Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ρεθύμνης Καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ κ. Νεκτάριου Παπαδογιάννη στην εκδήλωση 2ου Λυκείου Ρεθύμνου με θέμα: «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». ‘Σπίτι Πολιτισμού’, 19 Απριλίου 2024

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ρεθύμνης Καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ κ. Νεκτάριου Παπαδογιάννη στην εκδήλωση 2ου Λυκείου Ρεθύμνου με θέμα: «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα».

‘Σπίτι Πολιτισμού’,

19 Απριλίου 2024

 

Αγαπητοί συνάδελφοι Εκπαιδευτικοί

Αγαπητές μου μαθήτριες και μαθητές

Κυρίες και Κύριοι

Στην εποχή μας, ο λόγος για τη διαφορετικότητα είναι ενεργός και επίκαιρος. Θεωρητικά, είναι κοινή η παραδοχή για την ανάγκη αποδοχής της, ως προϋπόθεσης αρμονικής συμπόρευσης και συνύπαρξης μας.

Στην πράξη όμως, επιβεβαιώνεται συχνά η ποικιλία ερμηνειών που αποδίδουμε στην έννοια της διαφορετικότητας.

Έτσι, άλλοτε γίνεται αντιληπτή ως ελάττωμα που πρέπει να διορθωθεί άλλοτε ως προσόν που πρέπει να αναδειχθεί και άλλοτε, στην πιο ακραία της εκδοχή, ως χαρακτηριστικό που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε ομάδες, υποβαθμίζοντας ή και καταργώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τους καθιστούν ξεχωριστούς και μοναδικούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποδοχή της «διαφορετικότητας», ταυτίζεται εννοιολογικά και πρακτικά, είτε με την αφομοίωση, είτε με την ενσωμάτωση, είτε με την απομόνωση, την απόρριψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Προσεγγίσεις που πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις, διαρρηγνύουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, προσβάλλουν και καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οδηγούν σε βίαιες εκδηλώσεις και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την κεφαλαιώδη σημασία που έχει η καλλιέργεια μιας υγιούς νοοτροπίας που θα αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα ως ένα σύνολο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που συνθέτουν την ατομική, συλλογική και κοινωνική ταυτότητα του ανθρώπου και όχι την ίδια την υπόστασή του ως οντότητα, με δικαιώματα ίσα με των υπολοίπων συνανθρώπων του.

Το χρώμα δέρματος, το φύλο, η εθνικότητα, η γλώσσα που μιλά κάποιος, η θρησκεία την οποία ασπάζεται, ο σεξουαλικός του προσανατολισμός ακόμη και η ομάδα που υποστηρίζει είτε πρόκειται για πολιτικό κόμμα είτε για ποδοσφαιρική ομάδα κτλ, δεν είναι προϊόντα προσωπικής επιλογής αλλά έχουν βιολογικό και κοινωνικό προκαθορισμό. Ως τέτοια οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα αποδεχθούμε από πολύ νωρίς, από το περιβάλλον και τις υποστηρικτικές δομές, εντός των οποίων εξελισσόμαστε εξ αρχής ως άνθρωποι: την οικογένεια μας, ο σχολείο μας και την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, είναι το σχολείο που τιμά το ρόλο και την υψηλή του αποστολή. Το 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου, με αυτή την εκδήλωση, στην οποία οι μαθητές θα παρουσιάσουν την ερευνητική τους δουλειά πάνω σε καίρια κοινωνικά ζητήματα που συνθέτουν εκφάνσεις της διαφορετικότητας, αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και παρεμβαίνει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών του αλλά και της κοινωνίας μας, στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της προάσπισης του δικαιώματος στη διαφορετικότητα.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ωφεληθούμε όλοι, πρωταγωνιστές και προσκεκλημένοι από την εμπειρία που την συμπληρώνουν αρμονικά ο λόγος, ο διάλογος με εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης και η χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων προβολής της πνευματικής παραγωγής των παιδιών και των υπευθύνων καθηγητών τους, σας ευχαριστώ πολύ που κάνετε το Δήμο Ρεθύμνης κοινωνό της προσπάθειας σας κι εύχομαι στους συντελεστές της εξαιρετικής αυτής δράσης να έχουν πάντοτε τη δύναμη και τη διάθεση να υπηρετούν το ωραίο, το αληθινό και το δίκαιο που ενώνει τους ανθρώπους σε θαυμαστές κοινωνίες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

05 Μαΐου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)