στη συνέχεια σε όλη την Κρήτη.

 Τον Ιανουάριο του 2023, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για πρώτη φορά στην ιστορία του, συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η παράσταση ανεβαίνει στο ιστορικό «Υπόγειο» μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

 Πρόκειται για το δέκατο έκτο θεατρικό έργο του συγγραφέα, ηθοποιού, κινηματογραφικού και θεατρικού σκηνοθέτη, Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ, τρομερού παιδιού και εκπρόσωπου του νέου γερμανικού κινηματογράφου, έργο που ανέβασε ο ίδιος  το 1971 στο θέατρο της Βρέμης.

Η Γκεέσε Γκότφριντ είναι μια γυναίκα που ζει στη Βρέμη στο πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα - μια εποχή όπου η γυναίκα ήταν εξαρτημένη από τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδελφό και όποιον άλλο άντρα υπήρχε στη ζωή της. Γνώμη και ελεύθερη βούληση δεν επιτρεπόταν να έχει, δεν της επιτρεπόταν καν να σκεφτεί. Ούτε καν να αγαπήσει. Δυνατότητα ανεξαρτησίας δεν υπήρχε καμία. Ελεύθερες γυναίκες νοούνταν μόνο οι πόρνες, που κι αυτές ήταν υποχείρια κάποιου προαγωγού. Η διεκδίκηση της ελευθερίας από μια γυναίκα αντιμετωπιζόταν ως ψυχικό νόσημα, ως λάθος της φύσης και μπορούσε να την οδηγήσει ακόμη και στο δικαστήριο. Η Γκεέσε, μια γυναίκα έξυπνη, ικανή, ευρηματική, στην προσπάθειά της να κερδίσει την ελευθερία έρχεται σε σύγκρουση με όλο το περιβάλλον της, άντρες και γυναίκες, και όταν συναντά εμπόδια και αισθάνεται ότι απειλείται, αμύνεται, καταφεύγοντας σε ακραίες λύσεις πέρα και έξω από κάθε λογική.

Το έργο του Φάσμπιντερ - μια αστική τραγωδία - , επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Γκεέσε και στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που την οδήγησε στις πράξεις της. Μέσα από μια αλληγορία για το ρόλο τις εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, παρουσιάζει την Γκεέσε σαν μια γυναίκα που απέναντι στην αδικία μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα απελευθέρωσης και αυτοπραγμάτωσης από το φόνο. Το έργο δεν αναφέρεται μόνο στη χειραφέτηση της γυναίκας, αλλά στην χειραφέτηση κάθε εξουσιαζόμενου από τον εξουσιαστή.

 Ο συγγραφέας αντλεί έμπνευση από την πραγματική ιστορία της Γκεέσε Γκότφριντ, μιας αστής της Βρέμης, μιας κατά γενική ομολογία θεοσεβούς και έντιμης γυναίκας,

 που σκότωσε δεκαπέντε ανθρώπους, τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1831 και αποκεφαλίστηκε στην τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Βρέμη.

Από το υλικό αυτό ο Φάσμπιντερ πλάθει μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις  διαπροσωπικές σχέσεις και κάνει έναν ύμνο στην ελευθερία που κατακτάται με κάθε τίμημα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Διασκευή, Σκηνοθεσία, Σκηνικά-Κοστούμια, Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης

Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Συνεργάτης Σκηνογράφος: Σταύρος Μπαλής

Συνεργάτις Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μπάμπης Συμεωνίδης

Φωτογραφίες αφίσας - προβών: Alex Kat

Φωτογραφίες  παράστασης: Γιώργος Αναστασάκης

Trailer - Video: Πάρης Χαμουρίκος

 

Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Μαριάννα Δημητρίου

Άγης Εμμανουήλ

Διαμαντής Καραναστάσης

Μαρία Κεχαγιόγλου

Καίτη Μανωλιδάκη

Γιωργής Τσαμπουράκης

Χάρης Τσιτσάκης

 Κατάλληλο για 18+

Ρέθυμνο

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, Σπίτι του Πολιτισμού, 19:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, άνω των 65ετών, ΑΜΕΑ)

 Ηλεκτρονική προπώληση:

 https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/eleutheria-sti-bremi/  και στο ταμείο του θεάτρου 1,5 ώρα πριν από κάθε παράσταση

 

 

Παράσταση της Περιφέρειας «Ο Γιατρός ο Κάστορας των Δοντιών ο Μάστορας»

 «Ο Γιατρός ο Κάστορας των Δοντιών ο Μάστορας»

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα σχολεία της Κρήτης προκαλεί η νέα παιδική παράσταση σε παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης «ο Γιατρός ο Κάστορας των Δοντιών ο Μάστορας».

Η παράσταση σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Λουδιανού βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Ειρήνης Ανδρουλάκη και κεντρικό μήνυμα έχει την πρόληψη για τη στοματική υγεία. Η ενημέρωση για τις παραστάσεις γίνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Ήδη οι προγραμματισμένες παραστάσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές και σχεδόν στο σύνολό τους  έχουν καλυφθεί. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια θα προγραμματίσει το επόμενο διάστημα επιπλέον παραστάσεις.

Ο Αντιπερειφερειάρχης αθλητισμού και πρόληψης κ. Γιώργος Πιτσούλης δήλωσε: «Συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε τα θέματα πρόληψης που αφορούν σε παιδιά με το δικό τους τρόπο. Τώρα στις γιορτές τα παιδιά θα έχουν την  ευκαιρία να απολαύσουν τις παραστάσεις και να γίνουν κοινωνοί των διδαγμάτων της πρόληψης. Οι παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί σχεδόν εξαντλήθηκαν Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της παραγωγής  και τη διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης για τη συνεργασία».

 

Οι παραστάσεις θα διεξαχθούν :

Κυριακή 18 και 19 Δεκεμβρίου στον Θεατρικό Σταθμό της πόλης του Ηρακλείου ώρες : 17:30 και 19:00)

20 Δεκεμβρίου ώρες : 17:30 και 19:00)   στο σπίτι του Πολιτισμού στο  Ρεθύμνου

21 Δεκεμβρίου (ώρα 17:30)  στην αίθουσα Αντώνη Βορεάδη στο Οροπέδιο Λασιθίου.

23 Δεκεμβρίου ώρες : 17:30 και 19:00) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

 

 Πληροφορίες για την παράσταση.

 

Συντελεστές Παράστασης:

Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Ηθοποιοί: Νικολέτα Δάφνου , Κυριάκος Κορογιάννης , Θανάσης Νιπυράκης , Ελένη Χανιωτάκη

Σκηνοθεσία-Διασκευή παραμυθιού: Κατερίνα Λουδιανού

Παραμύθι: Ειρήνη Ανδρουλάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Δάφνου

Σκηνικά : Αγνή Στασινού

Ζωγραφικά μέρη: Πέρη Καμαρίτη

Κουστούμια: Κατερίνα Μπαρμπαδάκη

Μάσκες : Λευκή Καραψιά

Βίντεο – Animation : Λευτέρης Τσίτας

Φωτισμοί : Αντώνης Αλεξάκης

 

Αρχεία

Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (2022)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΑΠΟΛΛΩΝ"

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 18 ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
DIGITAL CINEMA - DOLBY DIGITAL

KINHMΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 22/12 ΕΩΣ 28/12/22

🎬  Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (2022)

Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ!

Η ξακουστή αγριόγατα επιστρέφει, πιο… απελπισμένη από ποτέ, καθώς το πάθος της για περιπέτειες την έχει φέρει στα όρια της μακροζωίας της. Ο ατρόμητος γάτος μαθαίνει ότι έχει «κάψει» τις 8 από τις 9 ζωές του και ξεκινάει μια αναζήτηση για το μύθο της «τελευταίας ευχής» που θα του επιτρέψει να ανακτήσει τις χαμένες ζωές του. Συνέχεια της επιτυχημένης animation ταινίας του 2011, από τον κόσμο του Shrek.
 ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΩΡΑ 18.00 ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο κινηματογράφος θα είναι κλειστά παραμονή και μέρα Χριστουγέννων.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ... ΚΑΛΑ & ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

(339) Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία - Trailer - YouTube



ARMY BABY

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΑΠΟΛΛΩΝ"

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 18 ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
DIGITAL CINEMA - DOLBY DIGITAL


KINHMΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 22/12 ΕΩΣ 28/12/22


 🎬ARMY BABY

Τα Χριστούγεννα τα θαύματα επιτρέπονται...ή μήπως όχι; 𝗔𝗥𝗠𝗬 𝗕𝗔𝗕𝗬 μια Χριστουγεννιάτικη κωμωδία.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Ηθοποιοί: Ίαν Στρατής, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Μαριέλλα Σαββίδου, Λουκάς Κυριαζής, Βασίλης Ζώης, Αντώνης Χρήστου, Ευθύμης Χαλκίδης, Φανούρης Κορρές, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Κωνσταντίνα Σαρδελλά, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Παραμονές Χριστουγέννων, σε ένα στρατόπεδο κάπου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον ‘Έβρο. Ένα ταξί καταφθάνει έξω από την πύλη και μεταφέρει, ασυνόδευτο, ένα μωρό. Ο ταξιτζής ενημερώνει το φυλάκιο πως η μαμά του μωρού το στέλνει στον μπαμπά του (Ίαν Στρατής) που υπηρετεί την θητεία του. Από εκείνη την στιγμή ξεκινούν όλα… Το απρόσμενο γεγονός βραχυκυκλώνει όχι μόνο τον ανίδεο πατέρα, αλλά και τους ρυθμούς της ακριτικής Μονάδας, καθώς η παραμονή του μωρού πρέπει να κρατηθεί μυστική μέχρι να βρεθεί λύση. Οι φαντάροι συνωμοτούν παρέχοντας κάλυψη και φροντίδα και αναλαμβάνουν βάρδιες… babysitting! Πρέπει να το ταΐζουν, να του αλλάζουν πάνες, να το νανουρίζουν και, φυσικά, όλα αυτά στα κρυφά, κάτω από τη μύτη τού Επιλοχία (Δημήτρης Μακαλιάς), της Υπολοχαγού (Μαρία Κωνσταντάκη) που κάτι «μυρίζεται» και του ανυποψίαστου Διοικητή (Γεράσιμος Γεννατάς) που ζει στον δικό του κόσμο. Όμως, απρόβλεπτες επιπλοκές θα οδηγήσουν στα πρόθυρα πρόκλησης θερμού επεισοδίου, καθώς το μωρό περνάει κατά λάθος τα σύνορα και καταλήγει σε ένα… τούρκικο χαμάμ!... Ο πατέρας του είναι αποφασισμένος να μπει στην Τουρκία και να φέρει το μωρό του πίσω…
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΩΡΑ 20.00 & 22.00

Ο κινηματογράφος θα είναι κλειστά παραμονή και μέρα Χριστουγέννων.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ... ΚΑΛΑ & ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Εγκαίνια μόνιμης έκθεσης με τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ – ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ, ΦΩΚΑΙΕΣ 1903 – ΡΕΘΥΜΝΟ 1983»

Ο Δήμος Ρεθύμνης εγκαινιάζει την μόνιμη έκθεση με τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΓΙΑΚΗΣ – ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ, ΦΩΚΑΙΕΣ 1903 – ΡΕΘΥΜΝΟ 1983».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στο κτήριο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Αρκαδίου 48 – 50 (πρώην ΚΕΔΗΡ).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 38 αυθεντικούς πίνακες του λαϊκού Ρεθυμνιώτη ζωγράφου, οι οποίοι θα κοσμούν πλέον τα γραφεία της Διεύθυνσης χάριν της ευγενικής και δωρεάν παραχώρησης των έργων από τον γιο του Γιάννη Τεργιακή – Μούρμουρα προς τον Δήμο Ρεθύμνης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δημήτρης Τεργιακής – Μούρμουρας γεννήθηκε το έτος 1903 στις Φώκιες της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 10 ετών με τη μητέρα του πηγαίνει  στο χωριό Πολύχνητο της Μυτιλήνης. Θέλοντας να καλλιεργήσει το ταλέντο του στη ζωγραφική, σε ηλικία 15 ετών συναντά τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και του ζητά να μαθητεύσει κοντά του. Ο Θεόφιλος, όμως, τον παρότρυνε να εργαστεί και να βοηθήσει τα μικρότερα αδέλφια του, καθώς ο χώρος της ζωγραφικής δε θα μπορούσε να του προσφέρει τα καθημερινά. Παρά ταύτα, το έμφυτο ταλέντο του στη ζωγραφική και οι έντονες ανησυχίες του τον κάνουν να ξεκινήσει τελικά το εικαστικό του έργο. Η γενέτειρά του οι «Φώκιες», τα έντονα πολιτικά γεγονότα, η καταστροφή της Σμύρνης, είναι η θεματολογία των πρώτων του έργων.

Σε πολύ μικρή ηλικία, 17 ετών, παντρεύεται και αποκτά 3 παιδιά. Οι ανησυχίες του για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση του τόπου την εποχή εκείνη τον ωθούν στο χώρο της Αριστεράς, όπου και αγωνίζεται, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Άγιο Ευστράτιο και παραμένει εκεί για 3 χρόνια. Μετά την εξορία του πηγαίνει στο Ρέθυμνο όπου έχουν εγκατασταθεί και οι γονείς του από το 1937. Η γυναίκα και τα 3 παιδιά του δεν τον ακολούθησαν. Ο Δημήτρης Τεργιακής (Μούρμουρας) ξαναπαντρεύεται και αποκτά 2 παιδιά, τον Πέτρο και τον Γιάννη.

Έζησε την υπόλοιπη ζωή του στο Ρέθυμνο και πέθανε το 1983 αφήνοντας ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο σαν λαϊκός ζωγράφος και μία σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη μας.

 

25 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)