Μεταμορφώνεται η γειτονιά του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου με την υπογραφή της σύμβασης του σχετικού έργου από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης

Ένα σημαντικό έργο με το οποίο θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής γύρω από το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ρεθύμνου και παράλληλα θα ενισχυθεί η ασφάλεια μετακίνησης των μαθητών, συμβασιοποίησε σήμερα (27/9) ο  Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο,  παρουσία  του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Άγγελου Μαλά.

Το έργο, τελικού προϋπολογισμού 633.000 Ευρώ,  χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το Πράσινο Ταμείο καθώς και από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης και έχει συμβατικό χρόνο εκτέλεσης τους εννέα (9) μήνες.

 

Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει  τους τέσσερεις δρόμους που περιβάλλουν το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου και ειδικότερα:  την  οδό Παστέρ,   την οδό Καλλέργη, την οδό Ασκούτση και την οδό Σκουλά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, επιδιώκεται η πλήρης αναμόρφωση της περιοχής και  η συνολική  βελτίωση της  λειτουργίας του δημόσιου χώρου, στη βάση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της ασφάλειας για τον πεζό και για τους χρήστες του σχολείου.

Στις προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων : η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης  για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών, η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής,  η εκτεταμένη μονοδρόμηση όλων των οδών περιμετρικά του σχολείου για την ασφαλή διευθέτηση  της κυκλοφορίας, η διαμόρφωση τριών μικρών πάρκων γειτονιάς (με κτιστούς καθιστικούς πάγκους, φωτισμό και φύτευση),  η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων στάθμευσης οχημάτων, μηχανών και ποδηλάτων καθώς και στάθμευση για Άτομα με Αναπηρία, η εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού ( τραπεζόπαγκοι, κερκίδες, μονόζυγα, υπαίθριο γυμναστήριο, καλαθάκια απορριμμάτων , καθιστικά παγκάκια, παρκινγκ ποδηλάτων κτλ), και, τέλος, η  αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με κατάλληλα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναγκαία κρίνεται η οργάνωση και αναβάθμιση  του συνόλου των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας που διέρχονται από την περιοχή ανάπλασης. Ως εκ τούτου, θα γίνει υπογειοποίηση εναέριων δικτύων  και υπέργειων υποσταθμών της  ΔΕΗ,  αναπροσαρμογή του  δικτύου της ΔΕΥΑΡ  και διαχείριση του δικτύου τηλεπικοινωνιών που διέρχονται από την περιοχή του έργου,  από τον  ΟΤΕ.  Ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθεί μετά από δύο μήνες, χρόνος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την   ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων παρεμβάσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΥΑΡ και του ΟΤΕ.

 

Αναφερόμενος στο έργο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Α. Μαλάς, κατέθεσε τη βαθιά του ικανοποίηση για τη θετική εξέλιξη εξασφάλισης της χρηματοδότησης του και  ανέφερε πως πρόκειται για μια σπουδαία παρέμβαση που θα μεταμορφώσει την περιοχή, η οποία αποτελεί προπομπό αντίστοιχων παρεμβάσεων που θα γίνουν και σε άλλες περιοχές του Ρεθύμνου, ένα έργο «που υποδέχεται   του ανθρώπους του σχολείου και της γειτονιάς».

«Το συγκεκριμένο έργο εκφράζει και απηχεί τη φιλοσοφία του Δήμου σχετικά με την ενδυνάμωση της λειτουργίας της γειτονιάς », τόνισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, προσθέτοντας: « Η αντίληψή μας για το σχολείο είναι πως εκτός από τις σημαντικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές λειτουργίες που επιτελεί, θα πρέπει κατά τις ελεύθερες ώρες να λειτουργεί υπέρ της συνάθροισης της γειτονιάς . Αυτό επιτυγχάνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, με απολύτως διακριτό τρόπο.

Η κοινωνική συνοχή, την οποία σταθερά επιδιώκουμε να διασφαλίζουμε, ενθαρρύνεται και παράλληλα προστατεύεται ο δημόσιος χώρος  από βανδαλισμούς ακριβώς λόγω της διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας εκεί. Είναι λοιπόν ένα έργο ουσίας και σύγχρονων υποδομών, μέρος του οποίου χρηματοδοτεί ο Δήμος, με στόχο να  παραδώσει  ασφαλές και επαρκές στη γειτονιά του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου».

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησαν την Μελετήτρια κα Μιχαηλίδου για την εξαιρετική μελέτη και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που μαζί της επιμελήθηκαν και ολοκλήρωσαν τον απαιτούμενο φάκελο του έργου.

Συμβαση 2ου Γυμν

Συμβαση 2ου Γυμν

Συμβαση 2ου Γυμν

 

 

Συμβαση 2ου Γυμν

28 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)