2ο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι - Ρέθυμνο 2010
13-20 Ιουλίου
Σπίτι του Πολιτισμού & Αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης
Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου 'Φορτουνάτος'
Ο Φορτουνάτος («τυχερός») του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, είναι η μία από τις τρεις σωζόμενες κωμωδίες της κρητικού αναγεννησιακού θεάτρου (οι άλλες δύο είναι ο Κατσούρμπος του Γ. Χορτάτση και ο Στάθης), και αποτελεί ίσως την πιο «θεατρική» απ’ όλες στα παραστατικά της μέσα, στους κωμικούς χαρακτήρες και στην καίρια αμεσότητά της. Γραμμένη στην κρητική ανατολική διάλεκτο της περιόδου, την εποχή που οι Τούρκοι πολιορκούν τον ενετικό Χάνδακα-Κάστρο, έφτασε σε μας στο χειρόγραφο του ίδιου του ποιητή της, χρονολογημένο στα 1655. Για τον Μαρκαντώνιο Φόσκολο γνωρίζουμε πολλά βιογραφικά στοιχεία, χάρη στην ακάματη έρευνα του βασικού μελετητή του έργου, νεοελληνιστή κ. Alfred Vincent.
Pulcinella
Παρόλο που οι ικανότητες του Giovanni Battista Pergolesi ως συνθέτη θρησκευτικής μουσικής είχαν φανεί ήδη ενόσω σπούδαζε στη Νάπολη, η σημαντικότερη συμβολή του στη μουσική ήταν στο χώρο του λυρικού θεάτρου. Μετά από ένα καταστροφικό σεισμό στη Νάπολη, ο Pergolese υποσχέθηκε να επιστρέψει στον κόσμο της θρησκευτικής μουσικής και δημιούργησε το δικό του Stabat Mater, το πιο συχνά τυπωμένο έργο του 18ου αιώνα.
Μακριά ως το Παρίσι, οι κωμικές του όπερες προκάλεσαν τη λεγόμενη «Διαμάχη των Μπουφόνων», διαμάχη μεταξύ των οπαδών της ιταλικής όπερα buffa και των οπαδών των σοβαρών γαλλικών έργων των Lully και Rameau.
Pulcinella και Pergolese: οι δυο αγαπητοί υιοί της Νάπολης συνδέθηκαν για πάντα όταν ο Igor Stravinsky έγραψε το μπαλέτο Pulcinella το 1920. Φασαριόζος, αγενής και ω! τόσο πολιτικά αντισυμβατικός ο Pulcinella έχει διασκεδάσει ακροατήρια σε όλο τον κόσμο.
Οι μαριονέτες του Pulcinella και οι εύληπτες μελωδίες του Pergolesi εμφυσούν νέα ζωή στην παλιά Commedia dell’Arte!