Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στον εορτασμό Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με θέμα «Τουρισμός και Πράσινη Ανάπτυξη»

25 Σεπτεμβρίου 2023

                                                                              «Δελφίνι»

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητές Φίλες και  Φίλοι  

 

Χαίρομαι που συναντιόμαστε ξανά για να γιορτάσουμε μαζί, την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων, με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, επιβεβαιώνουμε και τιμούμε τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας που μας συνδέουν με επισκέπτες του τόπου μας, που θεωρούν το Ρέθυμνο ως δεύτερη πατρίδα τους.

Όλους εσάς αγαπητοί φίλοι,  που  διατηρείτε πολλές και όμορφες αναμνήσεις και τις εμπλουτίζετε κάθε χρόνο με νέες εμπειρίες, επιλέγοντας σταθερά  το Ρέθυμνο ως τόπο διακοπών σας.

Γνωρίζετε πια πως ο  Τουρισμός αποτελεί  έναν από τους βασικότερους μοχλούς  οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής του εξέλιξης της Ελλάδας. Για μας τους Κρητικούς ειδικά, είναι πηγή εσόδων για χιλιάδες οικογένειες και  συνθήκη  βιωσιμότητας άλλων τόσων επιχειρήσεων. Είναι το παράθυρό μας στο κόσμο, ένα αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας με άλλους λαούς και πεδίο κατάθεσης της φιλόξενης διάθεσης μας.

Βιώσαμε όλοι τις  προκλήσεις  των τελευταίων χρόνων: την οικονομική κρίση, την πανδημία και τις επιπτώσεις της κλιματικής  αλλαγής. Είναι πλέον σαφής και επιτακτική η ανάγκη επανασχεδιασμού της τουριστικής  στρατηγικής, με κριτήρια την προστασίας του περιβάλλοντος και την ομαλή προσαρμογή κατοίκων κι επισκεπτών στα νέα κλιματολογικά δεδομένα, τα οποία αναμφίβολα θα διαφοροποιήσουν τα κριτήρια επιλογής ενός τουριστικού προορισμού.

Μια και το κυρίαρχο πρόταγμα της εποχής μας είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη», επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις κάποια βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού μας για τον Τουρισμό. Αλλωστε, ως φίλοι του Ρεθύμνου έχει αξία  να αποκτήσετε μια συνοπτική έστω εικόνα της δυναμικής του και της μελλοντικής του προοπτικής.

Στο Δήμο Ρεθύμνης, λοιπόν, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη μεταμόρφωση του Ρεθύμνου σε ένα καταπράσινο προορισμό. Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση επισκεπτών  που έχουν ως βασικό κριτήριο επιλογής του ταξιδιωτικού τους προορισμού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου που επισκέπτονται.

Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους σε προγράμματα, με το Σύλλογο Ξενοδόχων και τους τοπικούς  παράγοντες του Τουρισμού, με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη σταδιακή μετάβαση του Ρεθύμνου στην  πράσινη ανάπτυξη, με την κατασκευή υποδομών και την υιοθέτηση πράσινων ενεργειακών και αναπτυξιακών πρακτικών και  λύσεων και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην  ψηφιοποίηση των διαδικασιών και αλυσίδων παραγωγής στον τουρισμό.  

Με αυτό το πνεύμα, όλα τα αναπτυξιακά έργα που εκτελούμε, και είναι πολλά παρά τις επικρατούσες διεθνώς δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αφορούν:

  • ·        Βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων όπως δρόμων πλατειών κτλ, σχολείων και υπηρεσιών όπως το Δημαρχείο της πόλης,
  • ·        Την εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών,
  • την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης όπως είναι η χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς, το ποδήλατο και  το περπάτημα κτλ.. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πέρυσι, τον Σεπτέμβριο  του 2022,  ο Δήμος Ρεθύμνης απέσπασε  το  Πρώτο βραβείο “ Transformation Award”  της ευρωπαϊκής  πρωτοβουλίας CIVITAS, για την εφαρμογή  ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων βιώσιμης κινητικότητας, Επίσης, Τον Απρίλιο του  2023,  ο Δήμος Ρεθύμνης βραβεύτηκε με το Gold Award στη νέα κατηγορία «Bike Friendly Travel» των Tourism Awards 2023, για το έργο του σχετικά με τον Ποδηλατικό Τουρισμό.

 

  • ·        Την  ορθολογική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων, του νερού ύδρευσης,  άρδευσης και των αστικών λυμάτων, με καινοτόμα συστήματα ελέγχου των διαρροών νερού, την κατασκευή  σύγχρονων διυλιστηρίων, την αντικατάσταση δικτύων και παλαιών αγωγών  κλπ.
  • ·        Την  προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο  αγροτουρισμός, ο  φυσιολατρικός, ο  συνεδριακός, ο αρχαιολογικός - πολιτιστικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο οικολογικός, ο θρησκευτικός και άλλες μορφές προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. 
  • ·        Την   εφαρμογή ψηφιακής καινοτομίας,  τεχνολογιών αιχμής και έξυπνων τεχνολογιών και εφαρμογών στο ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης δημοτών κι επισκεπτών του Δήμου, διαχείρισης της κυκλοφορίας κ.α.
  • Την εφαρμογή ενός επιτυχούς συστήματος στην Καθαριότητα και την Ανακύκλωση
  • ·        Την οργάνωση Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο

 

  • ·        Τον  εμπλουτισμό του πρασίνου της πόλης και των Οικισμών, και τη δημιουργία   πράσινων  διαδρομών με στόχο την  ένταξη του φυσικού  περιβάλλοντος της πόλης (βουνό, θάλασσα, ρέματα, βλάστηση) στον αστικό σχεδιασμό  

 

Η ένταξη του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιβεβαιώνουν  το σταθερό μας ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο συνεργειών με άλλες ανεπτυγμένες τουριστικά πόλεις όσο και την εξωστρεφή διάθεση του Δήμου να προβάλλει τις πολλαπλές δυνατότητες του Ρεθύμνου στο εξωτερικό. Τέτοια είναι :

  • Το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Civitas Destinations που είναι ένα δίκτυο πόλεων για την επίτευξη βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Ευρώπη. Το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας που εντάχθηκε σε αυτό.
  • Το Σύμφωνο των Δημάρχων για την εξοικονόμηση ενέργειας ,   
  • Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα   Castwater  για τη διαχείριση υδάτων σε τουριστικές περιοχές μέσω του οποίου ο Δήμος Ρεθύμνης εκπόνησε  το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  • Το έργο PLASTECO του προγράμματος INTERREG Europe για την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών και το έργο INCIRCLE του προγράμματος INTERREG Med μέσω του οποίου υλοποιήσαμε  δράσεις που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα τουριστικών περιοχών, σύμφωνα  με τους κανόνες την κυκλικής οικονομίας. Και στα δύο,   ο Δήμος μας ήταν επικεφαλής εταίρος
  • Το INTEREG (Ελλάδα - Κύπρος) με τίτλο:  Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός,
  • Το  Meddea από το οποίο ο  Δήμος μας απέσπασε βραβείο ενεργειακής πολιτικής, 
  • το Πρόγραμμα RECOIL που αφορά την Ανακύκλωση Τηγανέλαιων,   και άλλα.

 

 Η  αφοσίωσή μας  στις πράσινες επενδύσεις, είναι ορατή. Το Ρέθυμνο έχει  δραστηριοποιηθεί ενεργά στην ενθάρρυνση των φιλικών προς το περιβάλλον επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Οι Γαλάζιες Σημαίες που κερδίζουν κάθε χρόνο οι παραλίες μας και τα  Πράσινα Κλειδιά που απονέμοντας στις εξαιρετικές ξενοδοχειακές του μονάδες, επιβεβαιώνουν την επιτυχία των μέτρων και των πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί.

 

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητές Φίλες και Φίλοι ,

 

Το Ρέθυμνο αποτελεί παράδειγμα τουριστικού προορισμού που σέβεται τη Φύση και τον Ανθρωπο,  επενδύοντας  στην πράσινη ανάπτυξη. Πιστεύουμε  ότι το Παρόν είναι οι πράξεις μας, το Μέλλον, οι επιλογές μας. 

Ελπίζω λοιπόν, στο μέλλον, το Ρέθυμνο να παραμείνει ο αγαπημένος σας προορισμός  γιατί το αξίζει. 

 

Σας ευχαριστούμε αγαπητοί μας επισκέπτες,  για τη  συγκινητική σας επιμονή να καταθέτετε, κάθε χρόνο, την εμπιστοσύνη σας  και την αγάπη σας στο Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του και να παραμένετε οι πιο ευγενείς και αυθεντικοί πρεσβευτές του, στο εξωτερικό. 

Ευχαριστούμε και σας αγαπητοί επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού που δραστηριοποιείστε εδώ και χρόνια στο Ρέθυμνο, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες μας, με ακεραιότητα, ανθεκτικότητα, διορατικότητα και αγάπη για τον τόπο μας.

Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, να σμίξουμε ξανά του χρόνου εδώ, στο Ρέθυμνο για να γιορτάσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας.

 

Σας ευχαριστώ και καλό χειμώνα!

27 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)