Απάντηση Προέδρου ΔΛΤΡ κας Ρένας Κουτσαλεδάκη για τους Σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο χώρο της Μαρίνας - 20/05/21

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                             Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    
Τηλ.: 28310 40036                                  Προς
Fax: 28310 40004                                   Την Εφημερίδα
e-mail: typos@rethymno.gr                    Κρητική Επιθεώρηση

 

Κύριε Διευθυντά,

με αφορμή τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία συμπολίτισσας για την ταλαιπωρία που υπέστη αναζητώντας διαθέσιμη θέση φόρτισης του ηλεκτρικού τη ς οχήματος, την οποία φιλοξενήσατε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας σας, η Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, επιθυμεί να διευκρινίσει και, ευκαιρίας δοθείσης, να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο, τα εξής:

«Το Δ.Λ.Τ. Ρ παραχώρησε το χώρο φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που βρίσκεται στη Μαρίνα, στο Δήμο Ρεθύμνης, μέχρι το 2023. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Incircle” και της σχετικής σύμβασης προμήθειας σύγχρονου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εξοπλισμού προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ηλεκτροκίνησης που υπέγραψε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, τον Οκτώβριο του 2020, η Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ρεθύμνης, ενίσχυσαν το κοινόχρηστο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Μεταξύ των έργων που υλοποιήθηκαν, συνολικού προϋπολογισμού 85.000 €, εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις, δύο φωτοβολταϊκά στέγαστρα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό που βρίσκεται στην Μαρίνα, με δυναμικότητα φόρτισης 4 οχημάτων.

Ενδεικτικό της προστασίας του περιβάλλοντος που υπηρετείται με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι το δεδομένο ότι η ενέργεια που παράγουν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά στέγαστρα επαρκεί για την κίνηση ενός ηλεκτρικού οχήματος για περίπου 225.000 χιλιόμετρα.

Είναι ίσως γνωστό, ότι στις θέσεις φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων δεν επιτρέπεται η στάθμευση ούτε των ηλεκτρικών ούτε, φυσικά, των συμβατικών αυτοκινήτων. Ως εκ τούτου, η παραμονή στις συγκεκριμένες θέσεις διαρκεί όσο και η φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ιδιοκτήτης οφείλει να απομακρύνει το όχημά του ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις φόρτισης, για όλους.

Αρμοδιότητα διενέργειας τροχονομικού ελέγχου στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας, έχει το Λιμεναρχείο. Ο Δήμος Ρεθύμνης και η Τεχνική του Υπηρεσία όπως και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο που συστεγάζονται στο κτίριο «Δελφίνι» στην περιοχή της Μαρίνας, δεν είναι αστυνομικές αρχές και, ως εκ τούτου, δεν νομιμοποιούνται να διενεργήσουν ελέγχους ή να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες που σταθμεύουν ηλεκτροκίνητα ή συμβατικά οχήματα στις θέσεις φόρτισης.

Λυπόμαστε πολύ για την ταλαιπωρία που υπέστη η συμπολίτισσα. Θα μεριμνήσουμε ώστε να παρέχονται με αμεσότητα οι πληροφορίες που χρειάζονται οι συμπολίτες ώστε να κάνουν ορθή και αβασάνιστη χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο θα διερευνηθεί και η δυνατότητα αντικατάστασης της υφιστάμενης πινακίδας ώστε να είναι σαφέστεροι οι όροι χρήσης των σταθμών φόρτισης.

Αναμφίβολα, η επιδιωκόμενη προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση, θα επιτευχθεί ταχύτερα και με περισσότερα οφέλη για όλους, με τη σύμπραξη θεσμών και πολιτών και την εκ μέρους τους τήρηση των κανονισμών που διέπουν τη χρήση των προσφερόμενων, κάθε φορά, σχετικών μέσων και υπηρεσιών. Μόλις αυτή η προτροπή γίνει εμπράκτως σεβαστή, δεν θα προϋποτίθεται η επίκληση αστυνόμευσης για την εφαρμογή των αυτονόητων και κοινώς αποδεκτών.

Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».

Από το Γρ. Τύπου Δ.Ρ. και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δ.Ρ.

 

03 Μαΐου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)