Η κατασκευή σχολικού/Πανεπιστημιακού Συγκροτήματος κοινωφελούς ΣΔΙΤ στο Γάλλο Ρεθύμνης, στο επίκεντρο σύσκεψης της αρμόδιας Επιτροπής.

Η εξέλιξη του εμβληματικού έργου ανέγερσης νέων Πειραματικών Σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, Μουσικού Σχολείου, Πειραματικού ΕΠΑΛ και νέων κτηρίων της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών (ΣΜΟΤ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στην περιοχή του Γάλλου, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης του Δήμου Ρεθύμνης και των Πρυτανικών Αρχών του ΕΛΜΕΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρόσφατα αποδέχθηκε τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Ρεθύμνης και έχει εκκινήσει η διαδικασία για το εμβληματικό αυτό έργο το οποίο συνιστά μοναδική πρόταση σε πανελλήνιο επίπεδο που αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου σχολικών μονάδων υψηλών τεχνικών προδιαγραφών τα οποία διασυνδέονται εκπαιδευτικά με γειτνιάζοντα ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ). Η εκπαιδευτική αυτή κυψέλη θα αναβαθμίσει τα Πειραματικά Σχολεία της πόλης όλων των βαθμίδων, το Μουσικό Σχολείο και την Τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού πέραν των υπερσύγχρονων βιοκλιματικών εγκαταστάσεων που θα αποκτήσουν θα τα φέρει σε χωρική γειτνίαση και διασύνδεση με τα ΑΕΙ της πόλης.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Καθηγητής Νικόλας Κατσαράκης και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ/ Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βιδάκης. Επίσης συμμετείχαν μέλη της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμαρχος για το σκοπό αυτό: ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης - Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, ο  Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάννης - τ. Αντιπρύτανης, ο κ. Γιώργος Γεωργαλής/ Αντιδήμαρχος Παιδείας Δ.Ρ., ο  Καθηγητής Βασίλειος Δημητρίου- Πρόεδρος Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής καθώς και ο Καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης – Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Laser και η Μηχανικός του Δήμου κα Ελευθερία Μποτωνάκη. Συμφωνήθηκε η άμεση κατάθεση στη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου της κτιριολογικής μελέτης για τα σχολεία, την οποία  έχει ήδη εκπονήσει ο Δήμος, καθώς και η διαδικασία της έγκαιρης εκπόνησης της κτιριολογικής μελέτης για τα τέσσερα κτήρια του ΕΛΜΕΠΑ,  η οποία θα παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου.

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε αφού τονίστηκε για μία ακόμη φορά η σημασία και η αξία του συγκεκριμένου έργου,  με το οποίο θα επιτευχθεί η ενοποίηση Σχολείων Πρωτοβάθμιας (Πειραματικό Νηπιαγωγείο η λειτουργία του οποίου έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και Δημοτικό) Δευτεροβάθμιας (Μουσικό Σχολείο, Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Π.Κ, ΕΠΑΛ συνδεόμενο με ΕΛΜΕΠΑ) και ΑΕΙ (Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του ΕΛΜΕΠΑ) και η λειτουργική τους αναβάθμιση αφού μέχρι σήμερα είναι κατακερματισμένα και φιλοξενούνται σε χώρους που δεν πληρούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο ΕΛΜΕΠΑ της ακαδημαϊκής έναρξης λειτουργίας του νέου Τμήματος Μουσικών Σπουδών (μοναδικού του είδους Τμήματος ΑΕΙ στη νότια Ελλάδα) και της ορθής κτηριακής υποδομής του λειτουργούντος ήδη Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.  

Επιπρόσθετα,  η μεταφορά των σχολικών μονάδων στη περιοχή αυτή θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης και θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση κτιρίων και της δημιουργίας ελεύθερου δημόσιου χώρου για τις πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. 

Επιτροπή ΣΔΙΤ1

Επιτροπή ΣΔΙΤ1

28 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)