Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη στη «Βραδιά του Ερευνητή»

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ

Αγαπητοί  φοιτητές και μαθητές

Κυρίες και Κύριοι

 

Πριν από μια δεκαετία, η συζήτηση για το νέο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ, έφερνε την πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας σε αμηχανία αφού μόνον εξειδικευμένοι θετικοί επιστήμονες ήταν σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία μιας τέτοιας πρωτοπόρας δομής, τόσο για την επιστημονική έρευνα, την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης αλλά και της χώρας μας όσο και για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου.

Ο χρόνος κύλησε και το Ρέθυμνο, μια πόλη που ευτυχεί να φιλοξενεί τις δραστηριότητές του Ινστιτούτου από το 2015 αγκάλιασε και στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το σημαντικό αυτό ερευνητικό κέντρο, που αποτελεί φορέα της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HiPER  και ανήκει στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η διεθνής αναγνώριση του Ινστιτούτου, οφείλεται εν πολλοίς στους επιστημονικούς του συνεργάτες, με πρωτοπόρους τους καταξιωμένους καθηγητές κ. Παπαδογιάννη Νεκτάριο και κ. Ταταράκη Μιχάλη που με την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση, την αφοσίωση τους και το δυναμισμό τους, ενέπνευσαν και προέλκυσαν ένα εξαιρετικό ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό, εξασφάλισαν τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, κέρδισαν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό ομότιμών τους διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού,  αξιοποίησαν χρηματοδοτήσεις, τις οποίες κατέκτησαν από εθνικά ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα  και από αναπτυξιακά προγράμματα της Περιφέρειας, επενδύοντάς τις στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση.

Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, πέραν των υψηλού επιπέδου προπτυχιακών κι μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρει σε επιστημονικά πεδία μοναδικά στην Ελλάδα , το Ινστιτούτο καλλιεργεί το ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα και σε μικρότερες ηλικίες, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς  που προωθούν την έρευνα και την τεχνολογία στην κοινωνία, μέσα από ελκυστικές πρωτοβουλίες και δράσεις εξοικείωσης, κυρίως των νέων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, με τον θαυμαστό κόσμο της έρευνας.

Ένας τέτοιος πανευρωπαϊκός θεσμός είναι η Βραδιά Ερευνητή που θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Φέτος,  συμμετέχουν 350 ευρωπαϊκές πόλεις από 25 χώρες. Από την Ελλάδα, συμμετέχουν 7 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα Ρέθυμνο και Μυτιλήνη).

 Νοιώθουμε ευγνώμονες τόσο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του νησιού μας που ήταν από τους πρώτους φορείς στην Ευρώπη που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για την διοργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων, καθώς επίσης και ο φορέας ο οποίος καθιέρωσε την «Βραδιά Ερευνητή» στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, όσο και στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Π.Ε.Κ. του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση των δράσεων του συγκεκριμένου θεσμού.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» που άνοιξε νωρίτερα το απόγευμα τις πύλες της, εδώ  στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και θα εξελιχθεί και αύριο στο κέντρο της πόλης στο χώρο του  «Science and the City», υπόσχεται και φέτος, μια συναρπαστική βιωματική εμπειρία  στους συμμετέχοντες, την οποία εγγυάται  η δημιουργική σύμπραξη του Ινστιτούτου με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ στο σχεδιασμό ενός εξαιρετικού προγράμματος δραστηριοτήτων με  πειράματα,  προσομοιώσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές και  προγραμματισμένες επισκέψεις μικρών ομάδων στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.

Προσωπικά, με συγκινεί η γόνιμη συνεργασία και διαρκής αλληλεπίδραση των δύο από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού μας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ,  τα οποία διαρκώς μας κάνουν υπερήφανους, ως άτομα και ως κοινωνία. 

Όμως,  επειδή στη γιορτή που απόψε μοιραζόμαστε, μεγαλύτερη αξία έχουν οι πράξεις από τα λόγια, θα σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας και για την ευκαιρία που μου δώσατε να αποτελέσω μέρος αυτής της ολοζώντανης κυψέλης, που καλλιεργεί τη γνώση αλλά και την επιθυμία να εξελιχθούμε, να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα επιτεύγματα της φυσικής επιστήμης και της τεχνολογίας και να τροφοδοτήσουμε την υγιή περιέργεια μας για τον ενεργειακό κόσμο που μας περιβάλλει, καθιστώντας την εφαλτήριο αναζήτησης τρόπων προστασίας του και αξιοποίησης των μυστικών και δυνατοτήτων του, προς όφελος της ζωής μας.

Να είστε καλά κι εύχομαι κάθε χρόνο να σμίγουμε ως εν δυνάμει ερευνητές, υγιείς και πρόθυμοι να εξερευνήσουμε, να αμφισβητήσουμε, να ανακαλύψουμε και, εντέλει, να κατανοήσουμε τα θαύματα που συντελούνται παρουσία μας και εν αγνοία μας.

 

28 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)